Τρίτη άποψη

Η ώρα της ευθύνης

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη της Δημοτικής Αρχής από τον κ. Ελισάφ και την εμπειρία πλέον της διοίκησης ενός μεγάλου οργανισμού όπως ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. ο πρόεδρός του, Δημήτρης Πάνου, καταθέτει σκέψεις σε σχέση με τον βασικό μοχλό παραγωγής έργου, τον υπηρεσιακό μηχανισμό του δήμου και των νομικών του προσώπων.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη της Δημοτικής Αρχής από τον κ. Ελισάφ και την εμπειρία πλέον της διοίκησης ενός μεγάλου οργανισμού όπως ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. θα ήθελα να καταθέσω κάποιες σκέψεις σε σχέση με τον βασικό μοχλό παραγωγής έργου, τον βασικότερο θα έλεγα που είναι ο υπηρεσιακός μηχανισμός του Δήμου και των νομικών προσώπων.

Πιστεύω ότι είναι η στιγμή που πρέπει να γίνει μια υπέρβαση  από όλους μας, είτε αποτελούμε μέρος της Δημοτικής Αρχής, είτε μέρος την Αντιπολίτευσης και να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας υπηρεσιακός μηχανισμός , ικανός και έτοιμος να επιτελεί το καθήκον του  με συνέπεια και ευσυνειδησία. Που θα πρέπει να συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται εκεί για να εξυπηρετεί τον πολίτη –δημότη που πληρώνει δημοτικά τέλη και έχει το δικαίωμα να βλέπει την ανταποδοτικότητα αυτών στην καθαριότητα, στην τιμολογιακή πολιτική, στην κοινωνική πολιτική, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό.

Καταρχήν, θα πρέπει όλοι να διεκδικήσουμε την ενίσχυση αυτού του μηχανισμού με νέα στελέχη, εξειδικευμένα ,μέσα από αντικειμενικές διαδικασίες επιλογής, ώστε να συμπληρώσουμε ένα μέρος των κενών όλης της προηγούμενης δεκαετίας των μνημονίων αλλά και να προσθέσουμε στον υπηρεσιακό μηχανισμό  νέες ειδικότητες που σήμερα είναι απαραίτητες.

Ταυτόχρονα, είναι η ώρα που θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι, ότι πρέπει να υπάρξει αξιοκρατία και αξιολόγηση, δικαιοσύνη, επιβράβευση αλλά και ανάληψη των  ευθυνών των πράξεων. Να συμφωνήσουμε ότι θα πάψουμε να χαϊδεύουμε αυτιά για ψηφοθηρικούς και αντιπολιτευτικούς λόγους.

Μέσα στον υπηρεσιακό μηχανισμό υπάρχουν εξαιρετικοί υπάλληλοι, διαμάντια, με προσόντα και ικανότητες. Είναι το δυναμικό εκείνο που θέλει να δουλέψει, θέλει να προσφέρει, θέλει να αλλάξει την εικόνα. Πρέπει όλοι μαζί να τους αναγνωρίσουμε, να τους στηρίξουμε, να τους δώσουμε την ευκαιρία.

Υπάρχουν  και εκείνοι που χαρακτηρίζονται από αδιαφορία και ανικανότητα και θα πρέπει να νοιώσουν ότι υπάρχει λογοδοσία και ανάληψη των ευθυνών τους. Μερικές φορές και παραβατική συμπεριφορά που δεν θα μείνει χωρίς επιπτώσεις.

Ναι στα δικαιώματα των εργαζομένων μέχρι τελευταίας σταγόνας. Ναι όμως και στις υποχρεώσεις τους. Οι εποχές είναι δύσκολες για όλη την κοινωνία και οι υπηρεσίες του Δήμου θα πρέπει να είναι δίπλα στον πολίτη-δημότη.

Αυτονόητο, ότι η ανάληψη των ευθυνών αφορά και όλους τους αιρετούς που βρίσκονται σε θέσεις διοίκησης, ακόμη και η παραίτηση από αυτές , όταν δεν έχουν-έχουμε κάνει σωστά τη δουλειά μας αλλά και η αξιολόγηση από τον Δήμαρχο.

Οι Εκλογές είναι το 2023.Τα προβλήματα όμως τα συσσωρευμένα διαχρονικά και με τις νέες δύσκολες ιδιαίτερα συνθήκες του Covid-19 και οι λύσεις που απαιτούνται είναι εδώ μπροστά μας σήμερα.

Χωρίς την αναγέννηση του υπηρεσιακού μηχανισμού και την ενίσχυση και αναδιοργάνωση των υπηρεσιών δεν πρόκειται να λυθούν.

Η ώρα της ευθύνης είναι εδώ, είναι τώρα και είναι για όλους μας, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, αιρετούς και εργαζόμενους.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας