ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Ένα σεργιάνι στα υδάτινα μονοπάτια

Τη διαδραστική έκθεση «Πλεούμενα των λιμνών και ποταμών της Ελλάδας» παρουσιάζει η Αρτέον Εκδοτική, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων και το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων 2020.

Στην έκθεση, που θα διαρκέσει από το Σάββατο 18 Ιανουαρίου έως την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, παρουσιάζονται 30 καμβάδες πλεούμενων από την Αρτέον Εκδοτική και 20 τρισδιάστατα μοντέλα του Δημήτρη Μάρα, ενώ θα πλαισιωθεί από παρουσιάσεις βιβλίων, αφηγήσεις παραμυθιών, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, προβολή ντοκιμαντέρ και δράσεις για παιδιά.
«Ας σεργιανίσουμε μαζί κι ας πάρουμε μαζί μας κι άλλους πολλούς, μεγάλους και μικρούς, σε τούτο το όμορφο ταξίδι στα γλυκά και υφάλμυρα νερά της πατρίδας μας. Με εικόνες, με βιβλία, παραμύθια, μουσική κι άλλα πολλά… ας ταξιδέψουμε όλοι μαζί σε μονοπάτια άγνωστα, ας μάθουμε από κοντά των καραβιών την όψη κι ας ακούσουμε, χρόνων πολλών τη γνώση!
Το νερό, θεμέλιο της ζήσης του ανθρώπου, από τότε που πρωτοπερπάτησε στη γη. Τα πρόσωπά του, πολλά. Άλλοτε γαλήνιο, λαμπερό και πράο, να μας καλεί στη μαγεία των λιμνών και των λιμνοθαλασσών μας, άλλοτε παιχνιδιάρικο και ζωντανό, να μας προκαλεί με τη δύναμη των ποταμών μας. Οι πρόγονοί μας, μαγεμένοι από τη ζωτικότητα των υγρότοπων της πατρίδας μας, αλλά και από την ανάγκη τους για επιβίωση, φώλιασαν στη νοτισμένη αγκαλιά τους, χτίζοντας πολιτείες και χωριά, άλλοτε πλωτές, επάνω σε πασσάλους, κι άλλοτε θεμελιωμένες επάνω στη στέρεη γη. Μαγεύτηκαν από το μυστήριό τους κι έπλασαν ιστορίες και θρύλους για θεούς, νεράιδες και ξωτικά που κατοικούσαν στα νερά τους. Ανακάλυψαν τις πνιγμένες όχθες τους από παπύρια, ψαθιά και καλάμια, όπου μέσα τους φώλιαζαν πλάσματα τ’ ουρανού και της γης, και αντιλήφθηκαν πώς σεργιανίζοντας στα υδάτινα μονοπάτια τους, μπορούσαν να επικοινωνήσουν, να εμπορευτούν και να τρυγήσουν τον πλούτο που έκρυβαν μέσα τους», αναφέρεται σε κείμενο για την έκθεση και τις παράλληλες εκδηλώσεις, με υπεύθυνη διοργάνωσης τη Βάσω Νικολάου.

Το πρόγραμμα

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 18 Ιανουαρίου, στις 6.30 το απόγευμα, και θα ακολουθήσει παρουσίαση της έκδοσης «Πλεούμενα των λιμνών και ποταμών της Ελλάδας» με ομιλητές τον ερευνητή και μικροναυπηγό Δημήτρη Μάρα, ο οποίος θα αναφερθεί στον τρόπο χτισίματος και τους τρόπους πλεύσης των πλεούμενων, καθώς και στα εργαλεία του καραβομαραγκού, τον ερευνητή λαογραφίας και συγγραφέα Άρη Τσικοντούρη με θέμα τα πρώτα πλεούμενα (ιστορική αναδρομή), τη σχέση των πλεούμενων με την κοινωνική, οικονομική και πνευματική ζωή του κάθε τόπου, καθώς και την ποικιλία των πλεούμενων στην Ελλάδα και την εξέλιξή τους, τον βιολόγο του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδος Λάζαρο Νάτση με θέμα τα πλωτά μέσα στη λίμνη Παμβώτιδα και τον γενικό γραμματέα του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Ιωαννίνων Στέργιο Βακατσά με θέμα «Το πανί ως μέσο πρόωσης από την αρχαιότητα στο σήμερα».
Η βραδιά θα κλείσει με ένα μουσικό ταξίδι στους υγροβιότοπους με την Αλεξάνδρα Μπεζεβέγκη στο φλάουτο και τον Μιχαήλ Παππά στην κιθάρα.
Την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, στις 5.30 το απόγευμα, θα οργανωθεί μια μουσική παράσταση με το γυναικείο φωνητικό σύνολο Cantus του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων να ταξιδεύει το κοινό στον ονειρικό κόσμο των υγρότοπων. Τη χορωδία θα διευθύνει η Κωνσταντίνα Μήλια και στο πιάνο θα είναι η Πηνελόπη Λιαροστάθη (απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο του Μουσείου Αργυροτεχνίας).
Ακολουθεί το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, ένα εργαστήρι έκφρασης και δημιουργίας, όπου τα παιδιά του ΚΔΑΠ «Ρόδα» θα δημιουργήσουν με βάση τα εκθέματα (απαραίτητη η κράτηση θέσης).
Τρεις δράσεις είναι προγραμματισμένες για την Κυριακή 26 Ιανουαρίου. Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η παρουσίαση του παραμυθιού «Ο Θαλασσοσφυριχτής», που κυκλοφορεί από την Αρτέον Εκδοτική. Ο συγγραφέας Διονύσης Λεϊμονής θα ταξιδέψει τους μικρούς του αναγνώστες στον ονειρικό κόσμο της λιμνοθάλασσας και θα συνομιλήσει με τους γονείς για τα κριτήρια επιλογής ενός καλού βιβλίου. Για το διήγημα θα μιλήσει και ο δημοσιογράφος-ποιητής Μίλτος Γήτας, ο οποίος θα έχει και τον συντονισμό της εκδήλωσης.
Θα ακολουθήσουν μια διαδραστική θεατρική και μουσική αφήγηση του παραμυθιού με τη συνοδεία βιολιού από την ομάδα τέχνης «Αφηγηματικός Νους», σε σκηνοθετική επιμέλεια Γιάννας Κούλα και με τον Σωκράτη Παππά στην κατασκευή της κούκλας, και μια μουσική παράσταση από την Γ’ Δημοτικού του 21ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, με υπεύθυνη μουσικό την Ειρήνη Ντούση.
Δύο παραστάσεις με αφήγηση των παραμυθιών «Το χρυσό ψαράκι», «Ο ατρόμητος Γιάννης» και «Το κάστρο της νεράιδας» περιλαμβάνει το πρόγραμμα για το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, στις 12 και στη 1 το μεσημέρι. Η Μαρία Μαχαίρα, με τη συνοδεία κιθάρας του Αντώνη Καρασταμάτη, θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών των λιμνών, λιμνοθαλασσών και ποταμών της πατρίδας μας (Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο του Μουσείου).
Τέλος, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, θα προβληθούν στις 12 το μεσημέρι τα ντοκιμαντέρ «Λίμνη Παμβώτιδα: ένα καταφύγιο ζωής και φύσης» και «Ψαρέματα στη λίμνη Παμβώτιδα», ενώ θα ακολουθήσουν περιβαλλοντικά εργαστήρια με τα παιδιά να καλούνται να δημιουργήσουν κατασκευές με θέμα τη βιοποικιλότητα (Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο του Μουσείου).
Το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου Αργυροτεχνίας είναι καθημερινά (πλην Τρίτης), από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Τηλέφωνο επικοινωνίας και για κρατήσεις θέσεων στις εκδηλώσεις που απαιτείται, 2651064065.

Σχετικά άρθρα

Πασχαλινά εργαστήρια για παιδιά στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

«Κεραμικά που ανθίζουν» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

«Οι νεκροί δεν μιλούν: Η Περίπτωση του Οδυσσέα Ανδρούτσου» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας