ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Μπέμπης» και «Το τρίτο πόδι» σε μια παρουσίαση

Εκδήλωση για την παρουσίαση των βιβλίων του Θωμά Κοροβίνη «Μπέμπης» και της Εύης Κουτρουμπάκη «Το τρίτο πόδι» οργανώνουν το βιβλιοπωλείο Αναγνώστης, οι Εκδόσεις Άγρα και οι Εκδόσεις Ενύπνιο την Τετάρτη 14 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, στο μπαρ Cocteau (Ανεξαρτησίας 70, Στοά Αλιέως).

Στην εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, θα μιλήσουν οι δύο συγγραφείς και θα τη συντονίσει η επίσης συγγραφέας Νεκταρία Ζαγοριανάκου.
Ο Θωμάς Κοροβίνης γεννήθηκε το 1953 στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση. Από το 1988 έως το 1996 έζησε στην Κωνσταντινούπολη, υπηρετώντας στο Ζάππειο και το Κεντρικό Παρθεναγωγείο της. Συνεργάζεται με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Από το 1995 μέχρι και το 1999 εργάστηκε ως παραγωγός και επιμελητής ραδιοφωνικών εκπομπών στον 9,58 FM της Θεσσαλονίκης. Το 1995 βραβεύτηκε με το βραβείο Αμπντί Ιπεκτσί. Το 2011 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο του «Ο γύρος του θανάτου», με θέμα την υπόθεση του «Δράκου του Σέιχ-Σου» Αριστείδη Παγκρατίδη. Είναι συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών.
Στο τελευταίο του βιβλίο, με τίτλο «Ο Μπέμπης», αναφέρεται στον Δημήτρη Στεργίου, γνωστό κι ως Μπέμπης (1927-1972). Ο Στεργίου υπήρξε μια ιδιότυπη πρωταγωνιστική φυσιογνωμία της ελληνικής λαϊκής μουσικής που, λόγω της ιδιοφυΐας, της μόρφωσης, της απαράμιλλης δεξιοτεχνίας του στο μπουζούκι και στην κιθάρα, της καθηλωτικής γοητείας του και της αυτοκαταστροφικής αγωνίας του, απέκτησε, τόσο εν ζωή όσο και μετά θάνατον, διαστάσεις θρύλου.
Η Εύη Κουτρουμπάκη γεννήθηκε στο Στρατώνι Χαλκιδικής. Ζει στη Θεσσαλονίκη, και εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχει εκπονήσει εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα «Φύλο και Λογοτεχνία». Κριτικά της κείμενα για τη λογοτεχνία, καθώς πεζά της, έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικές εκδόσεις, έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Στο βιβλίο της με τίτλο «Το τρίτο πόδι» αναφέρεται στην ιστορία της Μετάξω. Η Μετάξω ατίθαση κι ανυπάκουη, όλο χαριεντίζονταν με το κορμί της κι όλο το έδειχνε στους άντρες. Η Μετάξω είναι μια γυναίκα αντισυμβατική. Πατρίδα είναι το σώμα και τα ένστικτά της. Όλοι οι άνθρωποι της ζωής της ήταν χαρακιές πάνω στο δέρμα της. Αυτές οι εμπειρίες αναδύονται και κανοναρχούν τη ζωή της.

Σχετικά άρθρα

Βιβλιοπαρουσίαση – «Τόποι ντυμένοι με χρόνο» του Νίκου Μπιλανάκη

Μια ιστορία προδοσίας με φόντο την Κύπρο

Ηπειρωτικός Αγών

Βιβλιοπαρουσίαση – «Από τις στάχτες στο φως» της Μάγδας Πάνου