ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ι. Μανιάτης – Μονόδρομος η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου

Τη στρατηγική γεωοικονομική θέση που έχει η Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας και αποτέλεσε το επίκεντρο της Εθνικής Στρατηγικής 2011-2014, που υλοποιείται έως σήμερα, παρουσίασε στα Γιάννενα ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.

Προσκεκλημένος του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων, ο κ. Μανιάτης μίλησε με θέμα «Η ενεργειακή κρίση σε Ευρώπη και Ελλάδα: Τα λάθη, οι λύσεις, οι γεωπολιτικές προκλήσεις» και αναφέρθηκε στο παρελθόν, αλλά και στους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη.
Όπως ανέφερε, η Εθνική Στρατηγική της χώρας, που συνεχίζει να υλοποιείται με διαφορετικές ταχύτητες κατά καιρούς, στηριζόταν σε τρεις πυλώνες: η Ελλάδα ως κόμβος διαμετακόμισης, η στρατηγική συνεργασία με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και η αξιοποίηση ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Ο κ. Μανιάτης παρουσίασε χάρτη με τα σημεία ενδιαφέροντος που πιθανολογείται η ύπαρξη κοιτασμάτων στην θαλάσσια περιοχή της χώρας, και τις εκτιμήσεις της Εθνικής Αρχής Υδρογονανθράκων ότι, υπό την προϋπόθεση πως μία στις τέσσερις γεωτρήσεις θα είναι επιτυχής, υπάρχουν δομές που θα μπορούσαν να φιλοξενούν κοιτάσματα που φτάνουν τα 12 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.
Λίγο νωρίτερα, ξεκινώντας από τη «μεγάλη εικόνα», πώς δηλαδή λειτουργούν οι οικονομίες του πλανήτη, ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της εξάρτησης από το ρώσικο φυσικό αέριο. «Κουτσά στραβά κάτι κάνει, δηλαδή προσπαθεί να μειώσει την κατανάλωση και αντικαθιστά το ρώσικο φυσικό αέριο με το πολύ πιο ακριβό υγροποιημένο», σημείωσε και πρόσθεσε πως αναδύεται ένα ακόμη πολύ σοβαρός κίνδυνος τα επόμενα χρόνια.
«Όλοι πιστεύουμε ότι το μέλλον είναι η πράσινη μετάβαση, έχουμε σκεφτεί όμως ότι τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά κατασκευάζονται από ορυκτές πρώτες ύλες; Έχει αρχίσει και εμφανίζεται λοιπόν ο κίνδυνος της εξάρτησης σε κρίσιμες πρώτες ύλες από την Κίνα, που κατέχει το 45% της παγκόσμιας αγοράς, με δεύτερη τις ΗΠΑ με μόλις 7%», ανέφερε και πρόσθεσε πως η Κίνα κατασκευάζει σήμερα το 50% των ανεμογεννητριών, το 66% των φ/β και το 90% των μπαταριών.
«Αυτό είναι επίσης μη βιώσιμο. Είναι επίσης ένα μεγάλο ζήτημα υπαρξιακού χαρακτήρα της Ευρώπης, που πρέπει επίσης να το αντιμετωπίσει. Για να μην πουν αύριο ότι δεν το ήξεραν. Το ήξεραν. Θεωρώ τραγικό ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη στρατηγική αξιοποίησης των πρώτων υλών», σημείωσε ο κ. Μανιάτης, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρθηκε σε μελέτες για τη σχέση μεταξύ του δείκτη τιμών τροφίμων με την εμφάνιση εκτεταμένων κοινωνικών αναταραχών. Ο δείκτης αυτός σήμερα είναι πολύ υψηλότερος σε σχέση με την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και λίγο υψηλότερος από την Αραβική Άνοιξη το 2011.

Σχετικά άρθρα

Παρουσίαση βιβλίου του Γιάννη Μανιάτη

Η ενεργειακή κρίση σε όλες τις πτυχές της με ομιλητή τον Γ. Μανιάτη

Γεωργία Χαλάτση

Σε Άρτα και Γιάννενα ο Γιάννης Μανιάτης