ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Επόμενο ραντεβού με ένα ακόμη αφιέρωμα στη μνήμη της Μικράς Ασίας

Ως μια «ανάσα πολιτισμού», που είχε μεγάλη ανάγκη ο χώρος των χορευτικών συγκροτημάτων των Ιωαννίνων, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρώτη μουσικοχορευτική παραγωγή του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών σε κλειστό χώρο, μετά από την έναρξη της πανδημίας πριν από δυόμιση σχεδόν χρόνια.

Μέσα από μια αρμονική συνεργασία με το 6ο και το 8ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, το 1ο Λύκειο Ιωαννίνων και το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων, το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών πραγματεύτηκε το θέμα «μνήμης και τιμής της Μικρασιατικής Καταστροφής και του Ξεριζωμού».
«Αξίζει να τονιστεί ιδιαίτερα η παραδειγματική καλλιτεχνική παρουσία δεκάδων μαθητών των σχολείων, πολλοί από τους οποίους χόρευαν, παρουσίαζαν ή απήγγειλαν για πρώτη φορά σε ανάλογη εκδήλωση. Εκατοντάδες θεατές, μικροί και μεγάλοι, χειροκρότημα που για καιρό δεν είχε ακουστεί για χορευτική παράσταση στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας», φορεσιές, ρυθμοί και παραδομένα βήματα, συγκίνηση για το θέμα και τις μνήμες, παράξενα συναισθήματα για την επανεκκίνηση, νιάτα και ζωή πάνω σε δρόμους πολιτισμού, κείμενα με αφηγήσεις της Γενοκτονίας, του ξεριζωμού αλλά και της προκοπής στη Μητέρα Ελλάδα μετά από βάσανα, δάκρυα και χαμόγελα, εναλλάσσονταν και πρόσθεταν λεπτό με λεπτό περισσότερη αισιοδοξία για το αύριο στον χώρο του παραδοσιακού χορού, που επλήγη τόσο πολύ από την πανδημία λόγω της αναγκαστικής επαφής των χεριών. Πολλά από αυτά, τα ενσωμάτωσε, στην ομιλία και παραδοσιακή ερμηνεία της, η Μικρασιάτισσα Λεύκω Πιπερίδου σε μια κορύφωση της εκδήλωσης», αναφέρεται σε απολογιστικό σημείωμα.
Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν οι δάσκαλοι χορού του Πνευματικού Κέντρου, εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας και Βασίλης Ράπτης. Την επιμέλεια των χορευτικών και χορωδιακών Τμημάτων είχαν οι Φωτεινή Αγγέλη από το 6ο Γυμνάσιο, Γιώργος Τραϊκάπης από το 8ο Γυμνάσιο, Νατάσα Γιαννάκου και Νίκος Νούσιας από το 1ο Λύκειο, Γωγώ Καρβούνη (διεύθυνση χορωδίας) και Νεκτάριος Παπαγεωργίου από το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων.
Παράλληλα, σημαντική για την εκδήλωση ήταν η προσφορά του Αιμίλιου Νέου και του Κώστα Μαργαρίτη, καθώς και του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων και του Προέδρου του Στέφανου Μουστακλή.
Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, που δεν ανέστειλε την λειτουργία του, αλλά, όταν κάθε φορά το επέτρεπαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, διοργάνωνε ή συμμετείχε σε παραγωγές, έχει προγραμματίσει την επόμενη παραγωγή του στις 26 Ιουνίου, στην πλατεία Μαβίλη, στις όχθες της λίμνης, με ένα ακόμη αφιέρωμα στη μνήμη της Μικράς Ασίας, σε συνεργασία με συγκροτήματα των Ιωαννίνων που έχουν αναφορά στη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Καππαδοκία.

Σχετικά άρθρα

Σεμινάριο κεφαλόδεσμου, «Σπάργανα» και κάλαντα τον Δεκέμβριο

Ηπειρωτικός Αγών

Γιορτή απόσταξης τσίπουρου για 22η χρονιά

Έβαλαν μεράκι, τέχνη και ψυχή