ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Μια φωτογραφική περιήγηση στην Δοβρά

«Ορόσημο» για τη ζωή στους Ασπράγγελους Ζαγορίου, το χωριό με την παλαιότερη ονομασία Δοβρά, αποτελεί η καταστροφή του από την μεραρχία Εντελβάις στις 15 Ιουλίου του 1943, μια ημερομηνία που έβαλε ένα βίαιο φρένο στην οικιστική και οικονομική ανάπτυξη, όπως εξελισσόταν μέχρι τότε.

Δεν είναι τυχαίο πως η φωτογραφία, που εντοπίστηκε τελευταία στο διαδίκτυο από τον Βασίλη Χολέβα, με τους στρατιώτες των ναζιστικών δυνάμεων κατοχής να παρακολουθούν την πυρπόληση του χωριού, με καπνούς να έχουν ζώσει τα κτίρια, είναι εκείνη με την οποία κλείνει η φωτογραφική περιήγηση που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή, στην οδό Σούτσου.

Πρόκειται για την συλλογή 80 περίπου φωτογραφιών που συγκέντρωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπραγγέλων και χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις αρχές την καταστροφή του χωριού.

Η έκθεση έχει ως τίτλο την φράση του ιστορικού Ιωάννη Λαμπρίδη «Δοβρά, χωρίον το πάντων ολβιώτερον», με την οποία περιέγραψε την οικονομική ανάπτυξη του χωριού αυτού τον 19ο αιώνα.

Ο μικρός αρχικά αγροτικός οικισμός της Δοβράς εξελίχθηκε σε μεγάλο χωριό, στις αρχές του 18ου αιώνα, με διαδοχικές συνενώσεις με μικρότερους οικισμούς που βρίσκονταν στα πέριξ του.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έκθεσης, εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου, Χρήστο Ζαμπακόλα, οι κάτοικοι επιδόθηκαν από νωρίς στο εμπόριο, οδηγώντας το χωριό σε μια αξιοθαύμαστη οικονομική άνοδο, η οποία εκτείνεται από τα τέλη του 18ου αιώνα, οπότε και χτίζεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1778) μέχρι και τις παραμονές του Β’ παγκοσμίου πολέμου, όπου παρατηρείται αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα ανέγερσης μεγαλοπρεπών οικιών.

Πτυχές της οικονομικής αυτής ανόδου και της παράλληλης κοινωνικής εξέλιξης προσπαθεί να προσεγγίσει η παρούσα έκθεση με τις φωτογραφίες να χωρίζονται σε θεματικές ενότητες που αποτυπώνουν την Ιερά Μονή Ασπραγγέλων, τον οικιστικό ιστό του χωριού με τις πετρόκτιστες ιδιωτικές οικίες και δημόσια κτήρια, όπως το σχολείο και τους ναούς, κοινωνικές εκδηλώσεις, στιγμιότυπα καθημερινής ζωής, οικογενειακές φωτογραφίες, πορτραίτα κ.ά.

Κοιτώντας κανείς τις φωτογραφίες, αυτόματα έρχεται το ερώτημα πως θα είχε εξελιχθεί  ζωή σε αυτό το χωριό, αν δεν μεσολαβούσε η ναζιστική θηριωδία. «Για εμάς, ειδικά τους ντόπιους, ακόμη και τους νεότερους, η ημερομηνία αυτή αποτελεί ορόσημο. Είναι η ζωή πριν και η ζωή μετά», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ζαμπακόλας.

Μεταξύ των φωτογραφιών της έκθεσης συγκαταλέγονται και ορισμένες καταξιωμένων φωτογράφων, όπως του Σπύρου Μελετζή, της Νέλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (Nelly’s), της Έλλης Παπαδημητρίου και του Γιαννιώτη Απόστολου Βερτόδουλου.

Η έκθεση θα φιλοξενείται έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Το Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή» (Σούτσου 26) λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, καθώς και κάθε Τετάρτη από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Τηλέφωνο για πληροφορίες 2651036517.

 

«Με αυτούς Οδηγούς, προχωράμε…»

Παράλληλα, συνεχίζεται η έκθεση ομαδικής ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής προσωπογραφιών Ηπειρωτών ευεργετών και λογίων «Με αυτούς Οδηγούς, προχωράμε…», που αποτελεί τη συμμετοχή του Ιδρύματος Γκανή στις γιορτές των 200 χρόνων από την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό, με δεδομένο πως το ιστορικό φαινόμενο του Ευεργετισμού, ο Ηπειρωτικός Διαφωτισμός, η Λογιοσύνη, οι Σχολές των Ιωαννίνων συνέβαλαν αποφασιστικά στον απελευθερωτικό αγώνα κατά των Τούρκων. Στόχος της έκθεσης είναι να υπενθυμίσει και να τιμήσει την τεράστια σημασία και συμβολή της περιοχής μας στην απελευθέρωση της χώρας.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως το τέλος του 2021.

Σχετικά άρθρα

«Η τέχνη του καθημερινού» του Κώστα Πιέτα

Ξενάγηση στις «Χαρακτικές, Γλυπτικές συνδέσεις» του Δ. Τσιρογιάννη

Τα Γιάννενα μέσα από τον φακό του Πέτρου Ζωνίδη