ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ο θερμαλισμός μπορεί να ανθίσει στην Ήπειρο

Η ένταξη του θερμαλιστικού τουρισμού στα τουριστικά πακέτα αποτελεί το επόμενο βήμα για τις ιαματικές πηγές της Ηπείρου, εφόσον βέβαια ολοκληρωθούν οι υποδομές, που έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται ή ανακατασκευάζονται σε Κόνιτσα, Άρτα και Πρέβεζα.

Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει προχωρήσει από το 2017 τα σχετικά μάστερ πλαν για την αναβάθμιση των υποδομών των ιαματικών λουτρών, ενώ πλέον περνά στην επόμενη φάση, που είναι η ανάδειξη και προβολή τους.
Η δράση αυτή αποτελεί αντικείμενο του έργου Alternative Tourism – ALΤTOUR, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020 (Interreg IPA II CBC Greece-Albania 2014-2020) και αφορά τους ιαματικούς πόρους Αμαράντου Κόνιτσας, Άρτας και Πρεβέζης, καθώς επίσης Αμμουδάρας – Άργους Ορεστικού, Αμυνταίου – Ξινού Νερού, Γρεβενών και Ζακύνθου.
Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας διοργάνωσε εκδήλωση στα Γιάννενα, με τον γενικό του γραμματέα του Μάρκο Δανά να σημειώνει πως στην Ήπειρο το ζήτημα της ανάδειξης των ιαματικών πηγών «τρέχει» όπως πουθενά αλλού πανελλαδικά, χάρη στη βούληση της Περιφέρειας να βοηθήσει τους δήμους να βρουν χρηματοδότηση για τις υποδομές. Έτσι, τα έργα που σήμερα εκτελούνται, έχουν χρηματοδοτηθεί από το Interreg Ελλάδα-Ιταλία και πλέον περνάμε στην επικοινωνία του τελικού προϊόντος.
Όπως σημείωσε ο κ. Δανάς, ο ιαματικός τουρισμός επί χρόνια είχε απαξιωθεί στη χώρα και ουσιαστικά σταμάτησε όταν έπαψαν τα επιδόματα για τα λουτρά. «Εδώ είχαμε το όραμα της Περιφέρειας και ανθρώπους που τεχνοκρατικά προσπάθησαν να κάνουν πράγματα. Θεωρώ ότι όλο το υπόλοιπο τουριστικό πακέτο που έχει η Ήπειρος, δεν μπορεί να το ανταγωνιστεί κανένα άλλο μέρος και αυτό το τουριστικό προϊόν ταιριάζει με τη θερμαλιστική υπηρεσία, που πρέπει να ενσωματώνεται στο πακέτο του τουρισμού. Θεωρώ πως όταν τελειώσουν οι υποδομές, θα είμαστε σε θέση να ανθίσει ο θερμαλισμός», σημείωσε.
Στη γραφειοκρατία και την κρατικοδίατη νοοτροπία που υπήρχε στη χώρα, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου, τονίζοντας πως ο Δήμος του αποβλέπει στην ανάπτυξη των ιαματικών πηγών του Αμαράντου και των Καβασίλων, σε συνδυασμό με το υπόλοιπο τουριστικό προϊόν που διαθέτει η περιοχή. «Εφόσον ολοκληρώσουμε το κατασκευαστικό κομμάτι έως το τέλος του 2023, πιστεύω ότι στο μέλλον θα πάμε ψηλά», σημείωσε και ευχαρίστησε την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας για τη συνεργασία.
Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος τόνισε πως απαιτείται πολλή δουλειά ακόμη, ωστόσο, πέρα από τις υποδομές, για την περίπτωση της Κόνιτσας υπάρχουν σκέψεις και για την οδική σύνδεση των ιαματικών πηγών. Εξάλλου, για την περιοχή αυτή, εκτός από εκείνη του Σουλίου, έχει κατατεθεί πρόταση για Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, ενώ πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία η έκδοση των αδειών για τις ιαματικές πηγές.
Οι εκπρόσωποι της εταιρίας που έχουν αναλάβει την εκπόνηση των μάστερ πλαν αναφέρθηκαν στη διαδικασία, καθώς και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής.

Σχετικά άρθρα

Δημοπρατούνται έργα εκσυγχρονισμού στα ιαματικά λουτρά Αμαράντου και Καβασίλων

Ηπειρωτικός Αγών

Ένα σημαντικό βήμα για την αντιπλημμυρική προστασία του λεκανοπεδίου