ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρώτο βήμα για «χάρτη» σημείων επαναφόρτισης

Το πρώτο βήμα για την εκπόνηση «Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.)» κάνει ο δήμος Ιωαννιτών, καθώς με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής προχωρά στην υποβολή πρότασης στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότησή του.

Το αποτελεί στην ουσία έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα ορίζει το πρόγραμμα χωροθέτησης δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρονικών οχημάτων κανονικής ή υψηλής ισχύος και θέσεων στάθμευσής τους, που εκπονείται από τους δήμους, εντός των διοικητικών τους ορίων, για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.
Το Σ.Φ.Η.Ο. εκπονείται υποχρεωτικά έως 31 Μαρτίου 2021 από τους δήμους των μητροπολιτικών κέντρων, τους μεγάλους και μεσαίους ηπειρωτικούς δήμους, τους δήμους πρωτευουσών περιφερειακών ενοτήτων, καθώς και τους μεγάλους και μεσαίους νησιωτικούς δήμους. Οι υπόλοιποι δήμοι υποχρεούνται να εκπονήσουν Σ.Φ.Η.Ο. έως 31 Μαρτίου 2022. Φορέας εκπόνησης δύναται να είναι και δύο ή περισσότεροι όμοροι δήμοι ή η Περιφερειακή Ένωση Δήμων («διαδημοτικό» Σ.Φ.Η.Ο.).
Με βάση πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ορίζεται ότι το Σ.Φ.Η.Ο. περιέχει υποχρεωτικά τη χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, με πρόβλεψη τουλάχιστον ενός σημείου επαναφόρτισης ανά 1.000 κατοίκους, σε υπαίθριους ή στεγασμένους χώρους και θέσεις στάθμευσης. Επίσης, προβλέπεται η χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και σημείων επαναφόρτισης σε τερματικούς σταθμούς δημοτικών και αστικών συγκοινωνιών, ώστε να διασφαλίζεται η ελάχιστη απαιτούμενη αναμονή επαναφόρτισης για την ομαλή λειτουργία των λεωφορειακών γραμμών, καθώς και για την εξυπηρέτηση τουριστικών λεωφορείων, οχημάτων τροφοδοσίας, ΤΑΞΙ και οχημάτων ΑμεΑ. Με βάση τα παραπάνω, για τον δήμο Ιωαννιτών θα απαιτηθεί η «χαρτογράφηση» περισσότερων από 100 σημείων.
Αρμοδιότητες του φορέα εκπόνησης είναι η συγκρότηση της Ομάδας Εργασίας (μηχανικοί του οικείου δήμου, εξειδικευμένα στελέχη των αστικών συγκοινωνιών και εξειδικευμένα στελέχη ανάλογα των αναγκών του Σ.Φ.Η.Ο.), η κατάρτιση και υλοποίηση του Σ.Φ.Η.Ο., η δημιουργία και διάχυση του επικοινωνιακού υλικού σε κατοίκους και επισκέπτες, η συστηματική παρακολούθηση της εξέλιξης και εφαρμογής του Σ.Φ.Η.Ο., ο προσδιορισμός και η ποσοτικοποίηση των νέων αναγκών για την επικαιροποίησή του ανά τρία έτη κ.ά.
Η κατάρτιση του Σ.Φ.Η.Ο. μπορεί να γίνει είτε από την Ομάδα Εργασίας του φορέα εκπόνησης σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου και, εφόσον χρειάζεται, της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, με τη συνδρομή τεχνικών συμβούλων/εξωτερικών συνεργατών από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, είτε εξ ολοκλήρου από εξωτερικό συνεργάτη, κάτι που είναι το πιθανότερο να συμβεί εφόσον εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Σχετικά άρθρα

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο