ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εγκρίθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη για το Γιαννιώτικο Σαλόνι

Ένα από τα σημαντικότερα βήματα για την αναγέννηση του πάρκου Πυρσινέλλα αποτελεί η έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης ανάπλασης, η οποία ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η αρχιτεκτονική μελέτη ανάπλασης συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ), που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιου Μπακογιάννη την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο σήμερα υπήρξε η ανακοίνωση, που επιτρέπει στον Δήμο Ιωαννιτών να προχωρήσει στον σχεδιασμό του.
Η αρχιτεκτονική μελέτη ανάπλασης και οι συνοδές μελέτες, που θα βασιστούν σε αυτή, θα έρθουν προς έγκριση το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει και επισήμως η χρηματοδότηση ενός από τα μεγαλύτερα έργα ανάπλασης που έχουν γίνει στην περιοχή.
«Είμαστε στην τελική ευθεία για την υποβολή της πρότασής μας στο Ταμείο Ανάκαμψης. Προχωράμε βήμα – βήμα», δήλωσε στον Η.Α. ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τα έως τώρα βήματα, στα οποία υπάρχει συνδρομή και από ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που συνεπικουρεί τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα θα είναι μία από τις προτάσεις, που θα συμπεριληφθούν στον άξονα «Γραμμικές παρεμβάσεις – Αστικός Βελονισμός» του προγράμματος «Στρατηγικές αστικές παρεμβάσεις», που περιλαμβάνει δράσεις για «Έξυπνες» πόλεις με αστική κλιματική ουδετερότητα.

Μια «πράσινη υποδομή»

Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος, η αρχιτεκτονική μελέτη αφορά την ανάπλαση του πάρκου Πυρσινέλλα, το οποίο βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ιωαννιτών και καταλαμβάνει συνολική επιφάνεια 274.636,95τ.μ. Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός λειτουργικού χώρου συγκέντρωσης και αναψυχής, όπου οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα συμβάλουν στη βελτίωση της κινητικότητας των πεζών χωρίς διακρίσεις. Ο συνδυασμός της χρήσης φυσικών υλικών φιλικών προς το περιβάλλον και της αύξησης των επιφανειών και στοιχείων φύτευσης θα επιφέρει θερμική άνεση, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και γενικότερα βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του μικροκλίματος της περιοχής.
Σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπεται η ανακατασκευή των δύο κεντρικών εισόδων του πάρκου, ο επανασχεδιασμός δικτύου διαδρομών, η δημιουργία εκπαιδευτικών κήπων και γηπέδου με χλοοτάπητα, όπως και υπαίθριου γυμναστηρίου, η κατασκευή πάρκου ζώων συντροφιάς, η δημιουργία χώρου στάσης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων περιμετρικά της μεγάλης λίμνης και παιδική χαρά. Η μελέτη του έργου ενσωματώνει βιοκλιματικές τεχνικές σχεδιασμού και τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας, δημιουργώντας μια «πράσινη υποδομή».
Το δελτίο τύπου συνοδεύεται από μια σειρά εντυπωσιακών φωτορεαλιστικών απεικονίσεων, που αποτυπώνουν την εικόνα του Πάρκου Πυρσινέλλα στο μέλλον.

Σχετικά άρθρα

Ένα νέο Πάρκο Πυρσινέλλα στα τέλη του 2024

Θα προλάβει και τη σύμβαση για το Πάρκο Πυρσινέλλα

Συμβασιοποίηση για τις «έξυπνες εφαρμογές» του Πάρκου Πυρσινέλλα