Οι τέσσερις γυναίκες του πάνελ (από αριστερά) Νίτσα Συνίκη-Παπακώστα, Κατερίνη Λιάμπη, Ελένη Μάργαρη, Αμαλία Παπακώστα.
Καθημερινά

Γνωριμία με το έργο της Νίτσας Συνίκη-Παπακώστα

Ήταν μια ξεχωριστή, περιεκτική, σύντομης ωστόσο διάρκειας, η εκδήλωση για την παρουσίαση του λευκώματος «62 καμπαναριά της Ηπείρου» της εικαστικού Νίτσας Συνίκη-Παπακώστα, που έγινε την Τετάρτη το απόγευμα στην Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών. Ακολούθησαν τα εγκαίνια της νέας δωρεάς της δημιουργού στην ΕΗΜ με τα έργα της για το νησί των Ιωαννίνων.

Τέσσερις γυναίκες αποτελούσαν το πάνελ της εκδήλωσης, την οποία τίμησε με την συγκινητική παρουσία του πλήθος συμπολιτών. Οι δυο ομιλήτριες, η ιστορικός τέχνης Ελένη Μάργαρη και η καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κατερίνη Λιάμπη, με τις πανθομολογούμενες γνώσεις τους, παρουσίασαν το βιβλίο. Η κόρη της δημιουργού Αμαλία Παπακώστα ήταν εκείνη που συντόνιζε την εκδήλωση και η συγγραφέας Νίτσα Συνίκη, χωρίς ίχνος αυταρέσκειας, αντίθετα, με τη σεμνότητα που την διακρίνει, απηύθυνε τις ευχαριστίες της με δυο λόγια.

Μπορεί η ιστορικός τέχνης κ. Μάργαρη να αναφέρθηκε σε προσωπική της εμπειρία σχετικά με το καμπαναριό του Αγίου Βησσαρίωνα στη Φιλιππιάδα, που είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα λαϊκής αρχιτεκτονικής στην Ήπειρο, ο καθένας όμως από τους παρευρισκόμενους αναγνώρισε το καμπαναριό του χωριού του ή της πόλης του και στις διαφάνειες που παρουσιάζονταν σε προτζέκορα.

Κατά την ίδια, η καλλιτέχνιδα δεν είναι μόνο μια ερευνήτρια αρχιτεκτονικής της Ηπείρου, αλλά και μια καλλιτέχνιδα που δημιουργεί με την πέτρα και με το πενάκι της. Πρόκειται, τόνισε, για ολοκληρωμένα έργα τέχνης που δε συμπληρώνουν μόνο τα λήμματα, αλλά μπορούν να παρουσιαστούν αυτόνομα στο φιλότεχνο κοινό. Επισημάνθηκε πως είναι θαυμαστή η βαθιά γνώση της γύρω από τη μέθοδο και την επεξεργασία της πέτρας, αλλά και η τελική εικαστική αποτύπωση του καμπαναριού.

Χαρακτηριστική είναι η φράση που είπε η κ. Λιάμπη, ότι η διεισδυτική ματιά της καλλιτέχνιδας-συγγραφέως φτάνει ως το μεδούλι της πέτρας.

Το αδιαχώρητο έγινε αμέσως μετά στην πινακοθήκη της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, όπου εκτίθενται, εκτός από τα περίφημα γλυπτά της κ. Συνίκη, τα βιβλία της σε προθήκη, αλλά και τα έργα της «Το νησί των Ιωαννίνων».

Σχετικά άρθρα

Νέο ωράριο λειτουργίας της ΕΗΜ

«O κόσμος του Kαραγκιόζη» από την ΕΗΜ

«Η Άγνωστη Φίλη» από την ΕΗΜ για την Ημέρα της Γυναίκας