ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Καθιερώθηκαν και ως πασχαλινός προορισμός τα Γιάννενα

«Πρωταγωνίστησαν» τα ορεινά των Ιωαννίνων αλλά και το λεκανοπέδιο τις ημέρες του Πάσχα με επισκέπτες, Έλληνες κατά κύριο λόγο, αλλά και ξένους -κυρίως από το Ισραήλ-, να κατακλύζουν την περιοχή.

Αν και η σύγκριση με προηγούμενες χρονιές είναι δύσκολη, δεδομένων των ετών που μεσολάβησαν με τον τουρισμό «κλειστό» εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και της σημερινής συγκυρίας που σχετίζεται με το γενικότερο οικονομικό κλίμα, το φετινό Πάσχα ήταν καλό για τον κλάδο και όλα δείχνουν πως ο προορισμός έχει αρχίσει να «σκαρφαλώνει» στους πιο δημοφιλείς και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Ειδικά για το Πάσχα, ο νομός Ιωαννίνων έχει να «ανταγωνιστεί» προορισμούς όπως η Κέρκυρα με ιδιαίτερα έθιμα ή και νησιά. Παρόλα αυτά, πόλεις και χωριά γέμισαν όχι μόνο από τους απόδημους που επέστρεψαν στα πάτρια εδάφη για αυτές τις ημέρες, αλλά και από εκδρομείς που επέλεξαν την περιοχή.
Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία και στα ορεινά του νομού αλλά και στο λεκανοπέδιο ξεπέρασαν το 90% και τα κενά ήταν ελάχιστα, λόγω ακυρώσεων της τελευταίας στιγμής, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σπύρος Σουρέλης. Σε κάθε περίπτωση, δόθηκε μια «ανάσα» στον κλάδο, με την καλή επισκεψιμότητα να αναμένεται και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς που ακολουθεί, αλλά και ολόκληρο τον Μάιο.
Στόχο, βέβαια, αποτελεί και η περαιτέρω αναγνωρισιμότητα του προορισμού και στο εξωτερικό, με το Υπουργείο Τουρισμό και τον ΕΟΤ να κινούνται τελευταία προς αυτή την κατεύθυνση, κάνοντας μια καμπάνια ειδικά για τους ορεινούς προορισμούς.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le monde, η ηπειρωτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Ήπειρος και η Μακεδονία εντάσσονται στα πλάνα των Γάλλων τουριστών, που λειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις ως εξερευνητές και αναζητούν και νέους προορισμούς, πέρα από τους δημοφιλείς.

«Ανάσα ζωής» στα χωριά

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του φετινού Πάσχα, με δεδομένη τη μεγάλη «έξοδο» από τα μεγάλα αστικά κέντρα, ήταν ότι γέμισαν με επισκέπτες όχι μόνο οι δημοφιλείς προορισμοί του νομού, όπως η πόλη, τα Ζαγοροχώρια και τα Τζουμέρκα, αλλά ακόμη και χωριά σε μη τουριστικούς προορισμούς. Πολλοί απόδημοι «επέστρεψαν» για τις γιορτές, προσκαλώντας φίλους από άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα να η κίνηση να είναι εξαιρετικά μεγάλη, δίνοντας μια τόνωση και στην τοπική οικονομία.
Αυτό συνέβη, μεταξύ άλλων, και στον Δήμο Ζίτσας, που δεν χαρακτηρίζεται ως τουριστικός δήμος, αλλά παρ’ όλα κάνει σημαντικά βήματα προκειμένου να μετατρέψει την οινοποιητική παράδοση σε τουριστικό προϊόν, όπως και να αξιοποιήσει το «ανεξερεύνητο» φυσικό περιβάλλον για τους λάτρεις των εναλλακτικών προορισμών, μέσα από εκδηλώσεις όπως οι Παρακαλάμιες Διαδρομές, αγώνας που πραγματοποιήθηκε πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, προσελκύοντας πλήθος κόσμου.
Μάλιστα, ο Δήμος Ζίτσας επιδιώκει να εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης της περιπατητικές διαδρομές που σχεδιάζει, σε συνδυασμό με την προβολή των τοπικών προϊόντων. «Δεν είμαστε τουριστικός δήμος, αλλά κάποιοι ιδιώτες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως μπορεί η περιοχή να προσφέρει ολιγοήμερη διαμονή, για εξορμήσεις στους διπλανούς δήμους και την πόλη των Ιωαννίνων ή και για μονοήμερες εκδρομές. Έχουμε τον οινικό τουρισμό, το εκθετήριο οίνου και τα επισκέψιμα οινοποιεία μας. Μεγάλο μας όνειρο είναι να ενταχθούν οι περιπατητικές διαδρομές στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αν τα καταφέρουμε, θα αλλάξουν όλα, το ένα θα τραβήξει το άλλο. Όταν ο δήμος πάει μπροστά, θα ακολουθήσουν και οι ιδιώτες», σημείωσε ο δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος, με δεδομένο πως στην περιοχή δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός κλινών και τουριστικών επιχειρήσεων.

«Απορρόφησαν» τις αυξήσεις

Η ακρίβεια, κυρίως στα καύσιμα, δε φαίνεται να πτόησε τους εκδρομείς, αναδεικνύοντας και την ανάγκη ξεκούρασης και αναψυχής μετά από δύο χρόνια πανδημίας και περιορισμών.
Βέβαια, όπως ανέφερε ο κ. Σουρέλης, στις τιμές, που παραμένουν ίδιες με αυτές του 2019, δεν έχει μετακυληστεί το μεγάλο κόστος της ενέργειας, τουλάχιστον όχι ακόμη.
«Ο κόσμος δεν επηρεάστηκε από την ακρίβεια, που σημαίνει πως είτε δεν το έχει συνειδητοποιήσει ακόμη ή ήταν πολύ μεγάλη ανάγκη να εκδράμει. Μακροπρόθεσμα, αν δεν αλλάξει η κατάσταση, σίγουρα θα επηρεαστεί και ο κόσμος και εμείς θα πρέπει να μετακυλήσουμε το κόστος. Πρωτεύον αυτή τη στιγμή ήταν να υπάρχουν τζίροι, να κινηθεί χρήμα στην αγορά», σημείωσε.
Τέλος, ο τουριστικός κλάδος και σε τοπικό επίπεδο αντιμετωπίζει ζήτημα έλλειψης προσωπικού, με τον κ. Σουρέλη, ωστόσο, να απορρίπτει όσα ακούγονται για 50.000 κενές θέσεις στον κλάδο, λόγω των κακών εργασιακών συνθηκών.
«Λόγω της αυξημένης ζήτησης προσωπικού, έγινε επαναπρόσληψη όλων όσοι είχαν τεθεί σε αναστολή. Υπάρχει μια παραπληροφόρηση για τις 50.000 θέσεις. Η κλαδική σύμβαση του κλάδου είναι μεγαλύτερη από την ΕΣΣΕ. Προφανώς υπάρχουν κακοί επιχειρηματίες, αλλά δεν είναι ο κανόνας. Το να απασχοληθεί κανείς στον τουριστικό κλάδο προσφέρει δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξης και καλούς όρους εργασίας», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Ικανοποιητικές δεδομένης της εποχής οι πληρότητες για το Πάσχα

Μία πτήση λιγότερη καθημερινά, άνευ λοιπών εξηγήσεων