ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Το μετέφεραν για να προλάβουν το «λουκέτο»

Με γνώμονα τη βιωσιμότητα του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ελήφθη από την Σύγκλητο η απόφαση για τη μεταφορά του από την Πρέβεζα στα Γιάννενα, όπως ξεκαθάρισε ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης σε συνέντευξη τύπου.

Με τις αντιδράσεις στην Πρέβεζα να είναι ιδιαίτερα έντονες, ο κ. Αλμπάνης τόνισε ότι η απόφαση ελήφθη με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια, με κυριότερο όλων τη μικρή επιλεξιμότητα του τμήματος από φοιτητές, που εγκυμονεί κίνδυνο ακόμη και κατάργησής του, σημειώνοντας πως ο ίδιος τοποθετήθηκε στο τέλος της συνεδρίασης, προκειμένου να μην επηρεάσει τα μέλη της Συγκλήτου που προηγήθηκαν.
«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν πρόκειται να αφήσει το τμήμα Λογιστικής να ακυρωθεί, να χαθεί. Θέλει να συμπληρώσει τη Σχολή Οικονομικών και παλεύει ακαδημαϊκά για την διάσωση του τμήματος. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα συνεχίσει να είναι παρών στην Πρέβεζα και με θερινά σχολεία και με μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και με άλλες δράσεις. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι πυλώνας που στηρίζει την κοινωνία και την οικονομία όλης της Ηπείρου, καθώς οι οικονομικοί πόροι αναδιανέμονται, σαφώς με τα Γιάννενα να έχουν το μεγαλύτερο μέρος. Το ίδρυμα δε φέρνει μόνο πόρους. Η αποστολή του είναι να εκπαιδεύσει νέους ανθρώπους σε υψηλό επίπεδο. Αυτή είναι η ακαδημαϊκή αποστολή του και εκεί στάθηκε η απόφαση Συγκλήτου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλμπάνης.
Προς την κατεύθυνση της μεταφοράς του τμήματος κινήθηκε όχι μόνο η απόφαση της γενικής του συνέλευσης τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και η απόφαση της Κοσμητείας της Σχολής Οικονομικών και του τμήματος Οικονομικών.
«Υπάρχουν κάποιες επιθέσεις και ψευδώς καταγγέλλονται οι συνάδελφοι του τμήματος, που ψήφισαν υπέρ της μεταφοράς, ότι διαμένουν στα Γιάννενα. Αυτό είναι αληθές για έναν μικρό αριθμό, αλλά οι υπόλοιποι διαμένουν στην Πρέβεζα, την Άρτα και την ευρύτερη περιοχή. Οι 14 που ψήφισαν υπέρ της μετακίνησης, το έκαναν με βάση τη βιωσιμότητα, έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο να μην υπάρχει το τμήμα την επόμενη ημέρα», σημείωσε ο πρύτανης.
Από την οικονομοτεχνική μελέτη που συνέταξε Επιτροπή της Συγκλήτου, το τμήμα έχει σαφή επαγγελματικά δικαιώματα, είναι αυτοδύναμο με πληρότητα καθηγητών και υποδομών, και έχει ένα ελκυστικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Ωστόσο, στα αρνητικά εντάσσονται η μικρή επιλεξιμότητα από τους υποψήφιους φοιτητές, καθώς και η προβληματική, όπως χαρακτηρίζεται, φοιτητική μέριμνα στην Πρέβεζα, δηλαδή στέγαση, συγκοινωνία και σίτιση.
Κυρίαρχο στοιχείο για τη λήψη της απόφασης είναι η εκτιμώμενη στάση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, που ήδη έχει δείξει ότι κατευθύνεται σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων στα ΑΕΙ. «Οι τοποθετήσεις όλων ήταν ότι το τμήμα δεν είναι βιώσιμο στην Πρέβεζα. Η εκτίμηση είναι πως, αν αφεθούν τα πράγματα ως έχουν, την επόμενη χρονιά ενδεχόμενα θα αναστείλει τη λειτουργία του το τμήμα, γιατί εκτιμούμε ότι αυτή θα είναι εισήγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.
Με απόφασή της, εξάλλου, η ΕΘΕΑΕ ακύρωσε τη λειτουργία όλων των νέων τμημάτων που ιδρύθηκαν το 2018, μεταξύ των οποίων το τμήμα Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα, το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στα Γιάννενα και το τμήμα Αγροδιατροφής και Τροφίμων στην Άρτα. Ακόμη, ο νέος νόμος πλαίσιο που αναμένεται τον Απρίλιο, επίσης θα θέτει ζητήματα συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων.
Η ΕΘΕΑ θέτει τρία βασικά κριτήρια για τη βιωσιμότητα των τμημάτων: την πιστοποίηση των προγραμμάτων, τις ερευνητικές επιδόσεις των μελών ΔΕΠ και τον αριθμό των φοιτητών που εγγράφονται κάθε έτος.
«Αυτό μας βάζει σε προβληματισμό, σε συνδυασμό με δημοσιεύματα για επιτάχυνση των συγχωνεύσεων τμημάτων, αλλά και με το γεγονός ότι πρόσφατα η κ. Κεραμέως ζήτησε από τα πανεπιστήμια να ακολουθήσουν το Πανεπιστήμιο Πατρών, που προχώρησε σε συγχωνεύσεις, αλλιώς η ΕΘΑΕ θα έρθει και θα κάνει τις συγχωνεύσεις», τόνισε ο κ. Αλμπάνης και πρόσθεσε πως η επιλέχθηκε να ληφθεί η απόφαση τώρα, ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων. «Η πλειοψηφία των μελών της Συγκλήτου συνέκλιναν στην πρόταση για μεταφορά στα Γιάννενα από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, γιατί θέλουμε να προλάβουμε τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών, ώστε οι υποψήφιοι να επιλέξουν το τμήμα», σημείωσε.
Στις «επιθετικές» τοποθετήσεις των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα του αντιπεριφερειάρχη Στράτου Ιωαννου και του δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου, αλλά και στην τοποθέτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπάρκα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συγκλήτου, αναφέρθηκε ο αντιπρύτανης Σπύρος Γεωργάτος.
«Στη Σύγκλητο έγινε έξι ώρες συζήτηση. Η στάση των εξωπανεπιστημιακών καυτηριάστηκε και κανένα μέλος του οργάνου δεν υιοθέτησε τα επιχειρήματά τους. Η συνύπαρξη του τμήματος στα Γιάννενα θα ευνοήσει την όσμωση και με άλλα τμήματα. Τη μετακίνηση επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία των δύο τμημάτων της Σχολής Οικονομικών και με αυτόν τον τρόπο θωρακίζεται το τμήμα από τις επιπτώσεις της Ειδικής Βάσης Εισαγωγής», σημείωσε ο κ. Γεωργάτος.

Μελετά ένα πολυδύναμο κτίριο

Ζητούμενο, μετά την απόφαση αυτή είναι πώς θα καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες του τμήματος, αλλά και άλλων τμημάτων, που αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές.
Στους επόμενους δύο μήνες, Επιτροπή που έχει συσταθεί, θα αναζητήσει λύσεις και προτάσεις για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του τμήματος στα Γιάννενα, που μπορεί να περιλαμβάνουν αξιοποίηση γραφείων και αιθουσών στην πανεπιστημιούπολη ή και μίσθωση χώρων στην πόλη.
Παράλληλα, όμως, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κινείται στην κατεύθυνση της ανέγερσης ενός πολυδύναμου κτιρίου εντός της πανεπιστημιούπολης, μετά από εισήγηση του πρύτανη που εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Σύγκλητο. Στόχος είναι το κτίριο αυτό να καλύψεις τις ανάγκες σε αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρα και εργαστήρια τόσο για το τμήμα Λογιστικής, όσο και για την Αρχιτεκτονική και την Σχολή Καλών Τεχνών.
Μάλιστα το θέμα αυτό βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα, με τις πρυτανικές αρχές να εκκινούν τις διαδικασίες των μελετών και ταυτόχρονα της αναζήτησης κονδυλίων. Για τον σκοπό αυτό θα απευθυνθεί και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπου υπάρχει διαθέσιμο κονδύλιο για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.

Διπλάσιο το κόστος ενέργειας

Εκπτώσεις στην ενέργεια ή έκτακτη επιχορήγηση για να καλυφθούν οι ανάγκες ζητούν τα πανεπιστήμια, με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που συγκέντρωσε τα στοιχεία από όλα τα Ιδρύματα, να διαπιστώνει ότι το κόστος είναι διπλάσιο τους τελευταίους μήνες. Και αυτό σε μια περίοδο που τα πανεπιστήμια λειτουργούν με πόρτες και παράθυρα ανοικτά, στο πλαίσιο της ΚΥΑ που ισχύει.

Σχετικά άρθρα

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ζητούμενο η ενίσχυση των συνεργειών με ιδρύματα της Γαλλίας

Στόχος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να γίνει η πρώτη επιλογή