ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Δύο ομιλίες για τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές

Επιστημονικές ομιλίες με την καθηγήτρια Λαογραφίας Μαρίνα Βρέλλη-Ζάχου συνδιοργανώνουν στο Μουσείο Αργυροτεχνίας το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου.

Με βασικό άξονα τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές, η πρώτη ομιλία, με θέμα «Οι ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές. Μορφολογία και κοινωνική λειτουργία», θα γίνει την Κυριακή 20 Μαρτίου (ώρα 11:30-13:00), και η δεύτερη με τίτλο «Οι ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές σήμερα. Μουσειακή παρουσία. Αναπαράσταση. Μόδα» την Κυριακή 27 Μαρτίου (ώρα 11:30-13:00).
Σκοπός των ομιλιών είναι να επισημανθεί ότι οι ελληνικές παραδοσιακές τοπικές φορεσιές μάς καλούν -και θα μάς καλούν πάντα- να τις θαυμάζουμε για τα χρώματα, τα κεντήματα και τα κοσμήματά τους, αλλά και να τις διαβάζουμε προσεκτικά ως κείμενα της πολιτισμικής ιστορίας μας και να τις διαχειριζόμαστε με γνώση και σεβασμό ως πολύτιμο μέρος της πολιτισμικής κληρονομιάς μας. Όπως αναφέρει η κ. Βρέλλη-Ζάχου, η οποία πρόσφατα αφυπηρέτησε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, «οι ελληνικές φορεσιές, έργα του λαϊκού πολιτισμού του νεοελληνικού ιστορικού παρελθόντος, δεν αποτελούν πλέον οργανικά, συστατικά στοιχεία της σύγχρονης ζωής μας, συνδέονται όμως και με την επιθυμία μας (όχι απαραίτητα μόνο την επιστημονική) να γνωρίσουμε τον παραδοσιακό πολιτισμό μας αλλά και με την επιθυμία μας να αναβιώνουμε τεχνητά/θεατρικά, την καθημερινή ζωή των προγόνων μας, καθώς εξυπηρετούν συνειρμικά, ως σημεία, το συναισθηματικό δέσιμό μας μαζί τους».
Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας του ΠΙΟΠ με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο 2651064065 (καθημερινά εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

Σχετικά άρθρα

Πασχαλινά εργαστήρια για παιδιά στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

«Κεραμικά που ανθίζουν» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

«Οι νεκροί δεν μιλούν: Η Περίπτωση του Οδυσσέα Ανδρούτσου» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας