ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με σαφή προσανατολισμό για τη χρήση του παλιού Πανεπιστημίου

Στην αξιοποίηση του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου ως διοικητικό κέντρο για τη στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών, προσανατολίζεται η δημοτική αρχή, θέση την οποία ρητά διατύπωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων κατά τη συνάντηση με τους επικεφαλής και εκπροσώπους των άλλων δημοτικών παρατάξεων.

Μετά από έναν δημόσιο διάλογο που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης του χώρου για άλλους σκοπούς και την προοπτική δημιουργίας νέου δημαρχείου σε άλλο χώρο, φαίνεται πως τελικά η λύση αξιοποίησης του παλιού Πανεπιστημίου ως διοικητικού κέντρου είναι η πλέον ρεαλιστική και κυρίως αυτή που θα δώσει λύση στο οξύ πρόβλημα στέγασης των υπηρεσιών του Δήμου. «Για τη δημοτική αρχή, η στέγαση όλων των υπηρεσιών του Δήμου, σε ένα κτίριο, γεγονός που θα εξασφαλίζει καλύτερη λειτουργία, εξοικονόμηση πόρων και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αποτελεί προτεραιότητα», αναφέρεται σε δελτίο τύπου.
Σύμφωνα με τη μελέτη που κατατέθηκε από την πλευρά της δημοτικής αρχής και έχει την υπογραφή του γενικού γραμματέα του Δήμου Βασίλη Ζωγράφου, εξετάστηκαν ως πιθανές λύσεις για τη στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου η αξιοποίηση του ΚΕΠΑΒΙ και η ανέγερση νέου κτιρίου στον χώρο της Λαϊκής Αγοράς της Αγίας Μαρίνας, του στρατοπέδου Βελισσαρίου, της Λαχαναγοράς Σταυρακίου, του χώρου στάθμευσης δίπλα στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», οι δημοτικές εκτάσεις Κιάφας και Βοτανικού και η έκταση του Κληροδοτήματος Φιλίππου στην περιοχή του Γηροκομείου, καθώς και δημοτικές εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλεως στο Πανηπειρωτικό και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Βέβαια, η λογική της μελέτης μάλλον ξεκινά από λανθασμένη αφετηρία, καθώς αντικείμενο διαλόγου και διαβούλευσης με τις παρατάξεις είναι η αξιοποίηση του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου και όχι η στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Δήμος Ιωαννιτών έχει εξασφαλίσει την κυριότητα κατά χρήση ενός κτιρίου και καλείται να βρει πώς θα το αξιοποιήσει για την κάλυψη αναγκών της πόλης.
Η συζήτηση είχε διερευνητικό χαρακτήρα, ωστόσο δόθηκε η δυνατότητα κατάθεσης και εναλλακτικών προτάσεων. Την αξιοποίηση του κτιρίου ως χώρο στέγασης εκθέσεων, πολιτιστικών δραστηριοτήτων και δομών πολιτισμού του Δήμου και όχι μόνο, κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» Γιάννης Λιόντος, καθώς απουσίαζε ο επικεφαλής της Θωμάς Μπέγκας για λόγους υγείας. Πρόταση, ωστόσο, που ουσιαστικά απορρίφθηκε από την πλευρά του δημάρχου, ο οποίος έχει εκφράσει τη θέση ότι τα Γιάννενα δε στερούνται πολιτιστικών χώρων, αλλά και από την πλευρά της επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνας Καλογιάννη, που τη χαρακτήρισε… mixed grill. Επιπλέον, ειπώθηκε πως σε μια τέτοια περίπτωση δε θα είναι εύκολη η κάλυψη του κόστους λειτουργίας, αν φυσικά βρεθεί δημόσια χρηματοδότηση για την ανακατασκευή του κτιρίου αρχικά.
Η κα. Καλογιάννη, από την πλευρά της, δε διαφώνησε με τη δυνατότητα αξιοποίησης του κτιρίου για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Δήμου, σημείωσε, ωστόσο, πως δεν πρέπει η συζήτηση να γίνεται αποσπασματικά, αλλά σε μία βάση συνολικής μελέτης για τη μορφή που θα έχουν τα Γιάννενα τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, χαρακτήρισε βεβιασμένο τον τρόπο που κινείται η δημοτική αρχή και δήλωσε πως αναμένει μια πιο συγκεκριμένη πρόταση, ώστε στη συνέχεια το όλο εγχείρημα να προχωρήσει με εξασφάλιση και της συμμετοχικότητας. Παρόντες στη συζήτηση από την παράταξη «Ιωάννινα_2023» ήταν το μέλος της Κώστας Μπαλτογιάννης και ο αρχιτέκτων- μηχανικός Θανάσης Στεργιούλης.
Με δεδομένη την αρνητική θέση της δημοτικής αρχής στην αξιοποίηση ως χώρου πολιτιστικών δραστηριοτήτων και την απόρριψη των άλλων λύσεων για τη στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου, ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης έδειξε διατεθειμένος να συζητήσει επί της πρότασης για δημιουργία δημαρχείου, λύση για την οποία είχε εκφραστεί αρνητικά στο παρελθόν. Από την πλευρά του επισήμανε την ανάγκη να δοθεί χώρος και στο Πανεπιστήμιο για λόγους ιστορικότητας, ενώ πρότεινε να δημιουργηθούν κάποιοι χώροι, όπου θα μπορούν να γίνονται εκθέσεις, μικρές εκδηλώσεις, ακόμη και πολιτικοί γάμοι, που θα εξασφαλίζουν τη δυνατότητα ο χώρος να είναι «ζωντανός» και ανοιχτός σε καθημερινή βάση και όχι με ωράριο λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας.
Την πρόταση της δικής του παράταξης, όταν είχε τα ηνία του Δήμου, για δημιουργία νέου Δημαρχείου στη Λαϊκή Αγορά Αγίας Μαρίνας, υπερασπίστηκε ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας, χωρίς, ωστόσο, να εκφραστεί αρνητικά και στη λύση που προτείνεται τώρα, ενώ με την πρόταση της δημοτικής αρχής συντάσσεται και ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας.
Τέλος, υπέρ της χρήσης του κτιρίου ως πολιτιστικού πολυχώρου τάχθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση» Χρήστος Πατσούρας.
Συζήτηση έγινε και για επιμέρους ζητήματα, όπως για την κυκλοφοριακή φόρτιση της περιοχής και τους χώρους στάθμευσης, με τον κ. Λιόντο να υποστηρίζει ότι θα υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση και θα προκύψουν σημαντικά προβλήματα. Εκτίμηση που δε συμμερίζεται η δημοτική αρχή με τον αντιδήμαρχο Έργων Γιώργο Αρλέτο να επισημαίνει ότι υπάρχουν δημοτικές εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία πάρκινγκ, ενώ για την κίνηση εκτίμησε πως η περιοχή θα αποφορτιστεί με τον νέο κυκλικό κόμβο στη συμβολή της λεωφόρου Δωδώνης με την Κενάν Μεσαρέ και την οδό Δομπόλη.

Η χρηματοδότηση και τα επόμενα βήματα

Αν και οι προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι σαφείς ως προς τον τρόπο αξιοποίησης του κτιρίου, η ίδια σαφήνεια δε φαίνεται να υπάρχει και ως προς το μοντέλο χρηματοδότησης που θα επιλεγεί.
Πρόθεση, αρχικά, της δημοτικής αρχής είναι να εξετάσει την προοπτική δημόσιας χρηματοδότησης, είτε μέσω του προγράμματος για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων «Ηλέκτρα», είτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αν υπάρξει κάποια δράση που «κουμπώνει». Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι λύσεις του δανεισμού και της ανακατασκευής με ΣΔΙΤ, με κάθε λύση να έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Η λύση του δανεισμού ενδεχομένως να κριθεί ως πλεονεκτική το επόμενο διάστημα, με δεδομένο ότι είναι ενδεχομένως η λιγότερο χρονοβόρα, ενώ το δάνειο μπορεί να αποπληρώνεται από τα χρήματα που δαπανά σήμερα ο Δήμος για τη μίσθωση κτιρίων και γραφείων.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει ένας οδικός χάρτης για το πώς θα κινηθούν οι διαδικασίες και θα υπάρξει και νέα συνάντηση με πιο χειροπιαστά δεδομένα. Αυτό, άλλωστε, αναφέρεται και σε δελτίο τύπου του Δήμου Ιωαννιτών, με τη δέσμευση ότι η δημοτική αρχή θα μελετήσει τις προτάσεις των άλλων παρατάξεων. Επίσης, θα υπάρξει συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές, καθώς αποτελεί δέσμευση η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην αξιοποίηση του κτιρίου της οδού Δομπόλη.

Σχετικά άρθρα

Προαναγγελία αλλαγών από τη δημοτική αρχή

Δικαίωση και απάντηση στις «Κασσάνδρες» η ένταξη του παλιού Πανεπιστημίου στο ΕΣΠΑ

Έκλεισε και η εκκρεμότητα της χρηματοδότησης

Αποστόλης Τζελέτας