ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στόχος η ανάδειξη της μελισσοκομίας και η προστασία της μέλισσας

Στην δημιουργία ενός πρότυπου μελισσοκομικού πάρκου, του πρώτου στην Ελλάδα, στην περιοχή των Λιγκιάδων, στοχεύει ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ιωαννίνων «Ο Αρισταίος», με στόχο αφενός την οριοθετημένη τοποθέτηση των κυψελών, αφετέρου την ανάδειξη της σημασία της μέλισσας για το περιβάλλον αλλά και για τον άνθρωπο.

Το πρώτο βήμα έγινε με την παραχώρηση της έκτασης 37 περίπου στρεμμάτων, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, πριν λίγες ημέρες, ενώ θα ακολουθήσει συνεργασία του δήμου και του Συλλόγου, προκειμένου να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος.

Η συγκεκριμένη θέση επιλέχθηκε καθώς παρουσιάζει έντονο μελισσοκομικό ενδιαφέρον, λόγω του πευκοδάσους, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ιωαννίνων Τάσος Ποντίκης.

Ιδιαίτερα την εποχή του φθινοπώρου, συγκεντρώνονται εκεί πλήθος κυψελών από τους μελισσοκόμους. Αυτό δημιουργεί προβλήματα, καθώς υπάρχει «αναρχία» στην ανάπτυξη των κυψελών, κάτι που θα αντιμετωπιστεί με την οριοθέτηση και διαμόρφωση του πάρκου.

Από την άλλη πλευρά, και οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα κλοπών ή καταστροφών κυψελών, που σημαίνει ότι ένας τέτοιος χώρος θα μπορεί ευκολότερα να ελεγχθεί.

«Είναι ένα όνειρο, ένας στόχος του Συλλόγου εδώ και καιρό και μια παρακαταθήκη για τους νέους μελισσοκόμους. Είμαστε αισιόδοξοι από την θετική ανταπόκριση του δήμου Ιωαννιτών για την παραχώρηση της έκτασης», όπως ανέφερε ο κ. Ποντίκης, προσθέτοντας την διαχρονικά καλή συνεργασία του δήμου με τον Σύλλογο.

Ο στόχος είναι το μελισσοκομικό πάρκο να αποτελέσει κάτι πολύ μεγαλύτερο, με όφελος και στην τοπική κοινωνία. Ο Σύλλογος εξετάζει την δημιουργία κέντρου ενημέρωσης για την μέλισσα και εκθετηρίου για τα προϊόντα της.

Στο Κέντρο Ενημέρωσης, εντός του πάρκου, θα υπάρχει επισκέψιμο μελισσοκομείο, καθώς και κήπος, όπου οι επισκέπτες θα έρχονται σε επαφή και γνωριμία με διάφορα μελισσοκομικά φυτά και δέντρα όπως ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, κουτσουπιές, βελανιδιές κ.α. Ο χώρος θα είναι επισκέψιμος και θα μπορούν να τον επισκεφθούν σχολεία και άλλοι επισκέπτες, όπως σημείωσε ο κ. Ποντίκης, με την πρόταση να περιλαμβάνει και την υλοποίηση βιωματικών δράσεων και προγραμμάτων με περιβαλλοντικό χαρακτήρα.

«Θέλουμε να καταλάβει ο κόσμος την αξία της μέλισσας, είναι ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα και ρυθμιστής του περιβάλλοντός», σημείωσε.

Χρονοδιάγραμμα για την δημιουργία του πάρκου δεν υπάρχει, καθώς η πανδημία λειτούργησε ανασταλτικά, ωστόσο στόχος είναι να διαμορφωθεί ο χώρος το συντομότερο δυνατό. Ταυτόχρονα, υπάρχει ενδιαφέρον για την δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων και σε άλλους δήμους, όπως ανέφερε ο κ. Ποντίκης.

 

Σχετικά άρθρα

Στους δρόμους με τις κυψέλες και τα καπνιστήρια

Μηχανοκίνητη πορεία από τους μελισσοκόμους

Κοπή πίτας με παραινέσεις για στήριξη των μελισσοκόμων