ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προβληματισμός για τη μικρή επιλεξιμότητα

Μικρή μείωση, αλλά όχι αμελητέα, στον αριθμό των εισακτέων του πανεπιστημίου Ιωαννίνων επεφύλαξαν οι φετινές βάσεις εισαγωγής, ωστόσο η μείωση αυτή δεν κατανεμήθηκε ισομερώς, με αποτέλεσμα δύο τμήματα, το τμήμα Γεωπονίας στην Άρτα και το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα, να αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας.

Η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής είχε ως αποτέλεσμα περίπου 17.000 φοιτητές να μείνουν εκτός των ΑΕΙ και, αντίστοιχα, πολλά πανεπιστημιακά τμήματα, κυρίως των ιδρυμάτων της περιφέρειας, να μένουν με κενές θέσεις. Στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η μείωση των φοιτητών ανέρχεται στο 7,5-8%, γεγονός που μεταφράζεται σε 417 κενές θέσεις, εκ των οποίων οι 315 βρίσκονται στα δύο παραπάνω τμήματα. Οι υπόλοιπες είναι στα τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (98 κενές θέσεις) και Επιστήμης Υλικών (37), τα οποία ωστόσο παραμένουν πλήρως λειτουργικά, καθώς είχαν, εξάλλου, αιτηθεί μικρότερο αριθμό φοιτητών.
Πρόβλημα βιωσιμότητας υπάρχει, επομένως, μόνο για τα δύο τμήματα, σύμφωνα με τον πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, ο οποίος σημείωσε ότι τόσο οι Γενικές Συνελεύσεις των τμημάτων όσο και η Σύγκλητος (που επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα το μεσημέρι) πρόκειται να συζητήσουν το ζήτημα και να αναζητήσουν τρόπους, ώστε να προσελκύσουν τα επόμενα χρόνια μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών.
Ο κ. Αλμπάνης τόνισε ότι η μείωση των εισακτέων προφανώς θα έχει και οικονομικό αντίκτυπο, αλλά μικρό σε σχέση με άλλα ΑΕΙ, που είδαν τους φοιτητές να μειώνονται ακόμη και έως 30%. «Είναι ένα καμπανάκι για εμάς, πρέπει να το μετρήσουμε και ελπίζω ότι θα βρούμε λύσεις», σημείωσε.
Περί τις 20 Αυγούστου, το πανεπιστήμιο θα έχει στην διάθεσή του τα απαραίτητα στοιχεία για μια ποιοτική ανάλυση των φετινών βάσεων. Με βάση τα περσινά στοιχεία, στο τμήμα Λογιστικής μόνο το 7% των φοιτητών προέρχονταν από την Ήπειρο, καθώς το τμήμα είναι το μοναδικό με αυτό το αντικείμενο σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα.
«Θα περιμέναμε μετά τις συζητήσεις που έγιναν με τους δήμους, αλλά και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε συνεργασία με την οποία έγιναν παρουσιάσεις του τμήματος, να έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Φαίνεται, λοιπόν, ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, το οποίο τα ίδια τα τμήματα πρέπει να εξετάσουν σε σχέση με το επάγγελμα και τα επαγγελματικά δικαιώματα που οδηγεί το πτυχίο και να δουν τι πρόβλημα υπάρχει σε σχέση με την επιλεξιμότητα. Και στο τμήμα Γεωπονίας, η συμμετοχή από την Ήπειρο είναι πολύ μικρή. Στα παλιά τμήματα του πανεπιστημίου, ο αριθμός των φοιτητών είναι στο 35%, το υπόλοιπο από άλλες περιοχές», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.
Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τη Γεωπονική Σχολή, το τμήμα βρίσκεται σε καίριο σημείο του στρατηγικού σχεδιασμού του πανεπιστημίου και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου, το ίδρυμα ανέμενε ότι θα προσελκύσει περισσότερους φοιτητές. «Θα συζητηθεί γιατί δεν είναι επιλέξιμη από τους φοιτητές, τουλάχιστον από αυτούς που προέρχονται από την Ήπειρο. Πιστεύω θα βρούμε τη λύση, αλλά θέλει προσπάθεια κυρίως από το τμήμα», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.

Σχετικά άρθρα

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ζητούμενο η ενίσχυση των συνεργειών με ιδρύματα της Γαλλίας

Στόχος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να γίνει η πρώτη επιλογή