ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σύντομα τα «αποκαλυπτήρια» για το Πάρκο Πυρσινέλλα

Σύντομα αναμένεται να παρουσιαστεί η προμελέτη για την ανάπλαση και μετατροπή του Πάρκου Πυρσινέλλα σε ένα, εμβληματικό, μητροπολιτικό πάρκο, καθώς έχει πλέον ολοκληρωθεί μετά από παρατηρήσεις και προτάσεις, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που προηγήθηκε.

Αυτό ανέφερε ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, ερωτηθείς σχετικά, στο πλαίσιο του απολογισμού της δημοτικής αρχής για τα Κληροδοτήματα της πόλης, από το Αρχοντικό Πυρσινέλλα, το οποίο απέκτησε ξανά ζωή με τη μετεγκατάσταση του Ιστορικού Αρχείου του δήμου.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την πρόταση της δημοτική αρχής, που στηρίχθηκε στον σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, την αναγνώριση της ιστορικότητας και της σπουδαιότητας του χώρου, καθώς και στις υφιστάμενες χρήσεις και δραστηριότητες που αναπτύσσονται και στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, εξετάζονται παρεμβάσεις σε τρεις θεματικούς τομείς: τις αθλητικές δραστηριότητες, τις πολιτιστικές εγκαταστάσεις και το φυσικό περιβάλλον.
Μετά την πρώτη φάση της διαβούλευσης, ακολούθησαν προτάσεις και παρατηρήσεις από φορείς, παρατάξεις, συλλογικότητες και πολίτες και, σύμφωνα με τον κ. Ελισάφ, ακολούθησε ένας δεύτερος κύκλος συζητήσεων με την υπηρεσία και τους μελετητές, όπου δόθηκαν σαφείς οδηγίες για ολοκληρωμένη μελέτη.
«Ουσιαστικά η διαδικασία αυτή έχει φτάσει στο τέλος και πολύ σύντομα θα παρουσιαστεί, καθώς είναι η προμελέτη που θα μας οδηγήσει στο επόμενο βήμα που είναι η ένταξή της σε χρηματοδοτικό εργαλείο για να γίνουν οι παρεμβάσεις», σημείωσε ο κ. Ελισάφ, επισημαίνοντας πως, ανάλογα με το κόστος που θα προκύψει, θα αναζητηθεί το κατάλληλο πρόγραμμα που μπορεί να είναι το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», το Πράσινο Ταμείο και άλλα.
Το Πάρκο Πυρσινέλλα είναι ουσιαστικά το βασικότερο ακίνητο του Κληροδοτήματος Πυρσινέλλα, η οικονομική και πολιτιστική προσφορά του οποίου στην πόλη, με βάση τη διαθήκη του Βασιλείου Πυρσινέλλα, είναι τεράστια.
Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, διευθετήθηκε το θέμα της μίσθωσης του χώρου του τένις, που εκκρεμούσε για μεγάλο διάστημα με συνέπεια την απώλεια εσόδων, και ολοκληρώνεται η διαδικασία της κάρπωσης για την κοπή επικίνδυνων δένδρων στον ευρύτερο χώρο του.

Οι δράσεις για τα Κληροδοτήματα

Η επίσκεψη στο Αρχοντικό της Ισμήνης Τζαβέλλα αποτέλεσε την αφορμή για να παρουσιαστούν από τη δημοτική αρχή όλες οι δράσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τα Κληροδοτήματα, με τα στελέχη της να σημειώνουν πως στόχος είναι η μέγιστη δυνατή αξιοποίησή τους.
«Τα κληροδοτήματα του δήμου δεν είναι όλα ενεργά. Μερικά από αυτά δεν έχουν προϋπολογισμό και έσοδα. Η λεπτομερής καταγραφή όλων των κληροδοτημάτων και των όρων της κληροδοσίας τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μέγιστη αξιοποίησή τους. Η σημερινή δημοτική αρχή έχει ως στόχο την αξιοποίηση και του πιο ανενεργού κληροδοτήματος προς όφελος της πόλης, του πολιτισμού της, της ιστορίας της και των δημοτών της», υπογράμμισε ο δήμαρχος.
Αυτό σημείωσε και ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας, επισημαίνοντας ότι η πλήρης αξιοποίησή τους θα γίνει με βάση πάντα τη βούληση των διαθετών, ενώ ο γενικός γραμματέας του δήμου Βασίλης Ζωγράφος σημείωσε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί μία πολύ σημαντική δουλειά και η προσπάθεια για την αξιοποίηση όλων των κληροδοτημάτων, ακόμη και αυτών που είναι ανενεργά ή δε διαθέτουν έσοδα, είναι μεγάλη και θα είναι συνεχής.

Ζωγράφειο Κληροδότημα: Πρόκειται για το μεγαλύτερο κληροδότημα σε περιουσιακά και οικονομικά στοιχεία, με 37 γραφεία και δύο καταστήματα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου 2 και 25 γραφεία στην πλατεία Ομονοίας 10, όπως και οικόπεδα επί της Ιεράς Οδού, στην Αθήνα. Ο έλεγχος των ακινήτων αυτών και ειδικά η συντήρηση τους είναι δύσκολη λόγω της απόστασης, ενώ μεγάλα είναι τα ποσά από ανείσπρακτα ενοίκια, με τη δημοτική αρχή να συνεχίζει τη νομική διεκδίκησή τους, που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή και η εντεταλμένη σύμβουλος Γ. Γιώτη. Στις αρχές του 2020 το τμήμα κληροδοτημάτων ήρθε σε επαφή με μεσίτες των Αθηνών για τη διαχείριση των ακινήτων και δημοπράτηση όσων δεν ήταν μισθωμένα. Η διαδικασία αυτή απέδωσε και ήδη για δύο χώρους ολοκληρώνεται η μίσθωσή τους. Ταυτόχρονα, έχει προγραμματιστεί να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες επισκευών και συντήρησης, μετά τη μακροχρόνια αχρησία τους.
Όσον αφορά το κτήριο της οδού Κωλέττη 4 στα Γιάννενα, όπου μέχρι πρόσφατα στεγαζόταν η πολεοδομία, σε συνεργασία με το ΕΜΠ, μηχανικούς και φοιτητές, γίνεται προσπάθεια να διερευνηθούν οι τρόποι ανακατασκευής του και το απαιτούμενο κόστος για τις απαραίτητες παρεμβάσεις. Το κληροδότημα, είναι ο βασικός χορηγός του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας με ποσό 200.000 ευρώ ανά έτος.

Κληροδότημα Μπάρκα: Διαθέτει πέντε καταστήματα επί της οδού Αβέρωφ. Τα έσοδά του, με βάση τη διαθήκη, κατανέμονται κατά 80% για υποτροφίες σε έξι αριστούχους Ηπειρώτες μεταπτυχιακούς φοιτητές. Το τμήμα κληροδοτημάτων προσπαθεί να αποκαταστήσει την επαφή με τους επιστήμονες που έχουν διαχρονικά επιχορηγηθεί, ώστε να συνδράμουν με τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους στην αναβάθμιση της πόλης. Το υπόλοιπο 20% των εσόδων του κληροδοτήματος διατίθεται στον δήμο, με το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίζει φέτος να το διαθέσει για αναγκαίες παρεμβάσεις σε άλλα Κληροδοτήματα που δεν έχουν έσοδα.

Κληροδότημα Χαραλάμπους: Τα περιουσιακά του στοιχεία είναι επτά διαμερίσματα σε πολυκατοικία και μια μονοκατοικία στην οδό Ακαδημίας, όπου μέχρι πρόσφατα στεγαζόταν το Ιστορικό Αρχείο του δήμου. Από αυτά, δύο μόνο είναι ως σήμερα μισθωμένα. Τα υπόλοιπα πέντε ήταν πλήρως εγκαταλειμμένα, με εκτεταμένες σοβαρές φθορές. Μετά από σειρά εργασιών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις αρχές του Σεπτεμβρίου, τα διαμερίσματα ανακαινίσθηκαν πλήρως και προκηρύχθηκε η μίσθωσή τους. Δύο έχουν ήδη μισθωθεί και συνεχίζεται η διαδικασία για τα υπόλοιπα.
Το κτίσμα όπου στεγαζόταν το Αρχείο, μετά την πολύχρονη χρήση του και την ελλιπή συντήρηση του, παρουσιάζει σημαντικές ζημιές. Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής έχει ξεκινήσει η ανακατασκευή του, ενώ παράλληλα έχει μισθωθεί από το Πνευματικό Κέντρο για τη στέγαση δομών του.
Τα έσοδα του διανέμονται με μορφή ετήσιου επιδόματος ανατροφής τέκνου ή τέκνων σε μητέρες ανύπαντρες, διαζευγμένες ή χήρες, με βάση τα προβλεπόμενα κοινωνικά κριτήρια.

Κληροδότημα Καλούδη: Πρόκειται για μια διατηρητέα οικία στην οδό Αρχιμανδρειού 5, με ολόκληρη την πολύτιμη οικοσκευή της, η οποία συντηρείται έως σήμερα με χρήματα της διαθέτιδος, σε εφαρμογή της διαθήκης της. Η ίδια διαθήκη προέβλεπε το οίκημα να λειτουργήσει σαν μουσείο – γιαννιώτικο αρχοντικό σπίτι. Το κτήριο από τις αρχές του 2019 έχει καθαριστεί και τακτοποιηθεί. Παρά τις εργασίες όμως, το κτίσμα παρουσιάζει νέες αλλοιώσεις στον φέροντα οργανισμό και στη στέγη του, οι οποίες καθιστούν κάθε προσπάθεια αξιοποίησης του προβληματική. Σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων έχει προγραμματιστεί να γίνουν άμεσα μια σειρά παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των σοβαρών αστοχιών που παρατηρούνται κυρίως στα δομικά στοιχεία.

Κληροδότημα Γκαστή: Αποτελείται από τέσσερα καταστήματα στην Λάρισα, από τα οποία τα τρία είναι μισθωμένα και ολοκληρώνεται σύντομα η μίσθωση του τέταρτου. Επίσης διαθέτει δύο καταστήματα στην οδό Κάνιγγος, για τα οποία είναι σε εξέλιξη νομική διαδικασία διεκδίκησης των ωφελούμενων μισθωμάτων. Στο μικρό κατάστημα απαιτούνται επισκευαστικές εργασίες, ενώ το μεγαλύτερο είναι σε διαδικασία μίσθωσης από τον δήμο για τη στέγαση δομών του. Για τον χώρο αυτό έχει προγραμματιστεί η άμεση συντήρηση και ανακατασκευή του ώστε να παραδοθεί σύντομα για χρήση.

Κληροδότημα Ιωαννίδη: Ένα από τα ακίνητα, με κυριότητα 81%, εκτάσεως 15 στρεμμάτων βρίσκεται στην Νέα Μάκρη Αττικής. Εντός του ακινήτου υπάρχει νόμιμο κτίσμα 50 τμ περίπου, το οποίο μίσθωσε πριν πολλά χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ηπειρωτών της περιοχής. Το μηνιαίο μίσθωμα ήταν πολύ μικρό και μετά τη λήξη του μισθωτηρίου δεν καταβάλλονταν μισθώματα. Μάλιστα, ο Σύλλογος τοποθέτησε στο ακίνητο λυόμενη κατασκευή, η οποία -μετά από καταγγελία- κρίθηκε αυθαίρετη από την Πολεοδομία και επιβλήθηκε στο κληροδότημα πρόστιμο της τάξεως των 90.000 ευρώ. Με τις συστηματικές ενέργειες επιτεύχθηκε η διαγραφή του προστίμου με ταυτόχρονη απομάκρυνση της λυόμενης κατασκευής με αποκλειστική ευθύνη του μισθωτή. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ξεκίνησε η επαναδιαπραγμάτευση για την ανανέωση της μίσθωσης με τον σύλλογο, με νέο μεγαλύτερο τίμημα και καταβλήθηκαν τα οφειλόμενα μισθώματα.

Κληροδότημα Κατσάρη: Με χρήματα του κληροδοτήματος έγινε η διαμόρφωση του πάρκου στην παραλίμνια περιοχή και έχει προγραμματισθεί η συντήρηση της παιδικής χαράς.
Κληροδότημα Χαράλαμπου Θώμου: Πρόκειται για ένα Κληροδότημα της κοινότητας Μαρμάρων, που αφορά σχολική περιουσία. Είναι ένα κατάστημα 50 περίπου τ.μ. με υπόγειο επί της οδού Δωδώνης 45-47, το οποίο θα διαχειρίζεται ο δήμος ως Κεφάλαιο Αυτοτελούς Διαχείρισης.

Αντίδραση της «Ενότητας Πολιτών»

Την αντίδραση της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» προκάλεσε ο απολογισμός για τα κληροδοτήματα.
«Η δημοτική αρχή συνεχίζει την παρθενογένεση. Μάλλον στο πλαίσιο της συνέχειας και της συναίνεσης που επικαλείται με ευκολία. Έτσι, μετά τη ΔΕΥΑΙ ήρθε η σειρά των κληροδοτημάτων. Για μια ακόμη φορά ισχυρίζεται ότι συναντάει καμένη γη. Εμείς ευχόμαστε να συνεχίσει, σε όλα τα μέτωπα, απ’ το σημείο που παραδώσαμε. Επίσης ευχόμαστε να έχει ωριμάσει κι απ’ τη φάση της βίαιης διακοπής του έργου μας (led, κεντρική πλατεία κ.λπ.) να περάσει στη φάση της δημιουργικής συνέχειας. Ίσως, με αυτόν τον τρόπο να προλάβει να προσφέρει κάτι στον τόπο», σχολιάζει.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου

Ένα νέο Πάρκο Πυρσινέλλα στα τέλη του 2024