ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Τόπος αλλά και φορέας πολιτισμού ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης

Το Φεστιβάλ Δωδώνης γίνεται πέντε ετών και ξεκινά το φετινό του πρόγραμμα με μια συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και την Ομάδα ΑΝΙΜΑ, πάνω σε ένα πρωτότυπο έργο για τα 200 χρόνια από την επανάσταση των Ελλήνων, συμβάλλοντας στις επετειακές εκδηλώσεις.

Η παράσταση «Μια χώρα δύο αιώνες μετά» του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη και πρωτότυπη μουσική του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Δωδώνης Θεόδωρου Λεμπέση ανεβάζει την αυλαία σήμερα Τετάρτη, στις 9 το βράδυ, ξεκινώντας μια μεγάλη περιοδεία στην χώρα.

«Το 5ο Φεστιβάλ Δωδώνης φιλοδοξεί και να παράξει πολιτισμό, όχι απλά να τον φιλοξενήσει, ως ένας ενδιάμεσος σταθμός κάποιων καλλιτεχνικών παραγωγών. Το έργο “Μια χώρα δύο αιώνες μετά” είναι μια συνδιοργάνωση που μας καθιστά παραγωγικούς, πρωτοπόρους και καλλιτεχνικά παρόντες στα πολιτιστικά γεγονότα της χώρας μας, αφού η παράσταση θα περιοδεύσει σε εμβληματικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως πλέον το φεστιβάλ Δωδώνης έχει την «πολυτέλεια» να επιλέγει παραστάσεις που συνάδουν με την φιλοσοφία του, ενώ αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του αρχαιολογικού χώρου.

To θεατρικό έργο του Ανδρέα Φλουράκη, που γράφτηκε μάλιστα κατά παραγγελία, διαπραγματεύεται με χιούμορ το πώς οι σημερινοί Έλληνες διαχειρίζονται τη νεότερη ιστορία τους, αλλά και για το πώς την δημιουργούν, όπως ανέφερε η σκηνοθέτις Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, που αναφέρθηκε στο δέος και το αίσθημα ευθύνης που προκάλεσε στους συντελεστές η πρώτη επαφή τους με το Αρχαίο θέατρο της Δωδώνης.

«Διακόσια χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους φέτος. Ποιος σχεδίασε την Ελληνική σημαία; Γιατί κρυβόταν ο Κάλβος; Ποιοι είναι οι ήρωες του 1821 και ποιοι του 2021; Γιατί δεν ζωγράφισε τη Σφαγή της Χίου Έλληνας ζωγράφος; Μήπως ο Βύρωνας ήρθε στην Ελλάδα για τουρισμό; Εκτός από την Μπουμπουλίνα και τη Μαντώ υπήρχαν άλλες επαναστάτριες; Τι γλώσσες μιλούσαν οι Έλληνες τότε και τι τώρα; Τι έχει γίνει τα τελευταία διακόσια χρόνια σε αυτή τη χώρα;», αναφέρει η σύντομη περιγραφή.

Η παράσταση συγκεντρώνει και σημαντικούς ηθοποιούς του θεάτρου και όχι μόνο. Παίζουν οι Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Θανάσης Κουρλαμπάς, Άρης Μπαταγιάννης, Αμαλία Νίνου, Ράνια Σχίζα και Μαρία Χάνου.

Τα σκηνικά-κοστούμια έχει επιμεληθεί η Γεωργία Μπούρδα, την κίνηση η Κατερίνα Γεβετζή.

Τον σχεδιασμό φωτισμού επιμελήθηκε η Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη και βοηθός σκηνοθέτη είναι η Δέσποινα Στάμου.

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 10 ευρώ, δημότες Δωδώνης: 4 ευρώ. Ελεύθερη είσοδος για ΑμΕΑ, παιδιά κάτω των 12 ετών και ανέργους δημότες Δωδώνης.

Σχετικά άρθρα

Εκκίνηση με Goran Bregović στο Φεστιβάλ Δωδώνης

Από Χαρούλη και Περίδη μέχρι Μήδεια και… πικ νικ στο 6ο Φεστιβάλ Δωδώνης

Για την Κυριακή αναβάλλονται οι «Ιππείς»