ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Βούληση για πάταξη των αθέμιτων πρακτικών

«Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του» τόνισε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή από τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», εκφράζοντας τη βούληση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της κυβέρνησης για την πάταξη των αθέμιτων πρακτικών που πλήττουν τα ελληνικά προϊόντα και τη «ναυαρχίδα» αυτών, τη φέτα.

Η κ. Αραμπατζή βρίσκεται στα Γιάννενα στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας, με στόχο να επισκεφθεί τοπικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα και να έχει επαφές με εκπροσώπους του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκε και την τοπική βιομηχανία, όπου είχε συζήτηση με τον πρόεδρο MichaelO’ Neil, τον αντιπρόεδρο Γιάννη Βιτάλη και τα στελέχη της επιχείρησης, που βρίσκονται στην διαδικασία ανάπτυξης του νέου τετραετούς σχεδιασμού.

Από εκεί η κ. Αραμπατζή έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα προστασία των ελληνικών προϊόντων και ιδιαίτερα των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, τονίζοντας πως για πρώτη φορά μετά από 36 χρόνια ο αγροδιατροφικός τομέας κατέγραψε θετικό εμπορικό ισοζύγιο.«Η ελληνική κτηνοτροφία είναι για την κυβέρνηση και για το υπουργείο ο μεγάλος πρωταγωνιστής του αγροδιατροφικού τομέα, ο οποίος, συνολικά 36 χρόνια μετά, κατέγραψε για πρώτη φορά και μάλιστα εν μέσω πανδημία, θετικό αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο.Αυτό είναι ένας αδιάψευστος μάρτυρας τους τι πραγματικά μπορεί να εισφέρει στην οικονομία ο αγροδιατροφικός τομέας, γι’ αυτό και μέλημα αυτής της ηγεσίας του υπουργείου από όταν αναλάβαμε, είναι να δώσουμε όλα τα κίνητρα και τις δυνατότητες, προκειμένου ο τομέας αυτός να ανακάμψει», σημείωσε η κ. Αραμπατζή.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη γαλακτοβιομηχανία αλλά και στη φέτα, χαρακτηρίζοντάς την «λευκό χρυσό». «Είναι μια επιχείρηση που συνδυάζει όλα τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων της Ελλάδας που θέλουμε. Επιχείρηση που προσελκύει τα ξένα κεφάλαια, δραστηριοποιείται στην ελληνική περιφέρεια, έχει έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, δίνοντας δουλειά στους κτηνοτρόφους και προσφέροντας θέσεις εργασίας, παράγει ΠΟΠ και μάλιστα τον “λευκό χρυσό” της χώρας, τη φέτα», ανέφερε η υφυπουργός.

Επανέλαβε δε τη διακηρυγμένη βούληση του πρωθυπουργού για την προάσπιση των ελληνικών προϊόντων και την πάταξη των ελληνοποιήσεων.«Έχουμε ψηφίσει τον αυστηρότερο νόμου που έχει έλθει στην Βουλή, ποινικοποιώντας την αθέμιτη πρακτική, τις ελληνοποιήσεις, που στοιχίζουν στην εθνική οικονομία και πλήττουν μια ασυναγώνιστη μπράντα όπως η φέτα. Το μήνυμα είναι ένα. Προάσπιση της νομιμότητας, του εισοδήματος του παραγωγού, του υγιούς επιχειρηματικού συμφέροντος, έλεγχοι, πρόστιμα, ενίσχυση του κλάδου, ώστε να κατακτήσουμε τις διεθνείς αγορές. Ευτυχώς τα προϊόντα μας γνωρίζουν μεγάλες αυξήσεις στο εξωτερικό και αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία που δε θα την αφήσουμε να πάει χαμένη», τόνισε.

Εξηγήσεις για το μικρό πρόστιμο

Η κ.Αραμπατζή αναφέρθηκε και στο πρόστιμο των 260.000 ευρώ σε επιχείρηση για νοθεία φέτας, το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις καθώς θεωρήθηκε χαμηλό. Όπως εξήγησε, στη συγκεκριμένη υπόθεση, το πρόστιμο ήταν τόσο και όχι ίσο σε αξία με το κέρδος της αθέμιτης πρακτικής, όσο δηλαδή προβλέπει ο νέος νόμος, καθώς δεν υπήρχε υποτροπή.

«Είμαστε εδώ, πολιτική βούληση είναι όλες οι υποθέσεις αθέμιτων πρακτικών που έφτασαν εδώ και χρόνια στο υπουργείο, να ξεστοκαριστούν, να εκδικαστούν με ταχείες διαδικασίες και ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», τόνισε.

Την πεποίθηση ότι η υφυπουργός και η ηγεσία του υπουργείου θα συνεχίσουν με παρεμβάσεις όπως αυτές για την προστασία της φέτας, να βελτιώνουν τις συνθήκες στην αγορά, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας και πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας Γιάννης Βιτάλης.

«Ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για τη φέτα. Η αγορά έχει αρχίσει και βλέπει διαφορετικά, μετά τον νόμο Βορίδη, που εφαρμόζεται μόνο στους καθ’ υποτροπή παραβάτες, όπως είπε η κ. Αραμπατζή. Όταν δέκα χρόνια είχαμε μηδέν και ξεκινάμε από 260.000 ευρώ, για εμάς, και σαν Διεπαγγελματική και σαν παραγωγός του προϊόντος, μας ενδιαφέρει ότι άρχισε να κινείται το σύστημα. Έχουμε εμπιστοσύνη στο υπουργείο ότι θα φέρει σε πέρας αυτό που έχει δεσμευτεί, ώστε σύντομα να υπάρχει ισορροπία στην αγορά», τόνισε ο κ. Βιτάλης.

Επίσκεψη σε μονάδες και συζήτηση με κτηνοτρόφους

Στη συνέχεια, η κ. Αραμπατζή, συνοδευόμενη από τους βουλευτές Στ. Καλογιάννη και Μ. Κεφάλα,  επισκέφθηκε τη μεταποιητική εταιρία μελιού «Nomad’s Honey» στον Κατσικά και είχε συνάντηση με κτηνοτρόφους, γυναίκες και άνδρες, σε μονάδα αιγοπροβατοτροφίας μεσαίας δυναμικότητας και την αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και γραμματέα της Ένωσης Κτηνοτρόφων Ηπείρου Μυρτώ Λύκα στην Καστρίτσα.

Το μέλλον που προδιαγράφεται για τον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα «μονοπώλησε» τη συζήτηση, σύμφωνα με την κ. Αραμπατζή, που χαρακτήρισε «μεγάλη ευκαιρία» και τη ζήτηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, αλλά και την αύξηση των τιμών του εγχώριου αιγοπρόβειου γάλακτος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη στήριξη της κτηνοτροφίας μέσα από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Σύντομα θα ξεκινήσουν προγράμματα για τη γενετική βελτίωση των ζώων, την αναδιάρθρωση και ενδυνάμωση της κτηνοτροφίας.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρά και σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, με το νομοσχέδιο για την νομιμοποίηση των πρόχειρων σταβλικών εγκαταστάσεων, που αποτελούν και την πλειονότητα.

Τέλος, από τον Σεπτέμβριο, όπως έκανε γνωστό, πρόκειται να ξεκινήσει η υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για τα σχέδια βελτίωσης και τους Νέους Αγρότες.

«Όλα αυτά, μαζί με τη μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, αποτελούν ένα πλέγμα δράσεων για τη στήριξη της κτηνοτροφίας», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Συνεργασία Δωδώνη -Μιλιόρα Φάρμ για εισκόμιση γάλακτος και όχι μόνο

Δωδώνη: Στη Vivartia το σύνολο των μετοχών

Τέσσερα βραβεία για τη «Δωδώνη» στα Greek Exports Awards 2023