Απόψεις

Αιτία ο βοριάς

Ο δυνατός αέρας, οι υποψήφιοι που πηγαίνουν σε κοπές πίτας, οι... έλληνες βρατραχάνθρωποι, ένας καθηγητής χωρίς τρόπους, ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Τζον Κασαβέτης, το ξύλινο παγκάκι της Καϊάφα και το κλειστό περίπτερο στην αρχή της Ναπολέοντος Ζέρβα τράβηξαν την προσοχή της σημερινής Τσιμπίδας του Ηπειρωτικού Αγώνα. Αυτή τη φορά τη συνοδεύει το σκίτσο της ημέρας, σχεδιασμένο από τον Διογένη Χαντζόπουλο.

Παρόλο που ο καιρός ήταν κακός το διήμερο -και ιδιαίτερα το Σάββατο- με τον αέρα που δεν άφησε τίποτα στη θέση του, οι επισκέπτες ήρθαν στα Γιάννενα και, όπως μου λέει η καθημερινή πρωινή μου πηγή εξ Ασπραγγέλων ορμώμενη, τα Ζαγοροχώρια είχαν αρκετούς ξένους. Εξάλλου, αν λάβουμε υπόψη την κακοκαιρία σε άλλες περιοχές, εμείς ήμασταν καλά εδώ. Με δεδομένο ότι οι χειμερινοί επισκέπτες δεν πτοούνται από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι ξενώνες των χωριών πήγαν καλά αυτό το διήμερο. Αλλά και τα ξενοδοχεία στα Γιάννενα είχαν μια σχετική πληρότητα. Από ξενοδοχεία πάμε καλά. Η διαπίστωση έρχεται μέσα από το κάστρο. Καθώς περπατούσα στον Μόλο, κι επειδή ο αέρας το Σάββατο το μεσημέρι λυσσομανούσε, έκοψα μέσα από το κάστρο, μήπως εκεί η κατάσταση ήταν πιο ήπια. Όμως εδώ υπήρχε άλλος κίνδυνος, να σου έρθει κανένα δοκάρι από παλιό σπίτι στο κεφάλι. Το βλέμμα στυλώθηκε σε κάποια σπίτια που έχουν ανακαινισθεί κι έχουν μετατραπεί σε όμορφα μικρά καταλύματα.

Οι υποψήφιοι πάνε παντού

Την Κυριακή το πρωί ο καιρός ηρέμησε και οι αίθουσες των ξενοδοχείων γέμισαν κόσμο, γιατί οι κοπές της πρωτοχρονιάτικης πίτας συνεχίζονται και με μεγαλύτερη ένταση, θα λέγαμε. Έχουν και μια ιδιαιτερότητα οι γιορτές αυτές, γιατί «διανθίζονται» με παρουσίες από υποψηφίους για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι μόνο. Αξίζει να μεταφέρουμε και ευτράπελα από αυτή την προσέλευση. Σε μια εκδήλωση πίτας συνάντησα δυο μαθητές μου -μια γυναίκα κι έναν άνδρα. Ρώτησα την κοπέλα αν είχε κάποια σχέση με τους διοργανωτές και μου απάντησε πως ούτε καν τους ήξερε ποιοι ήταν, αλλά ήρθε λόγω υποψηφιότητας. Ήταν οι Έλληνες Βατραχάνθρωποι που γιόρταζαν στην πόλη την έλευση του νέου χρόνου. Ο άλλος υποψήφιος ήταν εκεί προερχόμενος από το ξενοδοχείο Du Lac, όπου έκοβαν την πίτα τους σύλλογος ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας. Και με την ευκαιρία ήρθε και στους Βατραχάνθρωπους.

Πανανθρώπινα μηνύματα

Τους Έλληνες Βατραχάνθρωπους πρώτη φορά τους συναντούμε ως Σύνδεσμο Ελλήνων Βατραχανθρώπων. Επέλεξαν τα Γιάννενα για να πραγματοποιήσουν την εκδήλωσή τους και ήταν τιμή για μας που ήρθαν ως εδώ αψηφώντας τον καιρό. «Ήρθαμε να ενώσουμε το παλαιό με το καινούριο», τόνισε ένας από τους ομιλητές απόστρατους. Η εκδήλωση έγινε στην καφετέρια Πλάζα την Κυριακή το πρωί. Αυτούς τους ανθρώπους τους σεβόμαστε και τους εκτιμούμε για όλα όσα προσφέρουν στην πατρίδα. Το έργο τους όσο είναι επικίνδυνο, άλλο τόσο είναι σημαντικό. Ακούγαμε με προσοχή τους ομιλητές εκείνους που ήταν παρόντες, αλλά και άλλους που απευθύνθηκαν στο κοινό τους μέσω ανοιχτής τηλεφωνικής ακρόασης. Οι διαφάνειες με τα δύσκολα επιτεύγματά τους μας προκαλούσαν να εντείνουμε την προσοχή μας. Επισημάνθηκαν από όλους τα σπουδαία πανανθρώπινα μηνύματα, που βγαίνουν μέσα από την οικογένεια του ευγενούς αθλητισμού, και πόσο αναγκαία είναι αυτά σήμερα, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε.

Ο καθηγητής από τη Θράκη

Στην εκδήλωση ομιλητής ήταν και ακαδημαϊκός, που, όπως δήλωσε, έφερνε τους χαιρετισμούς από τη Θράκη. Σίγουρα πρέπει να γνωρίζει ο καθηγητής ότι η συμπεριφορά χαρακτηρίζει τους ανθρώπους. Η ομιλία του διήρκεσε παραπάνω από το κανονικό. Είναι ίδιον των πανεπιστημιακών να πλατειάζουν στις ομιλίες και να επιδεικνύουν την επιστημοσύνη τους, ωσάν να απευθύνονται στους φοιτητές τους. Σε μια καφετέρια όμως, όπου υπάρχουν και άλλοι θαμώνες, δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό. Αυτό όμως που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στους άλλους, ήταν ότι ο ίδιος απευθύνθηκε προσβλητικά δύο φορές στις εκ δεξιών του κυρίες -όπως χαρακτηριστικά είπε- γιατί ψιθύριζαν κι έχανε τον ειρμό της σκέψης του. Η απάντηση από τις θιγόμενες ήταν ότι αν ήθελε να κάνει διάλεξη, ας μίσθωνε ο ίδιος μια αίθουσα ειδικά για την ομιλία του. Την κατάσταση έσωσε κάποιος από τους άλλους συμμετέχοντες, ο οποίος παρενέβη εκείνη ακριβώς τη στιγμή, ζητώντας ευγενέστατα συγνώμες για τη συμπεριφορά του καθηγητή.

Ταινίες και αναγνώριση

Και τώρα τι θα απογίνουν χωρίς βαρβάρους τα ΜΜΕ; Μήπως να αρχίσουμε να λέμε ότι αδικήθηκε ο Λάνθιμος, και να στήσουμε μια καινούρια παράσταση γύρω από τον έλληνα σκηνοθέτη; Η «Ευνοούμενη» πάντως, μετά από τα πολλά βραβεία που είχε συγκεντρώσει πριν, πήρε ένα μόνο όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου, που πήγε στην πρωταγωνίστρια, την Ολίβια Κόλμαν. Ίσως με χρόνια με καιρούς να αναγνωρισθεί η ταινία του Λάνθιμου ως μια από τις καλύτερες και η σκηνοθετική του πρόταση επίσης σοβαρή, όπως έγινε με έναν άλλο σπουδαίο έλληνα σκηνοθέτη, τον Τζον Κασαβέτη, για την ταινία του «Νύχτα πρεμιέρας», που αναγνωρίσθηκε ως δυνατή κατόπιν εορτής… Τη συγκεκριμένη ταινία πρόβαλε το Καλλιτεχνικό σωματείο Εξαύδας και την είδαμε την Κυριακή.

Καινοτομίες

Η πόλη ανασκάπτεται σε πολλά σημεία για ευνόητους λόγους, λένε οι δημότες. Όπως και να είναι, πήρε μια άλλη εικόνα με τις καινούριες στάσεις των λεωφορείων, για παράδειγμα. Σε άλλους αρέσουν, σε άλλους όχι. Αντί να είμαστε ευχαριστημένοι, σκεφτόμενοι την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν πριν, έχουμε και παράπονα, αφού συνηθίσαμε να απορρίπτουμε κάθε καινοτομία. Μια καινοτόμα επίσης ιδέα είναι το ξύλινο παγκάκι-σαλόνι που τοποθετήθηκε στην οδό Καϊάφα σύρριζα με τα κάγκελα της Ακαδημίας. Είναι μια ωραία πρωτοβουλία και μια καινούρια αισθητική πρόταση, μόνο που στο σημείο που τοποθετήθηκε, δεν έχει καμιά χρησιμότητα. Μπορεί να καθίσει κάποιος ανάποδα, αλλά δεν θα έχει καμιά θέα, παρά μόνο την αυλή του σχολείου.

Μια πρόταση

Εργασίες γίνονται στο μικρό πάρκο απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο. Γίνεται πλάτυνση των πεζοδρομίων και κόβονται ως και δέντρα. Ελπίζουμε πως όλα γίνονται για το καλύτερο, γιατί αν είναι να μικρύνει ο χώρος πρασίνου, είναι δώρο άδωρο. Με την ευκαιρία που ο δήμος βρίσκεται σε εγρήγορση για να τελειώσει το έργο, καλό είναι να σκεφτούν οι υπεύθυνοι και τον υπόλοιπο χώρο. Θα πρέπει να ξηλωθεί το ξύλινο περίπτερο, το οποίο βρίσκεται δίπλα από το ανακαινισμένο, καθώς είναι κλειστό δυο μήνες τώρα και συγκεντρώνει γύρω του άχρηστα πράγματα και σκουπίδια.

Σχετικά άρθρα

Έτος υψηλών προσδοκιών το 2024

Κοπή πίτας και εγκαίνια

Συμβολική κοπή πίτας από την παράταξη «Γιάννενα Τώρα» (βίντεο)