arni katsiki
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Από εγκεκριμένα σημεία και με ενδείξεις καταλληλότητας

Με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ηπείρου ενημερώνει τους πολίτες -καταναλωτές για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν ενόψει της εορτής του Πάσχα.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής συστήνει σε όλους τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν ενδείξεις και σήμανση καταλληλότητας. Επίσης καλεί τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται συστηματικά και με μεγαλύτερη ένταση, και οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση στα τηλέφωνα 2651087159,152.

Το κρέας και τα προϊόντα του

Όσον αφορά το κρέας και τα προϊόντα του, επισημαίνει ότι η σφαγή των ζώων επιτρέπεται να διενεργείται μόνο σε εγκεκριμένα σφαγεία, που διαθέτουν ειδικό κωδικό αριθμό κτηνιατρικής έγκρισης. Στην περιφέρεια Ηπείρου λειτουργούν τρία εγκεκριμένα βιομηχανικά σφαγεία.

Ζώα που έχουν σφαγεί εκτός σφαγείου και δεν έχει διενεργηθεί η προ σφαγής επιθεώρηση από τον επίσημο κτηνίατρο και η διενέργεια του απαραίτητου κρεοσκοπικού ελέγχου, είναι ακατάλληλα για κατανάλωση από ανθρώπους, γιατί δεν έχει ελεγχθεί η υγεία του ζώου πριν από τη σφαγή, δεν έχουν αφαιρεθεί τα υλικά ειδικού κινδύνου, τα οποία σύμφωνα με τον Καν. 999/2001 απαγορεύεται να καταναλώνονται από τον άνθρωπο (σε σφάγια βοοειδών, προβάτων και αιγών), δεν έχει προηγηθεί αναισθητοποίηση των ζώων, με αποτέλεσμα να μη γίνεται ικανοποιητική αφαίμαξη και να μειώνεται ο χρόνος διατηρησιμότητας του τροφίμου, δεν έχουν τηρηθεί οι ενδεδειγμένες διαδικασίες σφαγής, σύμφωνα με τους Κανονισμούς υγιεινής των τροφίμων και το τρόφιμο δύναται να είναι μικροβιολογικά επιβαρυμένο, δεν έχει γίνει κρεοσκοπικός έλεγχος του σφάγιου και των σπλάχνων του από κτηνίατρο.

Το κρέας και τα παραπροϊόντα (έντερα, συκωταριές, πνεύμονες, καρδιά, νεφροί) πρέπει να πωλούνται μόνο μέσα από ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες.

Η συκωταριά, η οποία δε συνοδεύει το αρνί, θα πρέπει να βρίσκεται εντός πλαστικού περιέκτη ή προσυσκευασμένη και να υπάρχει ετικέτα, στην οποία θα αναγράφονται ευκρινώς τα στοιχεία της εταιρείας, ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης, η χώρα προέλευσης, οι ημερομηνίες παραγωγής και λήξης, οι ημερομηνίες ψύξης και κατάψυξης, καθώς και η θερμοκρασία συντήρησης.

Τα κατεψυγμένα εντόσθια θα πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε καταψύκτη και να διατίθενται με τη συσκευασία τους. Η συσκευασία πρέπει να έχει τις απαραίτητες επισημάνσεις αναφορικά με την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, την επωνυμία παρασκευαστή και τον κωδικό της εγκατάστασης παραγωγής. Τα κατεψυγμένα προϊόντα απαγορεύεται να αποψύχονται και να διατίθενται ως νωπά.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, καλούνται οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και να προτιμούν μόνο τα εγκεκριμένα σημεία λιανικής πώλησης κρέατος, προκειμένου να είναι σίγουροι για την υγιεινή και την ασφάλεια των κρεάτων που αγοράζουν.

Σήμανση καταλληλότητας

Τα σφάγια αμνοεριφίων φέρουν σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα) και στα δύο ημιμόριά τους.

Τα ελληνικής καταγωγής, που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και έχουν σφαγεί στην Ελλάδα, πρέπει να φέρουν δύο σφραγίδες καταλληλότητας χρώματος τυρκουάζ «λαμπρό κυανούν», μία ωοειδούς σχήματος, στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), και μία παραλληλόγραμμου σχήματος, εντός της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη «Ελλάς» ή «Ελληνικής Καταγωγής».

Τα σφάγια αμνοεριφίων, που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε άλλες κοινοτικές χώρες και έχουν σφαγεί στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού» (χρωστική Ε 133), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους, και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), καθώς και την ανάλογη επισήμανση (π.χ. καρτελάκι) για τη χώρα εκτροφής π.χ. Ελληνικής Εκτροφής, Ρουμάνικης Εκτροφής.

Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε άλλες κοινοτικές χώρες και διακινούνται προς τη χώρα μας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά σφραγίδα σε χρώμα επιλογής της κάθε κοινοτικής χώρας, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικό σφαγείου χώρας και διακριτικών της ΕΟΚ) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.

Τέλος, τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες (μη κοινοτικές) και εισάγονται στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά σφραγίδα που προβλέπει η κάθε τρίτη χώρα, η οποία θα είναι χρώματος καστανού.

Τα αυγά

Τα αυγά πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται τόσο στη συσκευασία τους όσο και στο κέλυφος. Στο κέλυφος τίθεται σφραγίδα με τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού (π.χ. 1 EL 72095), ο οποίος αποτελείται από τρία τμήματα:

– μονοψήφιο αριθμό, που υποδηλώνει τη μέθοδο εκτροφής (0 Βιολογική Παραγωγή, 1 Ελευθέρας Βοσκής, 2 Δάπεδο με Στρωμνή, 3 Εμπλουτισμένοι Κλωβοί)

– κωδικό χώρας παραγωγής (π.χ. EL = Ελλάδα)

– κωδικό αριθμό εκτροφής.

Όσον αφορά τις λαϊκές αγορές στις οποίες πωλούνται αυγά χύμα, πρέπει στο σημείο πώλησης να αναγράφεται η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού.

Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας των αυγών είναι 28 ημέρες, όταν διατηρούνται σε δροσερό μέρος.

Σχετικά άρθρα

Εξηγήσεις από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής για την πρώτη εκτίμηση

Αποστόλης Τζελέτας

Τη συνδρομή κυνηγών και θηροφυλάκων ζητούν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες