ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αυξάνονται τα κρούσματα, αυξάνεται η πίεση στο ΠΓΝΙ

Αρκετά αναμένονται και σήμερα τα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, με τον ΕΟΔΥ να επικεντρώνεται στο Δίστρατο, όπου πραγματοποιήθηκαν εκτάκτως τεστ ταχείας διάγνωσης, ενώ περισσότερα από δέκα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Βέβαια, είναι πλέον γνωστό πως στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες, αποτέλεσμα και κοινωνικών εκδηλώσεων όπως κηδείες και μνημόσυνα, αλλά και συναθροίσεων της Αποκριάς, με κάποιους να τηρούν το έθιμο της Τζαμάλας, με όποιο κόστος, όπως αποδεικνύεται σήμερα…

Η αύξηση των κρουσμάτων έχει, όπως ήταν φυσικό, αρχίσει να πιέζει το σύστημα υγείας της περιοχής και ειδικότερα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται 40 άτομα στις Μονάδες Λοιμώξεων και 12 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σε αντίθεση με τον περασμένο Νοέμβριο, οι ασθενείς πλέον ανήκουν σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες, από 30 έως 70 ετών περίπου, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, όπως τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Χαράλαμπος Μηλιώνης.

«Έχουμε κάνει έναν στρατηγικό σχεδιασμό, αυτή τη στιγμή το ΠΓΝΙ αντέχει, δεν ξέρουμε όμως τι διαστάσεις μπορεί να πάρει η πανδημία. Συνεχώς αυξάνονται τα κρούσματα. Ας είμαστε προσεκτικοί. Δυστυχώς ο εμβολιασμός προχωρά με αυτούς τους ρυθμούς, με βάση τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Κανένα σύστημα υγείας δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες», τόνισε.

Τη διαδικασία λειτουργίας και τρίτης ΜΕΘ έχει ξεκινήσει το ΠΓΝΙ όπως ανέφερε ο διευθυντής Βασίλης Κουλούρας, υπογραμμίζοντας και αυτός τη μείωση του μέσου όρου της ηλικίας των ασθενών, κάτι που έκανε ακόμη πιο συγκεκριμένο ο διευθυντής των ΤΕΠ Θανάσης Κιτσάκος, καλώντας τους νέους να αποφεύγουν τον συνωστισμό.

«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στην τοπική κοινωνία και τους νεαρούς. Αποφύγετε τον συνωστισμό, είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε τη μετάδοση», σημείωσε, προσθέτοντας πως υπάρχει αρκετή πίεση στο ΤΕΠ και μάλιστα κάποιες από τις προηγούμενες ημέρες οι εφημερίες ήταν εξαντλητικές.

«Το ΤΕΠ είναι το “φίλτρο» και βλέπουμε τους ασθενείς μία φορά όταν γίνεται η διάγνωση και δεύτερη φορά όταν η υγεία τους επιδεινώνεται και έρχονται για εισαγωγή. Θέλω να πιστεύω ότι πιθανά να φτάνουμε στο πλατό (στασιμότητα πριν την αποκλιμάκωση). Υπήρξε το “τσουνάμι” των Αποκρεών και κάποιων εκδηλώσεων που βάρυναν την κατάσταση επιδημιολογικά και έχω την εντύπωση ότι φτάνουμε στο πλατό, αλλά αυτό θα φανεί στις επόμενες εφημερίες, αν δηλαδή γίνει αποκλιμάκωση», σημείωσε.

Τέλος, για τους ενδοιασμούς που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με το εμβόλιο της AstraZenecaρωτήθηκε ο διευθυντής της ΜΕΘ Β. Κουλούρας, ο οποίος σημείωσε πως, όπως σε κάθε φαρμακευτική αγωγή, σταθμίζεται το όφελος και το κόστος. «Το όφελος από τον εμβολιασμό είναι πολύ μεγαλύτερο», σημείωσε και πρόσθεσε πως αν και αρχικά υπήρξαν ελάχιστες ακυρώσεις στο ΠΓΝΙ, στη συνέχεια επανήλθαν πλήρως.

Σχετικά άρθρα

«Κραυγή αγωνίας» για την ασφαλή λειτουργία του ΤΕΠ ΠΓΝΙ

Ψυχιατρική ΠΓΝΙ: Αδυναμία εισαγωγής νέων περιστατικών λόγω κορωνοϊού

Ηπειρωτικός Αγών

Προς αποκατάσταση ο μαστογράφος

Γεωργία Χαλάτση