ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Είμαστε ακόμα στην αρχή της μάχης

Συγκρατημένα αισιόδοξος φάνηκε από τη μέχρι τώρα πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα ο λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

«Δεν έχουμε πορεία Ιταλίας. Ωστόσο εάν αρθούν τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η κυβέρνηση, τα πράγματα θα αλλάξουν», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν παρατηρείται εκθετική αύξηση, αλλά ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή της μάχης. Μια μάχη που θα έχει τις λιγότερες απώλειες, αν «ο καθένας συνεχίσει να συμβάλει από την πλευρά του τηρώντας σχολαστικά τα μέτρα αυτοπεριορισμού».
Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό κέντρο ελέγχου νοσημάτων, επισήμανε ότι η αύξηση των κρουσμάτων συνεχίζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. «Η εκτίμηση είναι ότι απουσία μέτρων ο κορωνοϊός θα διασπαρεί με μεγάλη ταχύτητα και αυτό ήδη φαίνεται από την εικόνα που έχουμε στην Ιταλία και στην Ισπανία όπου τα πράγματα είναι πολύ άσχημα». Αναφερόμενος στη Μεγάλη Βρετανία είπε ότι σε 14 ημέρες η αύξηση των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 10 φορές, ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξηση με βάση τα δεδομένα που είναι γνωστά για τον φονικό ιό αλλά και την πορεία της επαρχίας Χουμπέι, στην Κίνα όπου ξεκίνησε ο κορωνοϊός.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τον χρόνο άρσης των μέτρων, ανέφερε: «Στην επαρχία Χουμπέι τα μέτρα κράτησαν 10-11 βδομάδες. Η μη εκθετική αύξηση στην πατρίδα μας δίνει χρόνο για να οργανώσουμε τι θα κάνουμε μετά την άρση των μέτρων. Παραμένουμε σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης».
Αναφερόμενος στα επιδημιολογικά στοιχεία της πανδημίας στη χώρα μας, τόνισε ότι καταγράφηκαν τέσσερις νέοι θάνατοι το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανεβάζοντας έτσι το συνολικό αριθμό των νεκρών από επιπλοκές του κορωνοϊού στους 26.Τα νέα κρούσματα είναι 71 και ο συνολικός αριθμός τους στην Ελλάδα φτάνει πλέον τα 892. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται συνολικά 57 πολίτες, από τους οποίους οι 54 είναι διασωληνωμένοι. Οι ασθενείς που έχουν λάβει ήδη εξιτήριο, είναι 42.

Σαρωτικοί οι έλεγχοι καραντίνας

Οι έλεγχοι καραντίνας το επόμενο διάστημα θα είναι σαρωτικοί σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και κάλεσε όσους εμπλέκονται στη διαδικασία απομόνωσης, να είναι πλήρως συμμορφωμένοι με τις προβλεπόμενες διατάξεις.
Όπως είπε, 5.824 πολίτες- επαφές κρουσμάτων ή ταξιδιώτες από χώρες του εξωτερικού- βρίσκονται σε κατ οίκον καραντίνα σε όλη τη χώρα. Έχουν ολοκληρώσει το 7ημερο ή 14ημερο απομόνωσής τους, 825 πολίτες. Συνολικά έχουν γίνει 1116 μέχρι σήμερα δειγματοληπτικοί έλεγχοι και 92 πολίτες έχουν βρεθεί εκτός του σπιτιού τους, με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί το πρόστιμο των 5.000 ευρώ και να τους ασκηθούν οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις.
Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η ελληνική κοινωνία στο μεγαλύτερο μέρος της επιδεικνύει αξιέπαινη ωριμότητα και ψυχραιμία σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή.
«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι ότι ο κορωνοϊός δεν κάνει εξαιρέσεις, ναι μεν οι ευπαθείς ομάδες είναι πιο ευάλωτες, αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι υπόλοιποι είμαστε ασφαλείς», τόνισε. Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι «ο καλύτερος τρόπος να σπάσουμε την αλυσίδα, να νικήσουμε την πανδημία, είναι περιορίζοντας στο ελάχιστο τις μετακινήσεις μας».
Επανέλαβε ότι «όσο πιο αυστηρά εφαρμόσουμε τα μέτρα, όσο πιο πειθαρχημένα και με συνέπεια μείνουμε σπίτι μας, τόσο πιο γρήγορα θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα της καθημερινότητας που αφήσαμε πίσω».