Η άλλη όψη της περασμένης Κυριακής. Από τα χιόνια των βουνών της Κόνιτσας, στη θάλασσα της Λευκάδας. Ένα παλιό ποδήλατο με σέλα σε καλή κατάσταση, ένας υπερήλικας άντρας με ζωντάνια να ποδηλατεί και μια εγκαταλειμμένη βάρκα που κρατά ζωντανό λίγο από το παλιό της χρώμα. Μια τριάδα που αντιστέκεται στην ολοκληρωτική φθορά με σθένος.
Απόψεις

Η φλόγα δεν θα σβήσει

Η σημερινή Τσιμπίδα του Ηπειρωτικού Αγώνα σχολιάζει την εκδήλωση, που διοργάνωσαν οι Παγουρίστας για τη Φλόγα, αλλά και οι Οδηγοί στη Στοά Λούλη ενόψει Αποκριών, την Ευνοούμενη του Λάνθιμου, τον διπλό βανδαλισμό στο ΤΟΛ της περιφέρειας Ηπείρου στον Κατσικά και τις κρίσεις των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Τη συνοδεύει, όπως πάντα, η φωτογραφία ημέρας.

Όσο υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι στηρίζουν συνανθρώπους μας που πάσχουν, και άλλοι που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για ηθική και οικονομική ενίσχυσή τους, υπάρχει στον κόσμο ελπίδα. Αναφερόμαστε στο εγχείρημα που ανέλαβε η ανοιχτή, εθελοντική ομάδα Παγουρίστας και το έκανε για τους σκοπούς της Φλόγας την Κυριακή το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου. Οι θεατές, που γέμισαν ασφυκτικά τον χώρο, απόλαυσαν μια συναυλία θαυμάσια με τραγούδια του Μάνου Λοΐζου από το συγκρότημα Χαγιάλ, αλλά συγχρόνως, με την παρουσία τους, έβαλαν το λιθαράκι τους και συνέβαλλαν με το μικρό αντίτιμο, που πλήρωσαν, στις μεγάλες ανάγκες του Συλλόγου. Αυτό άλλωστε τόνισε η εκπρόσωπος του συλλόγου στα Γιάννενα Ευανθία Καρρά, που και η ίδια έθεσε ως σκοπό της ζωής της την προσφορά. Οι ανάγκες της Φλόγας είναι μεγάλες, τα παιδιά που πάσχουν και οι γονείς τους βρίσκουν μια ανακούφιση στον πόνο και στην ταλαιπωρία τους. Γι’ αυτό ας είμαστε, όσο μπορούμε, δίπλα τους.

Λ.Τ.

Ευνοούμενη, όπως λέμε Λάνθιμος

Είδαμε την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου. Δεν είναι τυχαίο ότι η ταινία απέσπασε τόσα βραβεία και πάει κατ’ ευθείαν για Όσκαρ. Κοντός ψαλμός αλληλούια, τούτη την Κυριακή θα το ξέρουμε. Μας έκανε εντύπωση το γεγονός ότι πρώτη φορά είδαμε τόσους πολλούς θεατές εδώ στα Γιάννενα το Σάββατο το βράδυ στις αίθουσες του Οντεόν, όπου προβάλλεται η ταινία. Και σκεφτήκαμε τι κάνει η διαφήμιση. Ο Λάνθιμος έχει γίνει πια το παιδί όλων των Ελλήνων. Μάθαμε για τον πατέρα του, που ήταν καλαθοσφαιριστής και πώς έφυγε από τη ζωή πρόσφατα, μάθαμε για την γλυκιά Αριάν, τη διακριτική γυναίκα του και ποιας σχεδιάστριας δημιουργία φόρεσε στα Bafta, πληροφορηθήκαμε για όλα εκείνα που έχει κάνει στη ζωή του ο σκηνοθέτης. Εκεί που δεν ασχολούνταν με τις ταινίες του, τώρα έγιναν όλοι φαν. Βομβαρδισμός ειδήσεων γύρω από τη ζωή του, από τις οποίες άλλες ισχύουν και άλλες όχι. Και ράδιο αρβύλα, εν πολλοίς. Παρασυρμένοι από τη δημοσιότητα πήγαν κάποιοι να δουν την «Ευνοούμενη», κι ας μην έχουν δει άλλη ταινία για χρόνια τώρα, όπως δήλωσαν. Για του Λάνθιμου την πίστη την αγία και για της ταινίας του, την… ελευθερία. Σε άλλους άρεσε, σε κάποιους λιγότερο και σε μερικούς καθόλου. Ακόμη και στην αίθουσα της ΧΕΝ εν μέσω γυναικών προβλήθηκε η ταινία.

Λ.Τ.

Κρίνοντας μια ταινία

Είναι όμως λίγο άτυχος ο Λάνθιμος, αφού έχει ως «ανταγωνιστή» του τον Αλφόνσο Κουαρόν με την επίσης εξαιρετική ταινία «Ρόμα». Επειδή έτυχε να δούμε και τις τρεις ταινίες, όπως και το «Πράσινο βιβλίο», του οποίου η προβολή δεν κράτησε παρά μια βδομάδα στην πόλη μας, δεν μπορούμε να κρίνουμε ποια είναι η καλύτερη. Σε όποιον συστήσαμε να δει το «Ρόμα», δεν ευχαριστήθηκε. Το αντίθετο συνέβη με το «Πράσινο Βιβλίο». Εξαρτάται τι περιμένει να δει σε μια ταινία ο καθένας από μας και τι παίρνει ως μήνυμά του. Όσο πιο πολλές γνώσεις έχει κανείς γύρω από τον κινηματογράφο, άλλο τόσο ξέρει να κρίνει. Η κρίση είναι υποκειμενική. Πάντως οι δυο πρώτες ταινίες έχουν ως θέμα τους τις γυναίκες. Γυναίκες που ζουν στη συνοικία Ρόμα του Μεξικού οι πρωταγωνίστριες του Κουαρόν. Μια γυναίκα του μόχθου, που εργάζεται ως υπηρέτρια σε ένα αστικό σπίτι. Με λεπτομέρεια η στιγμή της γέννας της, με πλάνα ρεαλιστικά και στατικά η αρχή της, το χαρακτηριστικό γνώρισμα του Κουαρόν. Στην άλλη ταινία του Λάνθιμου γυναίκες και πάλι, η βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας Άννα, εγκλωβισμένη στα ανάκτορα, που ζει με τις ιδεοληψίες της και τα κουνέλια για παιδιά της και οι άλλες που ζουν μαζί της στο παλάτι. Μερικοί θεατές τις εξιδανικεύουν τις ταινίες κι άλλοι τις αποδομούν.

Λ.Τ.

Γυναίκες έξω καρδιά

Πόσο χαίρομαι μερικές γυναίκες εδώ σε τούτη την πόλη. Που δεν τις νοιάζει αν είναι χοντρές, αν είναι κοκαλιάρες, αν έχουν εκείνο το ελάττωμα ή το άλλο στο σώμα τους. Αλλά που μπαίνουν στον χορό και δεν δίνουν δεκάρα για την κριτική που θα τους γίνει. Την Κυριακή το βράδυ τις έβλεπα να απολαμβάνουν τη ζωή, να φορούν τη μάσκα τους και τις χαβανέζικες στολές τους και να στροβιλίζονται στους ρυθμούς ενός ξέφρενου χορού. Κι άλλες να κάθονται αναπαυτικά σε μια καρέκλα και να αφήνονται να τους παρασύρει η μουσική και οι αναμνήσεις από μασκαράτες που γίνονταν κάποτε στη πόλη. Πόσο χαίρομαι τις γυναίκες τις έξω καρδιά. Τις είδα όλες μαζί και κάθε μια ξεχωριστά αυτό το βράδυ. Τις παρατηρούσα τις Οδηγούς στη Στοά Λούλη να χαίρονται τις αποκριές, όμορφες, κεφάτες, χαρούμενες, ωσάν τίποτα να μην βαραίνει την ψυχή τους. Κι αν οι κώδικες επικοινωνίας μας δεν είναι πάντα οι ίδιοι, υπάρχει ένα λεπτό σημείο που καθορίζει χρόνια τώρα, σχέσεις και αισθήματα με κάποιες από αυτές. Κι είναι όμορφο αυτό και σου δίνει αισιοδοξία το γεγονός ότι συναναστρέφεσαι μαζί τους. Να κάνεις παρέα με ανθρώπους που σε ανεβάζουν, όχι που σε πάνε προς τα κάτω.

Λ.Τ.

Έφυγαν με εγκαύματα

Απορίας άξια είναι η εμμονή των δραστών των βανδαλισμών στο ΤΟΛ της περιφέρειας Ηπείρου, το οποίο «χτύπησαν» για δεύτερο βράδυ στη σειρά, ανοίγοντας κουτιά και σπάζοντας αντικείμενα. Τα αντικείμενα αυτά είναι μέρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Συσκευασίας και ακόμη και αν δεν έχουν μεγάλη αξία, όπως φάνηκε από την πρώτη καταγραφή των υπευθύνων, δε σημαίνει ότι δε θα πρέπει να εγκατασταθούν. Επιπλέον, ανάμεσα στις κούτες με χαρτιά, χρήσιμα για τους ειδικούς, που άνοιξαν και σκόρπισαν οι δράστες, ήταν αντιδραστήρια και φιαλίδια με χημικά. Μάλιστα, όσοι γνωρίζουν το αντικείμενο και το περιεχόμενο, θεωρούν ότι οι δράστες θα έπαθαν εγκαύματα στα χέρια τους.

Γ.Χ.

Να ληφθούν μέτρα

Το γεγονός, πάντως, ότι για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα υπήρξε εισβολή στον ίδιο χώρο, πρέπει να προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό. Ανεξάρτητα από το αν εκλάπησαν ή καταστράφηκαν αντικείμενα αξίας, δεν είναι δυνατόν να μένουν αφύλακτες οι εγκαταστάσεις. Είτε από την ίδια την περιφέρεια Ηπείρου, που πρέπει να διαφυλάξει την περιουσία της λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα, είτε και από την τοπική Αστυνομία, από τη στιγμή, που φαίνεται οι αποθηκευτικοί χώροι να έχουν γίνει στόχος.

Α.Τ.

Κρίθηκε διατηρητέος

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κρίσεις αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Το Ανώτατο Συμβούλιο έκρινε ήδη τους Αντιστράτηγους και τους Υποστράτηγους. Ανάμεσα σε αυτούς που κρίθηκαν είναι ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Κώστας Σκούμας, ο οποίος διατηρείται στην Αστυνομία με τον ίδιο βαθμό. Μένει να δούμε αν θα παραμείνει και στην ηγεσία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου ή θα μετακινηθεί σε άλλο πόστο, αν και το πρώτο σενάριο φαντάζει μάλλον το πλέον πιθανό, λόγω καταγωγής, αλλά και επειδή η Ήπειρος είναι μια περιοχή με υψηλό βαθμό δυσκολίας και οι συχνές αλλαγές δε βοηθούν.

Α.Τ.

 

Σχετικά άρθρα

«Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια»

Περισσεύουν οι διαπιστώσεις, ατολμία για λύσεις

Οικονομική «αφαίμαξη» προκαλούν οι βανδαλισμοί

Ηπειρωτικός Αγών