ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στόχος η επανάχρηση των μνημείων του Κάστρου

Κομμάτι ενός ευρύτερου παζλ παρεμβάσεων που θα αλλάξουν την εικόνα του Κάστρου για ντόπιους και επισκέπτες αποτελεί η αναβάθμιση της Βορειοανατολικής Ακρόπολης και η σύνδεσή της με την Νοτιοανατολική, δηλαδή το Ιτς Καλέ, καθώς και της βελτίωσης της προσβασιμότητας, σε συνδυασμό με το μάστερ πλαν που βρίσκεται σε εξέλιξη και περιλαμβάνει και τη χρήση των ιστορικών, οθωμανικών κτιρίων.

Τα επόμενα χρόνια, μια σειρά έργων και μελετών που έχουν ήδη δρομολογηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, πρόκειται να ανοίξουν προς το κοινό μνημεία και χώρους που σήμερα αποτελούν «κρυμμένα μυστικά».
Η έγκριση της μελέτης προσβασιμότητας από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, μια μελέτη που αποφασίστηκε σχεδόν έξι μήνες πριν, κατά τη διάρκεια επίσκεψης της υπουργού Λίνας Μενδώνη με κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και του Δήμου Ιωαννιτών, παρουσία και του δημάρχου Μ. Ελισάφ, αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για την ανάδειξη του συνολικού χώρου, δίνοντας τη δυνατότητα ακόμη και σε άτομα με κινητικά προβλήματα να επισκεφθούν τα μνημεία αυτά, με την χρήση αναβατορίων.
Παράλληλα, όμως, βρίσκεται σε εξέλιξη μια σειρά έργων, όπως η διαμόρφωση της πλατείας Γλυκήδων και των γύρω οδών, η αποκατάσταση των Οθωμανικών Λουτρών και της Οθωμανικής Βιβλιοθήκης, η ανάδειξη του Τζαμιού του Ασλάν Πασά και των κτιρίων που υπάρχουν στην βορειοανατολική ακρόπολη, όπως ο Μεντρεσές και το κτίριο της Εστίας.
«Όταν ολοκληρωθούν αυτά τα έργα, ντόπιοι και επισκέπτες θα δουν πολλές διαφορές», σημείωσε η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βαρβάρα Παπαδοπούλου, σημειώνοντας πως παράλληλα τα περισσότερα κτίρια θα έχουν χρήση.
«Πρέπει να θυμίσω πως τρέχει παράλληλα ένα μάστερ πλαν, ένα πρόγραμμα αξιοποίησης όλων αυτών των κτιρίων και φυσικά η διασύνδεση της μιας ακρόπολης με την άλλη, που ήταν ένα πάγιο αίτημα της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ώστε να δοθούν στον κόσμο πρωτίστως», σημείωσε η κ. Παπαδοπούλου, τονίζοντας πως η λύση που εγκρίθηκε για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων στο θέμα της προσβασιμότητας, ήταν η βέλτιστη.
Παράλληλα, εξήρε την συνεργασία μεταξύ της αρχαιολογικής υπηρεσίας και του Δήμου Ιωαννιτών, κάνοντας λόγο για σκληρή και επίπονη δουλειά όλο αυτό το διάστημα, με στόχο την ολοκλήρωση της μελέτης το ταχύτερο δυνατό.

Σχετικά άρθρα

Μια έκθεση – αφιέρωμα στον αρχιτέκτονα Βασίλη Χαρίση

«Παράθυρο» χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για Μεντρεσέ και Βιβλιοθήκη

«Διά χειρός Καλαρρυτιώτου…»

Λουκία Τζάλλα