ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Κριτήριο δε θα είναι μόνο η ταχύτητα

Σε ένα δίμηνο περίπου αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων για το νέο «Εξοικονομώ», αφού τον Οκτώβριο θα ενεργοποιηθεί η σχετική πλατφόρμα, ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τα κριτήρια θα το μάθουν σε λίγες ημέρες, ώστε να έχουν χρόνο να προετοιμάσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Από τις επόμενες μέρες που αναμένεται η προδημοσίευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) του Οδηγού του νέου «Εξοικονομώ», θα μπορούν όσοι πληρούν τα κριτήρια να ενημερωθούν εγκαίρως και να ξεκινήσουν τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών για την υποβολή αίτησης υπαγωγής.
Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για ένα μήνα από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία, δίνοντας χρόνο για την ηλεκτρονική υποβολή φακέλων από όσα νοικοκυριά πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα. «Οφείλουμε να πούμε ένα μπράβο στο υπουργείο, γιατί είναι σύμφωνο με αυτό που είχε εξαγγείλει, ότι θα βγει ο οδηγός γρηγορότερα, έτσι ώστε να υπάρχει ένας χρόνος στον οποίο θα δουλευτεί το πρόγραμμα και εννοώ να ξέρουν οι ιδιώτες πλέον τι πιθανότητες έχουν να ενταχθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Ηπείρου, πολιτικός μηχανικός Αλέξανδρος Λάμπρου.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων

Για όσες αιτήσεις δε θα «προκριθούν» σε πρώτη φάση για χορήγηση επιδότησης, προβλέπεται να δημιουργηθεί λίστα επιλαχόντων, για τη διασφάλιση της απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων και αύξηση των δικαιούχων.
Με το νέο σύστημα υποβολής αιτήσεων καταργείται η χρονική προτεραιότητα, ενώ οι αιτήσεις θα βαθμολογούνται βάσει ενεργειακών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων. Θα δοθεί προτεραιότητα σε νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, σε ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους και σε νοικοκυριά με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας, βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων, θα αποτελέσει το σημαντικότερο κριτήριο σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.
«Θα είναι μικρότερες οι αποκλίσεις από αυτές που ήδη υπάρχουν, αν και σίγουρα θα υπάρχουν κάποιες αδικίες. Τα χρήματα ποτέ δε θα φτάνουν όσα και να ρίξει η όποια κυβέρνηση, γιατί βλέπουμε ότι όλα τα σπίτια θέλουν μια ενεργειακή αναβάθμιση εκτός από αυτά που γίνονται την τελευταία πενταετία. Επομένως, πραγματικά θα γίνει πιο αξιοκρατικό», σχολίασε ο κ. Λάμπρου.

Στόχος οι 50.000 κατοικίες

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 632 εκατ. ευρώ, κινητοποιώντας με τη μόχλευση συνολικά κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ. Χάρις στο νέο, στοχευμένο σχεδιασμό του, επιδίωξη του υπουργείου είναι να αναβαθμιστούν περισσότερες κατοικίες, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ενεργειακή εξοικονόμηση σε σχέση με τα προγενέστερα προγράμματα.
Έτσι, στόχος του νέου «Εξοικονομώ» είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών (κατά 38% περισσότερα κτίρια συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος), συνολικής επιφάνειας 5.150.000 τ.μ. Όπως εκτιμάται, η μέση επιδότηση θα κινηθεί στο 62%, ενώ θα ξεπεραστεί κατά 108% ο ετήσιος στόχος για την εξοικονόμηση ενέργειας από παρεμβάσεις σε κτίρια.
Μάλιστα, για φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, έχει προβλεφθεί ξεχωριστός προϋπολογισμός έως 100 εκατομμύρια ευρώ. Για φυσικά πρόσωπα με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και για νοικοκυριά με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση θα ανέρχεται στο 75%.
Επιπλέον, εισάγεται εγγυοδοσία για τον τραπεζικό δανεισμό τους, προκειμένου να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους. «Όταν ένα νοικοκυριό είναι πολύ χαμηλά εισοδηματικά, είναι φυσικό οι τράπεζες να μη δίνουν δάνειο, γιατί δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες διασφαλίσεις. Εκεί θα έρχεται το κράτος και θα παρέχει εγγυήσεις, ώστε να εξασφαλίζεται το αποτέλεσμα της αναβάθμισης των κτιρίων», τόνισε. Σε περίπτωση εξάντλησης των πόρων για τη συγκεκριμένη κατηγορία, υπάρχει πρόβλεψη να δοθούν πρόσθετα κεφάλαια από τον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος για την ένταξη επιπλέον ωφελούμενων.

Σχετικά άρθρα

TEE/TH- Ενωμένος ο χώρος της κεντροδεξιάς

Δέκα εκατ. ευρώ η συμβολή της περιφέρειας Ηπείρου στο «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»