ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη- Εκπαιδευτικά προγράμματα σε… τέσσερις τροχούς

Ρόδες… απέκτησαν τη φετινή χρονιά τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων, μια επιλογή που προέκυψε εξ ανάγκης, λόγω του ότι κατέστη απαγορευτική η υποδοχή των μαθητών στο κτίριο της βιβλιοθήκης, που παρουσιάζει χρόνια και πολλαπλασιαζόμενα τεχνικά προβλήματα.

Προκειμένου να συνεχιστούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα της «Βιβλιοθήκης Γνώσης και Συναισθημάτων», τα οποία επί χρόνια τώρα σχεδιάζει, επιμελείται και υλοποιεί η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, μετά από πολλές σκέψεις, διεργασίες και διαδικασίες βρέθηκε λύση με την αποκλειστική χρήση της Κινητής Βιβλιοθήκης, του γνωστού «Βιβλιοαυτοκινήτου» της Ζωσιμαίας, για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Με τον υπεύθυνο της Κινητής Βιβλιοθήκης Γ. Λάιο και την εκπαιδευτικό Σ. Νάκκα, η «Βιβλιοθήκης Γνώσης και Συναισθημάτων» της Ζωσιμαίας ταξίδεψε καθημερινά σε 165 σχολικές μονάδες της πόλης των Ιωαννίνων, των περιχώρων και της περιφέρειας της Ηπείρου, μεταφέροντας τη γνώση, η οποία προσφέρεται με ευφάνταστους, δημιουργικούς και ιδιαίτερα ευχάριστους και ελκυστικούς τρόπους, σε άρρηκτο συνδυασμό με την έκφραση και ενδυνάμωση των συναισθημάτων των μικρών και μεγαλύτερων φίλων της Βιβλιοθήκης. Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς στόχους που έχει θέσει η Ζωσιμαία και υλοποιεί αδιάκοπα, με τη μορφή αυτή, από το 2013.
«Η απογοητευτική αδιαφορία και δυσπραγία των πολλών προηγούμενων ετών, που οδήγησαν στη διόγκωση των υπαρχόντων προβλημάτων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τροχοπέδη στην επιτυχημένη πορεία των εκπαιδευτικών δράσεων της Ζωσιμαίας. Η εύκολη λύση και εύλογη δικαιολογία θα ήταν η αναστολή υλοποίησης οποιασδήποτε δραστηριότητας. Αυτό θα αποτελούσε και μια έντονη ένδειξη διαμαρτυρίας, ίσως «εις ώτα μη ακουόντων», για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει κτιριακά η Ιστορική Βιβλιοθήκη των Ιωαννίνων, η οποία τώρα χρόνια εκπέμπει SOS για την αναβάθμιση των υποδομών της», αναφέρει η προϊσταμένη Διεύθυνσης της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης Βαΐα Οικονομίδου, σημειώνοντας ότι η δύναμη της θέλησης της Ζωσιμαίας στάθηκε ικανή να υπερπηδήσει τα οποιαδήποτε εμπόδια, προκειμένου να αποτραπεί η υλοποίηση των στόχων που εδώ και δύο αιώνες περίπου είχαν θέσει οι ιδρυτές της αδελφοί Ζωσιμάδες.
Τα προγράμματα σχεδιάζονται αποκλειστικά από το «Τμήμα Εκπαιδευτικών Δράσεων & Εκδηλώσεων» της Ζωσιμαίας, ακολουθώντας συγκεκριμένους άξονες και τις επιταγές, σε διεθνές (UNESCO, IFLA, Λευκή Βίβλος για Βιβλιοθήκες κλπ.) και τοπικό περιβάλλον (υπουργείο Παιδείας, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής κλπ.), εναρμονιζόμενοι προς τις κατευθύνσεις για τη δημιουργία νέων βιβλιοθηκών, με κέρδος την ανθρώπινη ανάπτυξη μέσω της αναγνωστικής κουλτούρας. Τα στάδια του Σχεδίου Δράσης περιλαμβάνουν, για κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σχηματισμό ομάδας συνεργασίας, συμμετοχή του προσωπικού εξ αντικειμένου, διερεύνηση των υφιστάμενων αναγκών (με ιδιαίτερη έμφαση στην τοπική ιστορία, κουλτούρα κλπ.), καθορισμό στόχων, καταρτισμό και εφαρμογή πλάνου του προγράμματος και τελική αξιολόγηση. Όλα τα προγράμματα καλύπτονται αποκλειστικά από ίδιους πόρους του ετήσιου προϋπολογισμού της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, ο οποίος αν και ανά έτος μειούμενος, τυγχάνει αντιστρόφως ανάλογος του αριθμού των μαθητών.
Κατά τη φετινή σχολική χρονιά, τα προγράμματα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο, δηλαδή έναν μήνα τουλάχιστον αργότερα από το σύνηθες, λόγω αναμονής των αποφάσεων για τη λειτουργικότητα του κτιρίου. Παρά ταύτα, ο αριθμός των μαθητών που συμμετείχαν, παρέμεινε και φέτος ικανοποιητικός, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, και μάλιστα ήταν αρκετά τα σχολεία τα οποία εξυπηρετήθηκαν καλύτερα με την Κινητή Βιβλιοθήκη, λόγω δυσκολίας μετακίνησης των μαθητών από την περιφέρεια, για ποικίλους ευνόητους λόγους.
Παράλληλα, με τα σταθερά, γνωστά πλέον προγράμματα «Γνωριμία με τους 12 θεούς του Ολύμπου», «Από τις πινακίδες της Προϊστορίας στα tablets» και «Οι Μικροί Βιβλιοθηκονόμοι», υλοποιήθηκαν από τη «Βιβλιοθήκης Γνώσης και Συναισθημάτων» της Ζωσιμαίας δύο νέα προγράμματα για το σχολικό έτος 2018-19, για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, στηρίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία, από το Δημοτικό έως και το Λύκειο.
Πρόκειται για τα προγράμματα «Ένα μεγάλο ευχαριστώ!… για όλα αυτά που ζω!», με αφόρμηση το βιβλίο της Κατερίνας Τζαβάρα « Πού να απλώσω τόση αγάπη;» (Εκδόσεις Διάπλους, 2012), στο οποίο οι μαθητές εκφράστηκαν σχετικά με ότι αγαπούν και εκτιμούν στη ζωή τους, και «Η Ζωσιμαία αποκαλύπτεται στα παιδιά», μια δράση διαμορφωμένη αναλόγως με τη βαθμίδα εκπαίδευσης, που έχει ως στόχο τη γνωριμία των μαθητών με την Ιστορική Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, η οποία λειτουργεί περίπου δύο αιώνες, τους χώρους και τους τρόπους αναζήτησης και εντοπισμού πληροφοριών στο έντυπο και ηλεκτρονικό της υλικό, τους τρόπους οργάνωσης μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης, τις υπηρεσίες που προσφέρει και τους θησαυρούς της πολιτιστικής κληρονομιάς που διαφυλάσσει τόσα χρόνια τώρα σαν μια άλλη «Κιβωτός γνώσης και πολιτισμού».
Το «Βιβλιοαυτοκίνητο» της Ζωσιμαίας, αφού περάσει τον απαραίτητο έλεγχο και μετά και τις τελευταίες βελτιώσεις του, θα είναι έτοιμο να προσφέρει και πάλι τις υπηρεσίες του από τη νέα σχολική χρονιά.

Σχετικά άρθρα

Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιόρτασε η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη

Αστικό πράσινο υπό διωγμόν

Γιώργος Απηλιώτης

Δύο νέες εκδόσεις από τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων