Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018
|

Προσωρινό φρένο στις μονάδες βιοαερίου

Στον… πάγο φαίνεται να μπαίνει προς το παρόν το θέμα της αδειοδότησης της εγκατάστασης και λειτουργίας των πέντε μονάδων βιοαερίου στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων, όπως συμπερασματικά προκύπτει από την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου στην ερώτηση, που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας.

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη χρήση βιομάζας, βιορευστών και βιοαερίου στην
Ηλεκτροπαραγωγή, με στόχο τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους, την προστασία του περιβάλλοντος και την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας των έργων βιομάζας/βιοαερίου/βιορευστών.
Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτηρίζει προβληματικό για επενδύσεις ΑΠΕ το καθεστώς, που διαμόρφωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου, με τη σημερινή ηγεσία να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για τροποποιήσεις. «Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αντιλαμβανόμενο ότι ο σχεδιασμός των χρήσεων γης είναι απαραίτητος όχι μόνο για να αποφεύγονται οι συγκρούσεις αλλά και για να ενισχυθεί η θετική αλληλεπίδραση των διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος και των πολιτών, έχει αναλάβει τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο ετοιμάζει ένα νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, το οποίο (παράλληλα με τις άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΥΠΕΝ, ώστε να υφίσταται το απαραίτητο περιβαλλοντικό και χωροταξικό θεσμικό πλαίσιο για την αειφόρο ανάπτυξη της χώρας), θα επιλύσει χρόνια προβλήματα, με γνώμονα την ενθάρρυνση και προώθηση επενδύσεων στον τομέα αυτό και με έμφαση στην περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική αποδοχή», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος.
Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει ένα ακόμη σημείο της απάντησης του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος στην ερώτηση του Κ. Τασούλα, που έχει να κάνει με τη δυνατότητα παρέμβασης του υπουργείου στη διαδικασία αδειοδότησης. Σαφέστατα επισημαίνεται πως, δεδομένου ότι το έργο ανήκει στην υποκατηγορία Α2, αποκλειστικά αρμόδιο είναι το Περιφερειακό Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το οποίο αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχει πάρει απόφαση έως σήμερα, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης γνωμοδότησης, όπως προκύπτει και από έγγραφο, που υπογράφει ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βασίλης Μιχελάκης.

«ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ»
Για προσπάθεια να μετατεθεί η ευθύνη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κάνει λόγο ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας, σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Φάμελλου.
Επισημαίνει, ωστόσο, πως από τις απαντήσεις «είναι προφανές πως ούτε οι υπουργικές κατευθύνσεις περί προστασίας του περιβάλλοντος και κοινωνικής αποδοχής, ούτε οι γνωματεύσεις των αρμοδίων επιτροπών της περιφέρειας Ηπείρου και του δήμου Ζίτσας συνηγορούν για την αδειοδότηση αυτών των μονάδων, που ουσιαστικά υποκρύπτουν μία μονάδα 10 MW και αναμένουμε το ΠΕΣΠΑ και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να πράξουν αναλόγως προστατεύοντας τη νομιμότητα, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία».
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

22.06.18 | Έβαλε «πάγο» στη συζήτηση για νέες φυλακές

«Πάγο» στην προοπτική ανέγερσης νέου καταστήματος κράτησης στον νομό Ιωαννίνων έβαλε ο γενικός...

22.06.18 | Στον «αέρα» το Its Kale Festival

Θύμα της απόφασης των αρχαιοφυλάκων να μη συμμετέχουν σε εκδηλώσεις εκτός ωραρίου λειτουργίας των...

22.06.18 | Στοχευμένη κατάρτιση από τον ΟΑΕΔ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εκπόνησης ενός στρατηγικού σχεδίου, μέσω του οποίου θα πορευθεί...

22.06.18 | Κάμερες στους σταθμούς διοδίων

Κάμερες τοποθετούνται σε όλους τους σταθμούς διοδίων της Ιόνιας Οδού, πλευρικούς και μετωπικούς,...

22.06.18 | Οκτώ κάλπες για τις Τοπικές Οργανώσεις

Στη διαδικασία συγκρότησης των Τοπικών Οργανώσεων μέσω της διεξαγωγής εκλογών για την ανάδειξη...

22.06.18 | Έτοιμοι για διασώσεις σε λίμνες και ποτάμια

Μία εντυπωσιακή επίδειξη, υπό τα βλέμματα δεκάδων πολιτών, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην...

22.06.18 | Στοίχημα η υλοποίηση των Τοπικών Σχεδίων

«Άνοιξε ο δρόμος» για την εφαρμογή του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων στον δήμο Ζίτσας,...

21.06.18 | Καλύπτει ελλείμματα ο «Φιλόδημος»

Σημαντικά ελλείμματα των δήμων σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης έρχεται να καλύψει το πρόγραμμα...