ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ένα ελκυστικό Πάρκο εν αναμονή- παρουσιάστηκε η τελική πρόταση για το Γιαννιώτικο Σαλόνι

Σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την προμελέτη που είχε παρουσιαστεί πριν μερικούς μήνες, περιλαμβάνει η τελική πρόταση για την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα, με τη δημοτική αρχή να ενσωματώνει αρκετές από τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο στάδιο της διαβούλευσης.

Στον αντίποδα, υπάρχουν και σημεία, στα οποία η δημοτική αρχή δεν μπήκε σε διαδικασία αλλαγών, εμμένοντας στις αρχικές της θέσεις, όπως το ότι το κεντρικό κτίριο προβλέπεται να αξιοποιηθεί ως εστιατόριο- καφέ, αλλά και το ότι ο σχεδιασμός αφορά το Πάρκο Πυρσινέλλα όπως το ξέρουμε σήμερα, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με το Στρατόπεδο Βελισαρίου, από τη στιγμή που δε διαφαίνεται καμία πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ειδικότερα ούτε καν να συζητήσουν το ενδεχόμενο παραχώρησης.
Η ολοκληρωμένη μελέτη αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτ. Μακεδονίας, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η προσπάθεια αναζήτησης χρηματοδοτικού εργαλείου, με το προϋπολογιζόμενο κόστος να ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ, ενώ παρουσίαση θα γίνει και στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο πιθανότατα θα συνεδριάσει μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Βέβαια, μέχρι να πάρει σάρκα και οστά το σχέδιο της δημοτικής αρχής θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος, με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ να τονίζει ότι ο δήμος ήδη έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του χώρου και με μόνιμη παρουσία συνεργείων θα φροντίζει ώστε το πάρκο να είναι επισκέψιμο για τους πολίτες. «Ελπίζουμε ότι και οι πολίτες από την πλευρά τους θα υιοθετήσουν το πάρκο και μαζί μέχρι να υλοποιηθεί το έργο της ανάπλασης θα φροντίζουμε ώστε να είναι σε άριστη κατάσταση», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ανάλογη φροντίδα τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει και μετά την εκτέλεση του έργου, κάνοντας λόγο για έναν μόνιμο μηχανισμό καθαριότητας και συντήρησης, με κονδύλια του Κληροδοτήματος Πυρσινέλλα, το οποίο θα έχει πρόσθετα έσοδα από την εκμίσθωση του κτιρίου και ενδεχομένως κάποιων αναψυκτηρίων, αλλά και με μέριμνα του δήμου.
Στους βασικούς άξονες της πρότασης αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος, τονίζοντας ότι «το Πάρκο Πυρσινέλλα αποτελεί τον πνεύμονα για την πόλη των Ιωαννίνων και οφείλουμε τον χώρο αυτό να τον αναβαθμίσουμε, να τον αναδείξουμε και να τον αποδώσουμε στους πολίτες». Όπως ανέφερε, βασικός πυρήνας της πρότασης είναι η αξιοποίηση του πάρκου σε όλη την έκτασή του, με την ανάπτυξη ήπιων δραστηριοτήτων συμβατών με το φυσικό περιβάλλον, αθλητικών χώρων, κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, κήπων, παιδικών χαρών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Η τελική πρόταση

Την πλήρη παρουσίαση της πρότασης με τα έργα και τις παρεμβάσεις που αναπτύσσονται στο Πάρκο, έκανε εκ μέρους της ομάδας έργου η ειδική συνεργάτης του δημάρχου Κατερίνα Βίνη. Μάλιστα, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, όπου έγινε η παρουσίαση, ήταν και αρκετά από τα μέλη της ομάδας, τα οποία ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Έργων ευχαρίστησαν για την εκπόνηση της μελέτης. Την ομάδα έργου αποτελούν, εκτός της κ. Βίνη, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Ορέστης Μπρίκος, η προϊσταμένη του τμήματος μελετών και εκτέλεσης έργων Κυριακή Μακρή, οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Τσούρης, Σοφία Γαλάνη, Γιώργος Οικονόμου και Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πρασίνου Γιώργος Σαούγκος και οι συνεργάτες του δήμου Ιωάννης Μποσκίδης και Ελένη Μπακόλα.

Ανάδειξη περιοχής λίμνης: Δίχως αμφιβολία, το σημείο της πρότασης που προκαλεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι η ανάπλαση του χώρου περιμετρικά της τεχνητής λίμνης για την ανάπτυξη πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η πρόταση δεν εξαντλείται στην αποκατάσταση της παραλίμνιας όχθης και της αισθητικής εικόνας της λίμνης, αλλά επεκτείνεται στη δημιουργία μιας υπαίθριας κατασκευής που θα μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος καθήμενων θεατών, μετατρέποντας το νησάκι της λίμνης σε σκηνή υπαίθριων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η κατασκευή των κερκίδων θα είναι μεταλλική, ώστε να έχει αναστρέψιμο χαρακτήρα. Ο συνολικός αριθμός των θεατών που θα μπορεί να φιλοξενήσει, θα είναι περίπου 350 άτομα, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα επέκτασης-προσθήκης επιπλέον σειράς, εφόσον αυτό χρειαστεί. Επίσης, για την εξυπηρέτηση των αναγκών του χώρου θα αξιοποιηθούν τα δύο υφιστάμενα κτίσματα ως χώρος wc για το κοινό και ως αποθηκευτικός χώρος, ενώ προτείνεται η δημιουργία ενός ακόμη, ίδιου σε διαστάσεις και μορφή κτίσματος (ξύλινο κιόσκι) στο νότιο τμήμα της λίμνης, που θα έχει άμεση πρόσβαση στη σκηνή με βοηθητική χρήση (π.χ. παρασκήνια).
Σε ό,τι αφορά τη λίμνη, προτείνεται η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης του πυθμένα και η τοποθέτηση ποταμίσιων λίθων στα πρανή, δράσεις που θα εφαρμοστούν και στις δύο μικρότερες λίμνες. Επιπλέον, για τη μεγάλη λίμνη προτείνεται η δημιουργία ενός φυσικού τοπίου και ενός μικρού οικοσυστήματος, με την τοποθέτηση υδροχαρούς βλάστησης με νούφαρα σε συνδυασμό με φυτά-οξυγονωτές που καθαρίζουν και οξυγονώνουν το νερό.

Αθλητικές δραστηριότητες: Στο κομμάτι των αθλητικών δραστηριοτήτων υπάρχει η σημαντικότερη αλλαγή σε σχέση με την προμελέτη. Η δημοτική αρχή εγκατέλειψε την ιδέα γήπεδα ποδοσφαίρου (8χ8 και 5χ5), γήπεδο μπάσκετ και πίστα skatepark στο νότιο τμήμα του Πάρκου, υιοθετώντας ουσιαστικά την πρόταση που είχε καταθέσει το ΤΕΕ/ΤΗ για μια πράσινη αλάνα. Η τελική πρόταση περιλαμβάνει ελεύθερα γήπεδα άθλησης με φυσικό χλοοτάπητα επιφάνειας 4.340 τ.μ., με ευελιξία στη χρήση του χώρου – δυνατότητα αξιοποίησης σε διαφορετικές αθλητικές δραστηριότητες ( ποδόσφαιρο, γκολφ, paintball κ.ά.), καθώς και τοποθέτηση ελεύθερων οργάνων εκγύμνασης, νότια των υφιστάμενων γηπέδων αντισφαίρισης. Όπως τόνισε ο δήμαρχος, εισακούστηκαν οι προτάσεις που κατατέθηκαν στη διαβούλευση, με δεδομένο ότι σε κοντινό σημείο υπάρχει οργανωμένος χώρος παρεμφερών αθλητικών δραστηριοτήτων με αυτές της προμελέτης.

Το κεντρικό κτίριο: Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, παραμένει η πρόβλεψη για λειτουργία του κεντρικού κτιρίου ως καφέ/εστιατορίου, διατηρώντας την παραδοσιακή χρήση του για την κάλυψη των αναγκών των επισκεπτών. Ωστόσο, η λειτουργία θα περιοριστεί αυστηρά στα όρια του καταστήματος και θα γίνει καθαίρεση του μεταλλικού στεγάστρου. «Θα λειτουργήσει χωρίς επιπρόσθετους χώρους, τσαντίρια κ.λπ.», τόνισε ο Μ. Ελισάφ, ο οποίος πρόσθεσε ότι εξετάστηκαν οι προτάσεις για αξιοποίηση του κτιρίου ως πινακοθήκη ή χώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ωστόσο κρίθηκε ότι η πόλη έχει τέτοιους χώρους, ενώ δεν εξυπηρετεί να είναι εκτός του κέντρου της πόλης.

Το δίκτυο διαδρομών: Μεγάλη βαρύτητα έδωσε η ομάδα έργου στον επανασχεδιασμό του δικτύου διαδρομών. Οι χωμάτινες διαδρομές του πάρκου θα παραμείνουν ως έχουν, με την προσθήκη μιας χωμάτινης περιπατητικής διαδρομής 450 μ. στο δυτικό τμήμα,
ενώ παρεμβάσεις σχεδιάζονται στις δύο περιπατητικές διαδρομές. Η μεγάλη, μήκους 1.5 χλμ., θα διαστρωθεί με πατημένο σταθεροποιημένο χωμάτινο δάπεδο συγκεκριμένων προδιαγραφών, ενώ θα γίνει καθαίρεση του πέτρινου τοιχίου από τη μία πλευρά για να φτάσει το πλάτος τα 4 μ. και να σχεδιαστεί ποδηλατική διαδρομή. Η μικρή, μήκους 800 μ., θα διατηρηθεί ως έχει, με συμπλήρωση του πέτρινου τοιχίου όπου δεν υπάρχει. Σε ό,τι αφορά τις ασφαλτοστρωμένες και πλακοστρωμένες διαδρομές, προτείνεται η αντικατάσταση από λίθινες πλάκες με κυβόλιθο από φυσικά πετρώματα. Τέλος, το σχέδιο περιλαμβάνει και τη διαμόρφωση εννέα χώρων στάσης στις περιπατητικές διαδρομές.
Παιδική χαρά: Ο σχεδιασμός του χώρου διαμορφώνει την παιδική χαρά σε δύο τμήματα (το άνω και το κάτω), αξιοποιώντας την υφιστάμενη διαδρομή που διαχωρίζει τους δύο χώρους. Το κάτω τμήμα της παιδικής χαράς (με εμβαδό περίπου 567 τ.μ.) αναφέρεται σε ηλικιακή ομάδα παιδιών 1-6 ετών, ενώ το άνω τμήμα (εμβαδού περίπου 567 τ.μ.) σε ηλικιακή ομάδα παιδιών 4 ετών και άνω. Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για παιδιά με κινητικά προβλήματα στο κάτω τμήμα.

Πάρκο ζώων συντροφιάς: Η συνολική έκταση που μπορεί να αποτελέσει Πάρκο Ζώων Συντροφιάς είναι περίπου 11,6 στρέμματα. Από τη μελέτη προτείνεται ο διαχωρισμός σε δύο τμήματα, ανάλογα με το μέγεθος των ζώων που φιλοξενεί. Το τμήμα του πάρκου για τα μεγάλα ζώα καταλαμβάνει έκταση 8,3 στρέμματα και το μικρότερο πάρκο για τα μικρόσωμα ζώα έκταση 3,3 στρέμματα.

Αξιοποίηση κτιριακών εγκαταστάσεων: Ως κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης / πληροφόρησης προτείνεται να χρησιμοποιηθεί η ξύλινη αποθήκη στο δυτικό τμήμα του Πάρκου. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης θα δίνει τη δυνατότητα σε σχολεία, συλλόγους, φορείς και οργανισμούς να πραγματοποιούν εκδηλώσεις και δραστηριότητες που θα προβάλουν και θα προωθούν μεταξύ άλλων την αειφόρο ανάπτυξη, την προστασία των φυσικών πόρων, την κλιματική αλλαγή, τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων (δράσεις ανακύκλωσης, κομποστοποίησης κλπ).
Επίσης, θα λειτουργήσει συνδυαστικά με τους εκπαιδευτικούς αστικούς κήπους, που θα τοποθετηθούν βόρεια της κεντρικής εισόδου. Στους κήπους θα καλλιεργείται μεγάλος αριθμός διαφορετικών φυτών και θα αποτελούνται από ξεχωριστά τμήματα φύτευσης, τα οποία θα διατίθενται σε ομάδες μαθητών ή άλλους ενδιαφερόμενους για την καλλιέργεια βοτάνων, αρωματικών και λουλουδιών με σκοπό την ενθάρρυνση της επαφής των ανθρώπων με την φύση.
Προτεινόμενες χρήσεις για το φυλάκιο κεντρικής εισόδου είναι η λειτουργία ως πολύπλευρος χώρος ενημέρωσης επισκεπτών και ως χώρος φύλαξης ποδηλάτων.

Χώρος στάθμευσης: Οριοθετείται ο χώρος του parking μπροστά από την κεντρική είσοδο του Πάρκου. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη που προτείνεται, η χωρητικότητα του πάρκινγκ υπολογίζεται περίπου στα 210 αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων προβλέπονται και θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ.

Περίφραξη- Φωτισμός: Προτείνεται η αντικατάσταση των στοιχείων της υφιστάμενης περίφραξης με νέου τύπου, καθώς και ο επανασχεδιασμός των εισόδων του Πάρκου.
Η πρόταση περιλαμβάνει τον φωτισμό των διαδρομών του Πάρκου Πυρσινέλλα καθώς και των σημείων ενδιαφέροντος, που δημιουργούνται κατά μήκος τους. Στα φωτιστικά σώματα των διαδρομών θα εγκατασταθούν αισθητήρες κίνησης με προσαρμοσμένο φωτισμό σε σχέση τόσο με τον χρόνο όσο και με την ύπαρξη ή όχι ανθρώπινης παρουσίας, ώστε να επιτυγχάνεται η ελάχιστη δυνατή όχληση στην ευαίσθητη περιοχή του Πάρκου και η μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση κατά την διάρκεια λειτουργίας του συστήματος φωτισμού.

Σχετικά άρθρα

Ένα νέο Πάρκο Πυρσινέλλα στα τέλη του 2024

Θα προλάβει και τη σύμβαση για το Πάρκο Πυρσινέλλα

Συμβασιοποίηση για τις «έξυπνες εφαρμογές» του Πάρκου Πυρσινέλλα