ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δύο διαφορετικές ερμηνείες για την «έκτακτη ανάγκη»

Παραδοχή ήττας χαρακτήρισε ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος το αίτημα της περιφέρειας Ηπείρου προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για κήρυξη εννέα δήμων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πέραν των δύο δημοτικών ενοτήτων του δήμου Ν. Σκουφά που ήδη έχουν κηρυχθεί.

Με αφορμή συνέντευξη τύπου για το ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων περιφέρειας Ηπείρου, το οποίο εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» να ψηφίζουν λευκό, ο κ. Ριζόπουλος τόνισε ότι η Ήπειρος είναι παντελώς ανοχύρωτη και με το να ζητάς την κήρυξη τόσων δήμων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δηλώνεις ότι δεν μπορείς να χειριστείς το θέμα. «Παρουσίασαν σχέδιο αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων και μέσα σε δέκα μέρες απέδειξαν ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε την πλημμύρα στην αυλή τους», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο σημείωσε: «Ποια έργα έχουν γίνει τα τελευταία 20 χρόνια σε μια περιοχή που δεν είναι Ντουμπάι, για να πούμε ότι ξαφνικά έβρεξε και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε;».
Βέβαια, ο κ. Ριζόπουλος έδωσε και μια διαφορετική ερμηνεία στην ευκολία καταφυγής στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αφήνοντας να εννοηθεί πως πιθανώς έχει να κάνει με την προσπάθεια άντλησης επιπλέον χρημάτων από το κεντρικό κράτος, κάτι που δεν είναι κακό, ωστόσο το πρόβλημα είναι πως πολλές φορές, μέσα από τον κωδικό εκτάκτων αναγκών, χρηματοδοτούνται από τη κατασκευή διαφημιστικών σποτ μέχρι ταξίδια ανθρώπων από την Κίνα.
Σε ό,τι αφορά αυτό καθ’ αυτό το ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων, ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» ήταν αφοριστικός σε μεγάλο βαθμό, εστιάζοντας κυρίως στην έλλειψη προϋπολογισμού, καθώς και σε αναφορές που φαίνεται να είναι θεωρητικές, όπως η οργάνωση ενημερωτικών ημερίδων και η λειτουργία του Κέντρου Επιχειρήσεων. Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η αναφορά του ότι στο σχέδιο υπάρχει πρόβλεψη και για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων σε σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις!). Ο κ. Ριζόπουλος υποστήριξε ότι υπάρχει ένας «σχεδιασμός καρμπόν» για όλες τις περιφέρειες και το μόνο που αλλάζει είναι τα ονόματα του περιφερειάρχη και του προϊσταμένου της Πολιτικής Προστασίας, με τον επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» να αναφέρεται με απαξιωτικό τρόπο στον Δημήτρη Μαυρογιώργο, λέγοντας ότι έχει αναδειχθεί από τον περιφερειάρχη σε «γκουρού της Πολιτικής Προστασίας».

Πυρά για τη μη διαβούλευση με τις παρατάξεις

Το δεύτερο θέμα της συνέντευξης αφορούσε την έναρξη της διαβούλευσης για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, με τον κ. Ριζόπουλο να εξαπολυει πυρά για το ότι η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος δε ζήτησε τις απόψεις των παρατάξεων πριν φτάσει στο στάδιο της κοινωνικής διαβούλευσης.
«Θεωρώ προσβολή το ότι η Διαχειριστική Αρχή δεν ήρθε σε επαφή με τους επικεφαλής των παρατάξεων. Σαφέστατα δε θα συμμετέχουμε στην κοινωνική διαβούλευση λες και είμαστε ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Άνω Παναγιάς. Την πρότασή μας θα την παρουσιάσουμε διακριτά», ανέφερε, ενώ αναφερόμενος στον σχεδιασμό, όπως παρουσιάζεται από την περιφέρεια, είπε πως υπάρχουν οι ίδιοι πυλώνες με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, κάτι που προφανώς αναδεικνύει την αποτυχία υλοποίησης των όσων είχαν προβλεφθεί.
Ο κ. Ριζόπουλος αναφέρθηκε και σε κάποια επιμέρους ζητήματα, αποδίδοντας ευθύνες στην περιφερειακή αρχή για το κλείσιμο υποκαταστημάτων τραπεζών στην περιοχή, στη λογική ότι δεν υπήρξε και συνεχίζει να μην υπάρχει ένα παραγωγικό μοντέλο της περιφέρειας, άρα δεν υπάρχει ανάπτυξη, δεν υπάρχει ιδιωτική πρωτοβουλία και δεν υπάρχουν τζίροι και πελάτες για τις τράπεζες.
Το δεύτερο ζήτημα είχε να κάνει με μια τοποθέτηση ως προς τα ζητήματα που επιλέγουν να αναδείξουν οι «Ορίζοντες Ηπείρου», με τον επικεφαλής της να επαναλαμβάνει ότι δε θα γίνει «Ρομπέν των Δασών», αλλά εναπόκειται στους θεσμικούς φορείς να ενημερώνουν την παράταξη για τα ζητήματά τους. Αφορμή γι’ αυτή την τοποθέτηση υπήρξε το γεγονός ότι τόσο ο πρόεδρος της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου όσο και ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων αρνήθηκαν να τον ενημερώσουν σχετικά με το θέμα της πρόσφατης απαγόρευσης του κυνηγιού, αλλά και το ότι στον αντίποδα υπήρξε βούληση ενημέρωσης για τα ζητήματα των Βλάχων από αυτούς που έχουν μια πιο πολιτική θεώρηση του ζητήματος σε σχέση με αυτούς που το προσεγγίζουν λαογραφικά.

Και μία πρόταση

Τη συνέντευξη τύπου άνοιξε ο εκπρόσωπος τύπου Φίλιππος Παππάς, ο οποίος κατέθεσε μια πρόταση της παράταξης για εναλλακτική χάραξη στον οδικό άξονα που παρακάμπτει τη Φιλιππιάδα και σχεδιάζεται να αποτελέσει τμήμα της σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα.
Όπως είπε, το τμήμα Καμπή- Γέφυρα Καλογήρου είναι μια πρόταση «μπάλωμα», με υπερβολικό κόστος, καθώς απαιτούνται 30 εκατ. ευρώ για μόλις 4 χλμ., με δεδομένο ότι έχει σχεδιαστεί σε μια βαλτώδη περιοχή και θα πρέπει να δοθούν χρήματα και για απαλλοτριώσεις.
Οι «Ορίζοντες Ηπείρου» προτείνουν μια άλλη χάραξη, που, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Παππάς, μπορεί να δημιουργηθεί με τα ίδια σχεδόν χρήματα ένας σύγχρονος κλειστός αυτοκινητόδρομος μέχρι έξω από τον Λούρο, στην περιοχή της Στεφάνης.

Σχετικά άρθρα

«Ορίζοντες Ηπείρου»: Κούνησε μαντήλι και ο Δημήτρης Παππάς

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος