ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ανεμβολίαστοι όσοι καταλήγουν στα νοσοκομεία

Εμβολιασμός, τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση παραμένει η «συνταγή» αντιμετώπισης της πανδημίας στο τέταρτο κύμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από το πιο μεταδοτικό στέλεχος Delta.

Ο εντοπισμός του στελέχους αυτού και στην Ήπειρο ήταν θέμα ημερών και τελικά επιβεβαιώθηκε στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ της Δευτέρας. Αυτό σημαίνει πως η Ήπειρος και τα Γιάννενα εν προκειμένω, πρέπει να συνεχίσουν την πορεία των εμβολιασμών, αλλά και την τήρηση των μέτρων, όπως μάσκες όταν υπάρχει συνωστισμός και αποστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, πως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, λίγα δευτερόλεπτα αρκούν για τη μετάδοση της μετάλλαξης Delta.

Βασικό μήνυμα στη φάση που βρισκόμαστε, παραμένει ο εμβολιασμός, με τα στοιχεία των νοσηλειών, που ακόμη βέβαια δεν έχουν οδηγήσει σε πίεση το ΕΣΥ, να είναι ενδεικτικά.

«Οι συμπολίτες μας που νοσούν βαριά και νοσηλεύονται, είναι ανεμβολίαστα άτομα, που δεν ήθελαν ή για οποιονδήποτε λόγο δεν εμβολιάστηκαν. Κάνω έκκληση στους συμπατριώτες μας να σκεφτούν τα οφέλη του εμβολιασμού και τι θα χάσουν αν δεν εμβολιαστούν. Είμαι σίγουρη πως αν τα σκεφτούν όλα με ψυχραιμία και σύνεση, θα εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατό, γιατί ο εμβολιασμένος δε νοσεί σοβαρά και δε χρειάζεται νοσηλεία, ούτε νοσεί με το σύνδρομο φλεγμονής που θα τον οδηγήσει στην ΜΕΘ. Ακόμη και στην καλύτερη Μονάδα να νοσηλεύεται κάποιος, η πιθανότητα να χάσει την ζωή του αν διασωληνωθεί, φτάνει το 50%. Οι μισοί σχεδόν από αυτούς που θα μπουν στη ΜΕΘ, θα χάσουν τη ζωή τους», σημείωσε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Σταυρούλα Τσιάρα.

Στο ΠΓΝΙ νοσηλεύονται σήμερα δέκα ασθενείς στης Μονάδες Λοιμωδών, ενώ τέσσερις νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα», με τις ηλικίες να είναι κυμαίνονται από 20 έως 65 ετών.

«Οποιαδήποτε ιογενείς λοίμωξη σε κάποιον με υποκείμενα νοσήματα οδηγεί σε σοβαρή νόσο, γι’ αυτό καλούμε αυτούς με υποκείμενα νοσήματα, αλλά και όλους τους συμπολίτες μας, σε μεγαλύτερες και νεότερες ηλικίες, να εμβολιαστούν. Γιατί και οι νεότερoι, ακόμη και αν νοσήσουν ελαφρά, μπορεί να μεταδώσουν τον ιό στους γύρω τους», τόνισε η κ. Τσιάρα.

Επίσης, σημείωσε ότι ο εμβολιασμός όσο περισσότερων ανθρώπων, περιορίζει τη δυνατότητα του ιού να μεταλλάσσεται και πρόσθεσε πως πρέπει οπωσδήποτε να τηρούμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, τόνισε ότι αποτελεί μια ευκαιρία ώστε ακόμη και οι πιο δύσπιστοι να ακούσουν τους γιατρούς τους, που εμπιστεύονται, και να εμβολιαστούν.

Ανησυχία για τη Θεσπρωτία

Αναγκαία, από την άλλη πλευρά, είναι η εντατική επιδημιολογική παρακολούθηση των Ιωαννίνων και κυρίως της Θεσπρωτίας, μέσω των τεστ. «Η Θεσπρωτία θα ήταν μια από τις περιοχές που θα έλεγα στον ΕΟΔΥ να στείλει αμέσως κινητά κλιμάκια, ώστε να κάνουν rapidtest, να εντοπιστούν τα κρούσματα και να τεθούν σε καραντίνα, ώστε να σταθεροποιηθεί η εικόνα», σημείωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ήπειρος tv1. Μάλιστα, όπως ανέφερε, στη Θεσπρωτία δε φαίνεται αποκλιμάκωση μέχρι το τέλος του μήνα, γεγονός που συνδέεται και με τις τουριστικές ροές στην περιοχή.

Ανησυχία προκαλούν και τα αυξημένα κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, που ωστόσο φαίνεται να βρίσκεται σε τάση αποκλιμάκωσης, κάτι που θα φανεί στην έκθεση του ΕΟΔΥ αυτών των ημερών.

«Φαίνεται να βρίσκεται σε φάση μερικής αποκλιμάκωσης, αλλά ακόμα σε υψηλούς ρυθμούς, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να ρίξουμε τις άμυνες», σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης. Στην Πρέβεζα επίσης αναμένεται σταθεροποίηση σε σχετικά υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, ενώ στην Άρτα η εικόνα είναι καλή.

«Το καλό είναι ότι σε όλες τις περιοχές, σε όλη την χώρα, έχει αποδειχθεί πως αν αυξήσει κανείς τον αριθμό των τεστ, ανιχνεύσει τα κρούσματα και τα θέσει σε καραντίνα, μπορεί να ελέγξει την κατάσταση», σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Τα τεστ, σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό, είναι εκείνα που μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη του τέταρτου κύματος, το οποίο δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του.

«Το κακό σενάριο ότι ο εμβολιασμός στο τέλος του καλοκαιριού θα είναι στο 53% περίπου, όταν σήμερα είμαστε 48,6%. Αυτό είναι το κακό και απευκταίο σενάριο, γιατί μπορεί να οδηγήσει το φθινόπωρο – χειμώνα σε 18.000 κρούσματα την ημέρα. Ωστόσο πιστεύουμε ότι θα πάμε πολύ καλύτερα στον εμβολιασμό. Αλλά είναι λάθος να πιστεύουμε ότι με τον εμβολιασμό τελειώνει μια και έξω η πανδημία. Δε νοσείς βαριά, μπορείς όμως να μολυνθείς και είναι σημαντικό να φοράς μάσκα και να τηρείς τα μέτρα για να σταματήσεις την εξέλιξη της πανδημίας στην κοινότητα», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Σχετικά άρθρα

Ψυχιατρική ΠΓΝΙ: Αδυναμία εισαγωγής νέων περιστατικών λόγω κορωνοϊού

Ηπειρωτικός Αγών

Στη Βουλή τα κρούσματα στο στρατόπεδο Πετσαλίου

Πάνω από 800 μαθητές έμειναν σπίτι στην Ήπειρο