My beautiful picture
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Στέρεψαν» από ρευστότητα οι επιχειρήσεις

Η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και σε τοπικό επίπεδο είναι αναγκαία, με τους φορείς της αγοράς και της αυτοδιοίκησης να αναζητούν τρόπους, χωρίς να λείπουν οι διαφωνίες, προτάσεις και αντιπροτάσεις.

Μπορεί να συνηθίζουμε να ονομάζουμε το δημόσιο σύστημα υγείας ως τον «μεγάλο ασθενή», ωστόσο, ο κορωνοϊος «χτύπησε» περισσότερο ίσως από ό,τι θα περίμενε κανείς την οικονομία και κυρίως, την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Αυτό αποτυπώνεται και την τοπική οικονομία, με κλάδους όπως ο τουρισμός και η εστίαση να καταρρέουν, αλλά και στα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, το διάστημα δηλαδή του lockdown.

Την άμεση και απευθείας χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από την περιφέρεια, ζητά με επιστολή του από τον περιφερειάρχη Ηπείρου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δρ. Δημήτρης Δημητρίου.

Την πρόταση αυτή είχε επαναλάβει ο κ. Δημητρίου σε συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί με τον περιφερειάρχη και μέλη της διοικούσας επιτροπής, για να λάβει την απάντηση ότι δεν ήταν εφικτό να συμβεί «για λόγους που δεν είναι της παρούσης στιγμής να αναλύσουμε», όπως αναφέρεται στην επιστολή του κ. Δημητρίου.

Παραθέτει ωστόσο πως είναι κάτι που συνέβη από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον περιφερειάρχη κ. Α. Τζιτζικώστα, ο οποίος με την έγκριση αρχικά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην συνέχεια των αρμοδίων Υπουργείων, κατάφερε να δεσμεύσει 150 εκ. ευρώ άμεσης χρηματοδότησης των επιχειρήσεων της περιφέρειας του.

Μάλιστα, ο κ. Δημητρίου καλεί τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη να προχωρήσει σε ενέργειες που θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο να γίνει και στην Ήπειρο, σημειώνοντας πως ανάλογα με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα πράξει το σύνολο των περιφερειών.

«Ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων αντιλαμβάνεστε πως έχω τη δυνατότητα να γνωρίζω τι θα συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα από το σύνολο των περιφερειών της χώρας και δεν είναι άλλο από την έγκριση χρηματοδότησης απευθείας από αυτές στο σύνολο της επιχειρηματικότητας, η οποία θα δώσει σημαντική ρευστότητα και ανάσα στις επιχειρήσεις, με δεδομένο ότι αρκετές από αυτές, κυρίως οι μικρές και οι μεσαίες, δεν έχουν τη δυνατότητα για χρηματοδότηση από τις τράπεζες λόγω μη καθαρής εικόνας, αλλά και λόγω αυστηρών κριτηρίων των χρηματοδοτικών εργαλείων», σημειώνει.

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων καλεί την περιφέρεια άμεσα,  λόγω δεσμευτικών ημερομηνιών, να προχωρήσει στην απαραίτητη υπογραφή σύμβασης με την διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδας –Πελοποννήσου – Ηπείρου και Ιονίων Νήσων για να εξασφαλιστεί στις τοπικές επιχειρήσεις η πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω του ΕΦΑΠΑΕ «και να μην είμαστε η μοναδική περιφέρεια της χώρας που θα μείνει εκτός χρηματοδότησης και άμεσης ρευστότητας με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις και την οικονομία της Π.Ε. Ιωαννίνων».

Μάλιστα ο κ. Δημητρίου αφήνει και αιχμές για την απορρόφηση κάποιων προγραμμάτων, κλείνοντας την επιστολή του. «Είμαι βέβαιος πως η αγωνία σας το προηγούμενο διάστημα ήταν να χρησιμοποιηθούν χρήματα για την υλοποίηση προγραμμάτων αλλά όπως και εσείς γνωρίζετε, τα προγράμματα κρίνονται από τις απορροφήσεις και κάποια εξ αυτών κρίθηκαν ήδη αρνητικής απορρόφησης», σημειώνει.

«Στηρίζουμε έμπρακτα τις επιχειρήσεις»

Άμεση ήταν η απάντηση του περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, στην επιστολή του κ. Δημητρίου, με την περιφερειακή αρχή να επιμένει επί της ουσίας πως δεν υπάρχει δυνατότητα άμεση χρηματοδότησης και για τον λόγο αυτό κάνει γνωστές τις παρεμβάσεις της προς το υπουργείο Ανάπτυξης και τον Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

Η περιφέρεια προτείνει την έκδοση αντίστοιχης πρόσκλησης με αυτή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του ΕΠΑνΕΚ, που θα αφορά το σύνολο της χώρας, με περιφερειακή κατανομή. Όπως σημειώνεται, αναμένεται η απάντηση από την ηγεσία του υπουργείου.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης σημειώνει την συμβολή της περιφέρειας μέσω του ΠΕΠ στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Από το ΠΕΠ Ηπείρου «δεσμεύτηκα» πόροι ύψους 41,571 εκ. ευρώ από την κεντρική κυβέρνηση, όπως έχει αναφέρει ξανά ο κ. Καχριμάνης. «Η αποτύπωση αυτής της συνδρομής στις επιχειρήσεις της Ηπείρου δε μας έχει γίνει γνωστή μέχρι σήμερα», προσθέτει ωστόσο στην απάντησή του.

Τέλος, ο κ. Καχριμάνης αναφέρεται στις προσκλήσεις που έχει εκδώσει και υλοποιεί η περιφέρεια Ηπείρου για την ενίσχυση της απασχόλησης και των επιχειρήσεων.

Αιχμές από τους Ορίζοντες Ηπείρου

Να μιμηθεί την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε καλέσει την περιφέρεια Ηπείρου και η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου», πριν από λίγες ημέρες. «Όπως προκύπτει από τη σημερινή απάντηση του περιφερειάρχη σε επιστολή του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για το ίδιο θέμα, η περιφερειακή αρχή έμαθε για το πρόγραμμα που υλοποιεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από τους Ορίζοντες Ηπείρου καθώς οι πρώτες επιστολές που απέστειλε ο κ. Καχριμάνης προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και το Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, έχουν ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα δηλαδή, μετά την ανακοίνωση της παράταξής μας. Δεν περιμέναμε να το παραδεχτεί ο κ. Καχριμάνης… Χαιρόμαστε που έστω και με καθυστέρηση και τη συνηθισμένη μικροψυχία, εμείς τον παρακινούμε και εκείνος ακολουθεί. Για το καλό της Ηπείρου», αναφέρει η παράταξη του Σπ. Ριζόπουλου.

Δεύτερο πακέτο μέτρων από το δήμο

Τις δικές του δυνάμεις για στήριξη των επιχειρήσεων «μετρά» ο δήμος Ιωαννιτών, που λόγω του νομικού πλαισίου, δεν έχει και πολλές δυνατότητες, πέρα από το κομμάτι που αφορά τις ελαφρύνσεις και απαλλαγές σε σχέση με ανταποδοτικά τέλη και τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων και τραπεζοκαθισμάτων, για τις επιχειρήσεις που πλήττονται, κυρίως στην εστίασης.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, είχε επαφές με το Επιμελητήριο και με τον Σύλλογο «Παμβώτις» του κλάδου της εστίασης και ετοιμάζεται μια δεύτερη δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

«Θα είναι μια δέσμη παροχών και απαλλαγών σε ότι αφορά τραπεζοκαθίσματα και ανταποδοτικά τέλη. Σχεδιάζουμε για τη νέα χρονιά να υπάρχει και μια κοινωνική διάσταση, με κατηγοριοποίηση ειδικών ομάδων και πιθανώς ανασχεδιασμό με βάση οδών και δραστηριότητας. Η βούληση του δήμου είναι να βοηθήσουμε την τοπική επιχειρηματικότητα, αυτές που έχουν πληγεί με βάση τους ΚΑΔ, όπως έχουν ανακοινωθεί από την πολιτεία», σημείωσε ο κ. Βάββας προσθέτοντας πως τα αιτήματα για οριζόντια μέτρα, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν καθώς το θεσμικό πλαίσιο είναι ασφυκτικό.

Σχετικά άρθρα

Προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του «συμπλέγματος» Κορωνησίας

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Στο επίκεντρο τα «εργατικά χέρια» από τις Φιλιππίνες