Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018
|

Προσωρινό φρένο στις μονάδες βιοαερίου

Στον… πάγο φαίνεται να μπαίνει προς το παρόν το θέμα της αδειοδότησης της εγκατάστασης και λειτουργίας των πέντε μονάδων βιοαερίου στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων, όπως συμπερασματικά προκύπτει από την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου στην ερώτηση, που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας.

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη χρήση βιομάζας, βιορευστών και βιοαερίου στην
Ηλεκτροπαραγωγή, με στόχο τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους, την προστασία του περιβάλλοντος και την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας των έργων βιομάζας/βιοαερίου/βιορευστών.
Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτηρίζει προβληματικό για επενδύσεις ΑΠΕ το καθεστώς, που διαμόρφωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου, με τη σημερινή ηγεσία να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για τροποποιήσεις. «Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αντιλαμβανόμενο ότι ο σχεδιασμός των χρήσεων γης είναι απαραίτητος όχι μόνο για να αποφεύγονται οι συγκρούσεις αλλά και για να ενισχυθεί η θετική αλληλεπίδραση των διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος και των πολιτών, έχει αναλάβει τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο ετοιμάζει ένα νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, το οποίο (παράλληλα με τις άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΥΠΕΝ, ώστε να υφίσταται το απαραίτητο περιβαλλοντικό και χωροταξικό θεσμικό πλαίσιο για την αειφόρο ανάπτυξη της χώρας), θα επιλύσει χρόνια προβλήματα, με γνώμονα την ενθάρρυνση και προώθηση επενδύσεων στον τομέα αυτό και με έμφαση στην περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική αποδοχή», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος.
Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει ένα ακόμη σημείο της απάντησης του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος στην ερώτηση του Κ. Τασούλα, που έχει να κάνει με τη δυνατότητα παρέμβασης του υπουργείου στη διαδικασία αδειοδότησης. Σαφέστατα επισημαίνεται πως, δεδομένου ότι το έργο ανήκει στην υποκατηγορία Α2, αποκλειστικά αρμόδιο είναι το Περιφερειακό Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το οποίο αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχει πάρει απόφαση έως σήμερα, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης γνωμοδότησης, όπως προκύπτει και από έγγραφο, που υπογράφει ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βασίλης Μιχελάκης.

«ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ»
Για προσπάθεια να μετατεθεί η ευθύνη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κάνει λόγο ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας, σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Φάμελλου.
Επισημαίνει, ωστόσο, πως από τις απαντήσεις «είναι προφανές πως ούτε οι υπουργικές κατευθύνσεις περί προστασίας του περιβάλλοντος και κοινωνικής αποδοχής, ούτε οι γνωματεύσεις των αρμοδίων επιτροπών της περιφέρειας Ηπείρου και του δήμου Ζίτσας συνηγορούν για την αδειοδότηση αυτών των μονάδων, που ουσιαστικά υποκρύπτουν μία μονάδα 10 MW και αναμένουμε το ΠΕΣΠΑ και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να πράξουν αναλόγως προστατεύοντας τη νομιμότητα, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία».
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

17.03.18 | Μπήκε η υπογραφή για τις μονάδες βιοαερίου

Την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία πέντε μονάδων...

17.03.18 | Σκηνικό έντασης μπροστά από το δημαρχείο

Σε αλλαγή πλάνων ανάγκασαν τον αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ μέλη του ΚΚΕ στα Γιάννενα,...

17.03.18 | Κίνδυνος εκ των έσω για τη φέτα

Να μπει φρένο στην υπονόμευση της φέτας εκτός, αλλά και εντός των συνόρων, αρχικά, καθώς σε...

17.03.18 | 19χρονος νεκρός σε τροχαίο

Τραγική κατάληξη είχε η βόλτα τριών νεαρών, όταν χθες στις 3.20 τα ξημερώματα, έχασε τη ζωή του σε...

17.03.18 | Στόχος ένα πραγματικό πάρκο

Σε πραγματικό πάρκο θέλει να μετατρέψει η δημοτική αρχή το κατ’ όνομα μόνο σήμερα Πάρκο Ηρώων...

17.03.18 | Ένας Οδηγός για το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου

Τριαντατέσσερις χαρακτηρισμένοι παραδοσιακοί οικισμοί, 184 μνημεία κηρυγμένα από το υπουργείο...

17.03.18 | Στα Γιάννενα και το Πανευρωπαϊκό Seniors 2019

Μετά την ανάληψη της διοργάνωσης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Open Θαλασσίου Σκι Ανδρών-Γυναικών...

16.03.18 | Στόλος για «δύσκολες» αποστολές

Στα 45 περίπου ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ της 7ης Περιφέρειας προστέθηκαν πρόσφατα ακόμη τρία, χάρη στη...