greek feta
ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Για… γερά πορτοφόλια φέτα και ελαιόλαδο

Απλησίαστα για τους Έλληνες καταναλωτές είναι δύο από τα προϊόντα της καθημερινής, μεσογειακής διατροφής, οι τιμές των οποίων, μάλιστα, δε φαίνεται να έχουν βρει «ταβάνι».

Ο λόγος για τη φέτα, τη «ναυαρχίδα» των ελληνικών τυριών, αλλά και το ελαιόλαδο, που τείνουν να γίνουν προϊόντα ντελικατέσεν, ακόμη και στη χώρα που παράγονται και επί χρόνια έχουν μόνιμη θέση στο τραπέζι.

Ο «λευκός χρυσός», η φέτα ΠΟΠ, έχει ξεπεράσει τα 12 ευρώ το κιλό και πωλείται σε τιμές ακόμη και πάνω από 16 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τις τιμές που καταγράφηκαν στο Παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου. Ενδεικτικό είναι ότι με βάση τις τιμές σε δύο επώνυμες ετικέτες, οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν τη συσκευασία των 400 γραμμαρίων από 4,99 ευρώ έως και 6,56 στα σούπερ μάρκετ.

Οι ανατιμήσεις των τιμών στη φέτα έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ προβληματισμός υπάρχει για το επόμενο διάστημα, ειδικά μετά τις καταστροφές ζωικού και φυτικού κεφαλαίου στη Θεσσαλία, από τις πλημμύρες, που έχουν επηρεάσει τον πρωτογενή τομέα.

Ωστόσο, ανατιμήσεις αυτή τη στιγμή, και τουλάχιστον μέχρις τις αρχές του νέου έτους, δε δικαιολογούνται σε φέτα και γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς έχουν παραχθεί πριν μήνες, σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος, εκφράζοντας φόβους για στροφή των καταναλωτών σε άλλα προϊόντα, όπως λευκά τυριά.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος αύξησης της τιμής ούτε της φέτας ούτε άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι τιμές παραγωγού δεν άλλαξαν, είναι αυτές που ισχύουν από τον περασμένο Οκτώβριο. Κερδοσκοπία κάνουν. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να πωλείται η φέτα πάνω από 13 ευρώ το κιλό. Από εκεί και πάνω είναι κερδοσκοπία και εκμετάλλευση των καταναλωτών, που τους οδηγούν να επιλέξουν άλλα λευκά τυριά και προϊόντα, καθώς τα ελληνικά νοικοκυριά πλήττονται και δεν μπορούν να αντέξουν αυτή την τιμή», σημείωσε ο κ. Πεβερέτος, προσθέτοντας πως οι παραγωγοί δε θέλουν να χάσουν τους τελικούς αποδέκτες του προϊόντος. «Δεν πρέπει να χάσουμε τους καταναλωτές. Ζητάμε σταθεροποίηση των τιμών με μια πολύ μικρή, αναγκαία αύξηση», τόνισε.

Μεγάλο, επίσης, φόβο, μετά και τις καταστροφές στη Θεσσαλία, αποτελεί η δραματική συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα. Ήδη κτηνοτρόφοι της περιοχής, βλέποντας πως δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τις μεγάλες ζημιές σε μονάδες και εγκαταστάσεις, είναι αποφασισμένοι να φύγουν από το επάγγελμα. «Χρειάζεται ένα σχέδιο από τη μεριά της κυβέρνησης για να αντικατασταθούν τα κοπάδια, διαφορετικά θα χάσουμε μεγάλο μέρος παραγωγής του γάλακτος και του κρέατος», σημείωσε.

 

Ελαιόλαδο σε τιμή… αρώματος

Να… ξεχάσουν τα παραδοσιακά λαδερά εδέσματα τείνουν οι καταναλωτές, με την τιμή του ελαιολάδου να έχει ξεπεράσει κάθε ρεκόρ. Η τιμή στον παραγωγό πριν από δύο χρόνια ανερχόταν σε 2,5 ευρώ το λίτρο (τιμή βέβαια αρκετά χαμηλή), πριν λίγους μήνες έφτασε τα 4,5 με 5 ευρώ το λίτρο και τώρα έχει σκαρφαλώσει στο 8 με 9 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι στα ράφια των σούπερ μάρκετ μπορεί να ξεπερνά τα 12 ευρώ ανά λίτρο, και μάλιστα, να μη φαίνεται να υπάρχει σταθεροποίηση, αλλά αντίθετα να εκτιμάται ότι οι ανατιμήσεις θα ενισχυθούν εξαιτίας των ελλείψεων και στις μεγάλες ελαιοπαραγωγές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέσα στο 10ήμερο από 1-11 Σεπτεμβρίου η τιμή του ελαιολάδου ακρίβυνε στο ράφι κατά 8,7% κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών,σε δύο επώνυμα προϊόντα, συσκευασίας ενός λίτρου, η μέση τιμή πώλησης στις 27 Σεπτεμβρίου ξεκινά από 9,2 ευρώ και φτάνει έως και 12,68 ευρώ.

«Η αιτία για τις υψηλές τιμές είναι ότι οι μεγάλες παραγωγές χώρες, Ισπανία και Ιταλία, έχουν έλλειψη από πέρυσι και φέτος έλλειψη υπάρχει και στην Ελλάδα, άρα θα τις δούμε ακόμη πιο ψηλά», σημειώνει ο παραγωγός και ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στην Πρέβεζα Ιωάννης Βουλιστιώτης. Στη χώρα μας η φετινή μείωση της παραγωγής εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1/3 ή ακόμη και το μισό της συνολικής παραγωγής, λόγω των καιρικών συνθηκών.

«Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να φτάσει και στα 12 ευρώ για τον παραγωγό. Κάποιοι λένε και για 15 ευρώ, αλλά θεωρώ ότι αυτό είναι υπερβολή», σημείωσε, προσθέτοντας πως, λόγω της κατάστασης, έχει μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση και φυσικά οι ποσότητες που αγοράζουν οι καταναλωτές.

Σχετικά άρθρα

Εγκαίνια με μηνύματα για την προστασία της φέτας

Αποστόλης Τζελέτας

Προϊόν ντελικατέσεν θα γίνει η φέτα!

«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω… της φέτας»