ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Η «αλήθεια» της Περιφέρειας για τα απορρίμματα

Σημείο προς σημείο απαντά η Περιφέρεια Ηπείρου στις θέσεις που προβάλλει ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων και κυρίως στα αιτήματα που προβάλλει να του παραχωρηθεί ο εξοπλισμός για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και να απεμπλακεί η Περιφέρεια από τη μεταφορά του υπολείμματος.

Σε μια μακροσκελή ανακοίνωση, με τίτλο «Όλη η αλήθεια για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο», που στην ουσία έρχεται και ως απάντηση στις ανακοινώσεις των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του Κινήματος Αλλαγής, η Περιφέρεια Ηπείρου επιρρίπτει την ευθύνη για την εξέλιξη των πραγμάτων στη διοίκηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου, λέγοντας ότι μέχρι τη διοικητική του συγκρότηση, το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ένωνε και δε δίχαζε τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Αφού αναφέρεται στα «βάρη» και «φορτία», που επωμίστηκε προκειμένου να συνδράμει τους ΟΤΑ α’ βαθμού, επισημαίνει ότι η ίδια έχει αναλάβει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αλλά έχει βρεθεί μέχρι τώρα υπόλογη σε αρκετά ζητήματα για «παραλείψεις» δήμων που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Οι ΣΜΑ και η δοκιμαστική λειτουργία

Στη συνέχεια, η Περιφέρεια Ηπείρου αναπτύσσει την επιχειρηματολογία της για τα σημεία, που αποτελούν σημείο τριβής, χωρίς στην ουσία να προσθέτει νέα δεδομένα.

Σε ό,τι αφορά τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης, την κατασκευή και την προμήθεια του εξοπλισμού τους, που ανέλαβε μέσω προγραμματικής σύμβασης με τους πρώην Αναγκαστικούς Συνδέσμους, επισημαίνει ότι έχουν χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου στο ΕΣΠΑ σε ποσοστό 100%, ως κρατική ενίσχυση, με επιτρεπόμενης της εμπορικής εκμετάλλευσης τους. Συνεπώς η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ περιλαμβάνει ρητές δεσμεύσεις τόσο για την Περιφέρεια Ηπείρου όσο και για τον ΦοΔΣΑ.

Στην προγραμματική σύμβαση προβλέπεται εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης και του εξοπλισμού τους, με την επίδειξη του τρόπου λειτουργίας τους από τον ανάδοχο της προμήθειας του εξοπλισμού και με την αποκλειστική ευθύνη της Περιφέρειας, που έχει υπογράψει τη σύμβαση με τον ανάδοχο. Στο σημείο αυτό παραθέτει το σημείο της προγραμματικής, που αναφέρει ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αναλάβει την υποχρέωση να παραδώσει το έργο σε πλήρη λειτουργία στους «Φορείς Πρότασης και Λειτουργίας του Έργου (Κύριοι του Έργου)» στον ΦοΔΣΑ δηλαδή, μετά την πλήρη λειτουργία του έργου και, όχι τώρα, όπως απαιτεί, κατά παράβαση της σύμβασης ο ΦοΔΣΑ.

Και προσθέτει: «Ο ΦοΔΣΑ έχει οχληθεί κατ’ επανάληψη εγγράφως από την Περιφέρεια από τα τέλη 2019 μέχρι και σήμερα να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ, ώστε στη συνέχεια και αφού γίνει η οριστική παραλαβή του εξοπλισμού, να του παραδοθεί για μόνιμη χρήση. Δυστυχώς, όμως, εκπρόσωποι της διοίκησής του, ενώ αρνούνται για ακατανόητους λόγους την έναρξη της δοκιμαστικής, διεκδικούν με οριακή πλειοψηφία της διοίκησής του, που εκπροσωπεί το 30-35% των παραγόμενων απορριμμάτων στην Ήπειρο, την παραχώρηση του εξοπλισμού εδώ και τώρα παρά τις αντίθετες προβλέψεις της Προγραμματικής. Προχώρησε, μάλιστα, ο ΦοΔΣΑ και σε τρεις διαδοχικές διακηρύξεις ανάθεσης του έργου λειτουργίας των ΣΜΑ, αρχικά για δέκα χρόνια, στη συνέχεια δε για μικρότερο διάστημα. Ήδη έχουν ακυρωθεί οι δύο πρώτες, εκ των οποίων η μία, γιατί, σύμφωνα με την αιτιολογία της απόφασης, οι όροι της Διακήρυξης καταστρατηγούσαν τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) για τα αστικά στερεά απόβλητα. Δηλαδή, ο ΦοΔΣΑ καταστρατηγεί τους στόχους του ΕΣΔΑ, ενώ έχει θεσμική υποχρέωση να τους προστατέψει».

Ο κίνδυνος απένταξης

Ακολούθως, η Περιφέρεια Ηπείρου αναφέρεται στην προ ημερών σύσκεψη με τα μέλη του ΦοΔΣΑ και των δημάρχων, όπου τους επισημάνθηκε ότι η λειτουργία των ΣΜΑ δεν μπορεί να ανατεθεί με διαγωνιστικές διαδικασίες σε ιδιώτη, γιατί στην περίπτωση αυτή το έργο κινδυνεύει με απένταξη και ποσό 12.320.375 ευρώ θα πρέπει να επιστραφεί από την Περιφέρεια σε βάρος του πολίτη της Ηπείρου, μη αποκλειομένων και δικαστικών περιπετειών.

«Η διοίκηση του ΦοΔΣΑ τα γνωρίζει όλα αυτά, πλην όμως εμμένει να προκηρύξει τον διαγωνισμό, θέτοντας σε περιπέτειες ολόκληρη την Ήπειρο. Δε χρειάζεται να σχολιάσουμε εκτενώς τους όρους του. Αρκεί μόνο να αναφερθεί πως η Μελέτη του ορίζει ότι τα απορριμματοφόρα τελευταίας τεχνολογίας θα χρειαστούν 2,66 ώρες για να μεταφέρουν απορρίμματα από τον ΣΜΑ Ιωαννίνων στη ΜΕΑ Ηπείρου στο Ελευθεροχώρι (απόσταση 26 χιλιομέτρων) και να επιστρέψουν. Προσδιορίζει, δηλαδή, ταχύτητα περίπου 20 χλμ/ώρα. Η Διακήρυξη δεν προσβάλλει μόνο την κοινή λογική, παραβιάζει και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Και δε θα αναφερθούμε στους όρους που ανατρέπουν τις ισορροπίες στο Εργοστάσιο υπέρ του ιδιώτη και σε βάρος του πολίτη της Ηπείρου», σημειώνει στην ανακοίνωσή της, καλώντας όσους στηρίζουν τη διοίκηση του ΦοΔΣΑ, να αναρωτηθούν, γιατί επιμένει να λειτουργήσει με ανάδοχο και με φωτογραφικούς, μάλιστα, όρους διακήρυξης, ενώ γνωρίζει ότι το έργο έχει χρηματοδοτηθεί ως κρατική ενίσχυση και δεν μπορεί να το αναθέσει σε ανάδοχο.

Η αρμοδιότητα για τη μεταφορά του υπολείμματος

Το τελευταίο κομμάτι της ανακοίνωσης αφορά τη μεταφορά του υπολείμματος από το εργοστάσιο στους ΧΥΤΥ, με την Περιφέρεια Ηπείρου να επαναλαμβάνει ότι το έργο ανήκει στην ευθύνη και στην αρμοδιότητα της με βάση τη Σύμβαση Σύμπραξης για τη λειτουργία του εργοστασίου.

Ο ισχυρισμός του ΦοΔΣΑ ότι, σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που έχει με την Περιφέρεια, η μεταφορά του υπολείμματος περιέρχεται αυτόματα στον ίδιο, δεν έχει νόμιμη βάση. Η Περιφέρεια Ηπείρου με τη λειτουργία του εργοστασίου ανέλαβε τη μεταφορά του υπολείμματος», σημειώνει, αποδίδοντας σε παραπληροφόρηση του περιφερειάρχη από τον αρμόδιο υπάλληλο τη συγκατάθεσή του να αναλάβει το έργο ο ΦοΔΣΑ, γεγονός που, όπως υποστηρίζεται, αποδεικνύει και το ότι δεν είχε διάθεση να «υποκλέψει» την αρμοδιότητα. Επίσης, σημειώνεται ότι η μεταφορά του υπολείμματος γινόταν πλημμελώς με υπαιτιότητα του ΦοΔΣΑ, που, «με τις ενέργειες και παραλείψεις του, απέδειξε πως δεν είναι έτοιμος ακόμα ούτε και για μεταφορά υπολείμματος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Και συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Ηπείρου: «Παρά ταύτα, η διοίκηση του ΦοΔΣΑ επιμένει αναρμόδια και μη νόμιμα να προχωρήσει έναν διαγωνισμό, η διακήρυξη του οποίου προβλέπει όρους που απευθύνονται σε “μονοπωλιακές” καταστάσεις. Ως δικαιολογία επικαλείται τους αντίστοιχους όρους, που είχαν τεθεί στον αρχικό διαγωνισμό της Περιφέρειας, ο οποίος επίσης, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, “έπασχε”. Τις απορίες θα μπορούσε να λύσει το στέλεχος που και τώρα στον ΦοΔΣΑ συντάσσει τα τεύχη, που προβλέπουν η φόρτωση του υπολείμματος των σκουπιδιών να επιβλέπεται από τρεις μηχανικούς πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, που προβλέπουν τα απορριμματοφόρα να διαθέτουν παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης, που κατά τη διοίκηση του ΦοΔΣΑ φαίνεται πως είναι απαραίτητο για να μεταφερθούν υπολείμματα σκουπιδιών από το Ελευθεροχώρι στο Ελληνικό, για να μη χαθούν οι οδηγοί και το πολύτιμο φορτίο που μεταφέρουν».

Τέλος, υπεραμύνεται της απόφασης για ανάθεση του έργου μεταφοράς σε θυγατρική εταιρία του Αστικού ΚΤΕΛ, λέγοντας ότι πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις και αδειοδοτήσεις, ενώ επαναλαμβάνει πως οι πολίτες της Ηπείρου επωφελούνται έκπτωσης άνω του 30% σε σχέση με την έκπτωση 0,04% που είχε προκύψει από το διαγωνισμό του ΦοΔΣΑ.

Επιγραμματικά…

Το πιο ενδιαφέρον ίσως σημείο είναι το… συμπερασματικό κομμάτι της ανακοίνωσης, από το οποίο ξεκάθαρα προκύπτει ότι η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει καμία διάθεση να υπαναχωρήσει, κρίνοντας πως είναι νομικά κατοχυρωμένη στις ενέργειές της. Και αφού επισημαίνει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αφαιρέσει αρμοδιότητες από τον ΦοΔΣΑ, αλλά, από την άλλη, οι νόμοι, οι συμβάσεις, οι αποφάσεις και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται, δεν μπορεί να εφαρμόζονται αλά καρτ, προκαλεί τη διοίκηση του ΦοΔΣΑ να προσφύγει στα θεσμικά όργανα είτε για να λυθεί η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια, είτε να του μεταβιβαστεί ακόμη και το Εργοστάσιο μαζί με τις υποχρεώσεις του.

Και η ανακοίνωση κλείνει με μία γερή δόση ειρωνείας προς τις κομματικές οργανώσεις -και κυρίως προς τη Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ- τους οποίους καλεί να εισηγηθούν, «ώστε με ένα νόμο και ένα άρθρο να καταργηθούν οι Συμβάσεις και να περιέλθουν αυτόματα Εργοστάσιο, ΣΜΑ, εξοπλισμός στον ΦοΔΣΑ, και οποιαδήποτε άλλη τυχόν απαίτηση προβάλλει, χωρίς καμία υποχρέωση εκ μέρους του. Επιπλέον να προβλέψουν ότι απαγορεύεται έκπτωση 30% και να ορίσουν πλαφόν εκπτώσεων 0,04%».

Σχετικά άρθρα

Προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του «συμπλέγματος» Κορωνησίας

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Γέφυρα – αντίγραφο στη θέση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου