ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

380+ έργα ατάκτως ερριμμένα

Μια γενική εξαγγελία για παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου στον Δήμο Ιωαννιτών, χωρίς να εξειδικεύσει αν αφορά το σύνολο της έκτασης ή την παραχώρηση τμήματος, που έτσι κι αλλιώς είχε δρομολογηθεί, είναι το μόνο που μπορεί να κρατήσει κάποιος από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κατά την παρουσίαση του «αναπτυξιακού προγράμματος για την Ήπειρο του 2030».

«Το στρατόπεδο Βελισσαρίου θα πάει στον Δήμο Ιωαννιτών. Είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης. Μπορούμε να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό του στο πλαίσιο των αστικών αναπλάσεων. Δεν είναι η μόνη τέτοια μεταφορά -θα έλεγα παραχώρηση- χρήσης στρατοπέδων. Είναι όμως εμβληματική και πολύ σημαντική για τα Γιάννενα», είπε ο πρωθυπουργός, χωρίς να υπάρχει και η δυνατότητα διευκρινήσεων, καθώς, σε αντίθεση με τις επισκέψεις του σε άλλες περιφέρειες της χώρας, στα Γιάννενα επελέγη να μην οργανωθεί συνέντευξη τύπου με τα τοπικά ΜΜΕ.
Το αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό και πλειάδα υπουργών και υφυπουργών, που τον συνόδευαν, σε μια εξαντλητική εκδήλωση, που ακολούθησε ένα επίσης εξαντλητικό πρόγραμμα συναντήσεων και επισκέψεων,
περιλαμβάνει περισσότερα από 380 έργα και παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, στο ίδιο καλάθι μπαίνουν έργα που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε φάση αποπεράτωσης, καθώς είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ που κλείνει στο τέλος του 2023, έργα που έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα και βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης ή ανάδειξης αναδόχων, καθώς και έργα – τίτλοι, που απλώς παρατίθενται, χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά σε χρηματοδοτικά εργαλεία και χρονοδιαγράμματα. Χαρακτηριστική περίπτωση η δημιουργία Κλειστού Πολυδύναμου Γυμναστηρίου, προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ, που αφορά το γνωστό προκάτ της Ξιφασκίας.
Ούτε λέξη δεν ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη για τη σιδηροδρομική σύνδεση, παρά τη νύξη που έκανε εισαγωγικά ο περιφερειάρχης, καμία σαφής δέσμευση δεν υπήρξε για τον χρόνο δημοπράτησης του οδικού τμήματος Ιωάννινα – Κακαβιά, παρά μόνο από τον υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη ότι έως το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσουν οι εργασίες, ούτε κανένα μεγαλόπνοο σχέδιο για την Παμβώτιδα ανακοινώθηκε, όπως φημολογούνταν τα τελευταία 24ωρα, ούτε εξελίξεις για το Πάρκο Έρευνας και Τεχνολογίας ανακοινώθηκαν.
Η ομιλία του πρωθυπουργού θύμιζε περισσότερο ευχολόγιο, με χιλιοειπωμένες κορώνες για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή, με σύνδεση του τουρισμού με το περιβάλλον, με επενδύσεις στη μεταποίηση και στον τομέα της τεχνολογίας.
«Θα ήθελα πραγματικά οι πολίτες της Ηπείρου να αξιολογήσουν αντικειμενικά αυτά για τα οποία μιλήσαμε σήμερα, να δουν όλο το έργο το οποίο έχει γίνει αυτή την τετραετία και πράγματι είναι πάρα πολύ πυκνό και το είδατε σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής που ακούσατε σήμερα. Να συγκρίνουν το έργο αυτό το οποίο έγινε με το τι έγινε την προηγούμενη τετραετία. Δεν μιλάω για τις εθνικές πολιτικές, μιλάω γι’ αυτά τα οποία έγιναν, εδώ, στην Ήπειρο. Και να συγκρίνουν, επίσης, ποιος τελικά έχει σχέδιο για το μέλλον. Δεν αναφέρομαι σε αφηρημένες ιδέες που περιορίζονται σε κάποια “τσιτάτα” τα οποία μερικές φορές, τις περισσότερες φορές, παραπληροφορούν τους πολίτες. Ποιος έχει πραγματικό σχέδιο, ποιος έχει όραμα και ποιος έχει και το πάθος που χρειάζεται -τολμώ να πω- για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ποντάροντας προφανώς στο ότι και επί διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ήπειρος δεν ήταν σε καλύτερη μοίρα από πλευράς κυβερνητικής αντιμετώπισης.

Σε τέσσερις άξονες

Το πρόγραμμα, όπως παρουσιάστηκε, εδράζεται σε τέσσερις άξονες: τη δημιουργία σύγχρονων δικτύων και υποδομών για την αναπτυξιακή βελτίωση των συνδέσεων και της ασφάλειας των μετακινήσεων, την υλοποίηση έργων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την πράσινη μετάβαση, την υλοποίηση επενδύσεων που προσδίδουν μεγαλύτερη αξία στην περιοχή και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Στον πυλώνα των υποδομών και των δικτύων, ο φάκελος περιλαμβάνει την επέκταση της Ιόνιας Οδού στο τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά, την αξιοποίηση του αεροδρομίου των Ιωαννίνων από το Υπερταμείο, μέσω παραχώρησης για την υλοποίηση επενδύσεων, και την αξιοποίηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ του λιμένα της Ηγουμενίτσας, με παράλληλη αναβάθμισή του μέσω λιμενικών και υδραυλικών έργων, παρεμβάσεων στην οδοποιία και εργασιών στις εγκαταστάσεις. Προβλέπεται επίσης σειρά οδικών έργων, όπως ο μεγάλος δακτύλιος των Ιωαννίνων, η παράκαμψη της Νικόπολης και η επαρχιακή οδός στο τμήμα Ζωτικό – Σιστρούνι. Σε εξέλιξη είναι, ταυτόχρονα, έργα ύδρευσης για τις περιοχές της Πρέβεζας, της Άρτας και της Λευκάδας, που θα καλύπτουν όλα τα στάδια της υδροληψίας, της μεταφοράς και της διανομής.
Στον άξονα της στήριξης του πρωτογενούς τομέα, αναφορά γίνεται στο πρόγραμμα νέων γεωργών, ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ, στα έργα αγροτικής οδοποιίας, ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, και σε αρδευτικά έργα, που με την περάτωση του φράγματος Κομποτίου θα ενισχύσουν το έργο 6.000 αγροτών. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται ακόμα η ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης στα Ιωάννινα, την Άρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα, για την εξυπηρέτηση οικιακών πελατών, εμπορικών καταστημάτων αλλά και βιομηχανικών μονάδων.
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, το αναπτυξιακό σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, προϋπολογισμού 49 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2024.
Ο τέταρτος άξονας αποβλέπει στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, με έμφαση σε έργα για την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τη διαχείριση απορριμμάτων. Στο χαρτοφυλάκιο του προγράμματος έχουν ενταχθεί παρεμβάσεις για τη συντήρηση και αναβάθμιση του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Πρέβεζας, της Άρτας και των Φιλιατών, ενώ προβλέπεται εκσυγχρονισμός του βιοϊατρικού εξοπλισμού. Ανάλογα έργα προβλέπονται για τα κέντρα υγείας της περιοχής.
Στο μέτωπο της παιδείας προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η στέγαση εργαστηρίων των δύο νέων Τμημάτων, Τεχνολογίας Υλικών και Βιοτεχνολογίας, συν έργα για τη συντήρηση και την αναβάθμιση εγκαταστάσεων του ΑΕΙ.
Για τον πολιτισμό, ο φάκελος περιλαμβάνει τη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του θεάτρου και των άλλων μνημείων του ιερού της Δωδώνης και εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης.
Παράλληλα, στο τελικό μελετητικό στάδιο βρίσκεται το έργο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων του Δήμου Ιωαννιτών, με στόχο την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας, που περιλαμβάνει την επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Ιωαννίνων.

 

Σχετικά άρθρα

Πέντε θανάσιμα -για τη Δημοκρατία- αμαρτήματα

Νίκος Αλμπανόπουλος

Μια γκλίτσα από κρανιά με… οδηγίες χρήσης

Μια από τα ίδια… για την Ήπειρο