ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με… δαχτυλίδι 46 νεοσσοί πελαργοί

Πιστή στο ραντεβού της δακτυλίωσης Λευκών Πελαργών (Ciconia ciconia), η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) πραγματοποίησε για τρίτη χρονιά δακτυλιώσεις στον Δήμο Πωγωνίου και για έκτη συνεχόμενη χρονιά στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Η δράση εντάσσεται στο Υποέργου 1 της Πράξης «Διαχειριστικές Δράσεις Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών και Οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων» και υλοποιήθηκε στις 19 και 20 Ιουνίου από το προσωπικό της Μονάδας σε συνεργασία με τη συντονίστρια για τις δακτυλιώσεις Λευκού Πελαργού στην Ελλάδα του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών Eva Stets, τον περιβαλλοντολόγο και δακτυλιωτή λευκών πελαργών Διονύση Μαμάση, καθώς και με τη συνδρομή της ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων και εθελοντών.
Φέτος πραγματοποιήθηκαν δακτυλιώσεις σε τέσσερις φωλιές εντός λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (Χαροκόπι, Λογγάδες, Άνω Λαψίστα, Νεοχώρι) και δακτυλιώθηκαν δέκα νεοσσοί πελαργοί του είδους Ciconia ciconia, ενώ στο Δήμο Πωγωνίου πραγματοποιήθηκαν δακτυλιώσεις σε δώδεκα φωλιές (Παρακάλαμος, Καλπάκι) και δακτυλιώθηκαν 36 νεοσσοί πελαργών.
Η δακτυλίωση βασίζεται στην ατομική σήμανση των πουλιών και είναι η παλαιότερη και η διεθνώς πλέον διαδεδομένη και επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη μελέτη της βιολογίας και της συμπεριφοράς των πουλιών, των μεταναστευτικών μετακινήσεων, της αναπαραγωγικής διαδικασίας και της διάρκειας ζωής τους. Για τους πελαργούς η δακτυλίωση πραγματοποιείται την εποχή που βρίσκονται ακόμα στη φωλιά, πριν πετάξουν. Η διαδικασία έχει διάρκεια 15- 20 λεπτά και περιλαμβάνει την ασφαλή και ανώδυνη μεταφορά νεοσσών από την κάθε φωλιά στο έδαφος, την τοποθέτηση δακτυλιδιού με μοναδικό κωδικό στο πόδι, τις μετρήσεις μήκους ράμφους, κεφαλής και βάρους και την άμεση επανατοποθέτησή τους στη φωλιά.

Και δύο νεκροί νεοσσοί

Παράλληλα με τη δακτυλίωση, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός των φωλιών από σκουπίδια (σπάγκοι, πλαστικές σακούλες, τσουβάλια, ρούχα κ.ά.), τα οποία μεταφέρουν οι πελαργοί ως μαλακά υλικά για την επισκευή της φωλιάς. Τα υλικά αυτά είναι πολύ επικίνδυνα για τους νεοσσούς, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ακρωτηριασμού ή παραμόρφωσης των άκρων των νεοσσών, σε περίπτωση που μπλεχτούν σε αυτά κατά τις πρώτες 20 ημέρες της ζωής τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος στην Αμπελιά Ιωαννίνων, κατά τη δακτυλίωση, εντοπίστηκαν στην φωλιά δύο νεκροί νεοσσοί και ένας τρίτος μπλεγμένος με σχοινιά – σπάγκους που είχαν σφίξει το πόδι του δημιουργώντας φλεγμονή. Αφού αφαιρέθηκε ο σπάγκος και παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ο νεοσσός στάλθηκε για περίθαλψη στη «Δράση για την Άγρια Ζωή».
Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου ευχαριστεί θερμά τους Eva Stets και Διονύση Μαμάση, που για μία ακόμα φορά βρέθηκαν στα Γιάννενα για την υλοποίηση των δακτυλιώσεων λευκών πελαργών, καθώς και τους εθελοντές Στέργιο Κασσαβέτη, Κυριακή Καραδήμου, Παναγιώτη Ντούμα, Αλέξανδρο Μπατσή, Έλενα Ηλία και Νικόλα Λιούπη για τη σημαντική τους συνεισφορά στη διαδικασία των δακτυλιώσεων. Επιπλέον, ευχαριστεί την Κυριακή Καραδήμου για τη μεταφορά του νεοσσού στη Δράση για την Άγρια Ζωή στη Θεσσαλονίκη, τον αντιδήμαρχο Δήμου Πωγωνίου Αθανάσιο Φωτίου, τη ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων για την παραχώρηση ειδικού καλαθοφόρου οχήματος και την άψογη συνεργασία, και πιο συγκεκριμένα τη διευθύντρια Βασιλική Γνωστοπούλου, τον τομεάρχη εκμετάλλευσης Γεώργιο Λιόλιο, καθώς και τα μέλη του τεχνικού προσωπικού, Κοσμά Παπαδιαμάντη και Γεώργιο Βλάχο, που συμμετείχαν ενεργά και βοήθησαν για την υλοποίηση της δράσης.

Σχετικά άρθρα

Δακτυλίωση 36 πελαργών και καθαρισμός φωλιών

Δακτυλίωση 44 νεοσσών πελαργών σε δύο ημέρες