ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

ΠΓΝΙ- Μάχη με το τέρας της γραφειοκρατίας για τα ενεργειακά έργα

Το τίμημα της… πρωτοπορίας πληρώνει το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, που εδώ και χρόνια προσπαθεί να ξεπεράσει Συμπληγάδες για δύο σημαντικές παρεμβάσεις, την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης και διαχείρισης υγραερίου για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, και την ενεργειακή αναβάθμισή του.

Πρόκειται για δύο έργα που θα έχουν ως αποτέλεσμα μια σημαντικότατη εξοικονόμηση οικονομικών πόρων, καθώς η ενέργεια αποτελεί και μια από τις μεγαλύτερες δαπάνες στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, αλλά ταυτόχρονα θα επιτευχθεί και ένα μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Τον Νοέμβριο του 2019, ύστερα από τρεις άγονες διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες, αναδείχθηκε ανάδοχος για την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης και διαχείρισης υγραερίου για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Η επένδυση αυτή, προϋπολογισμού 430.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με τη συμβολή της περιφέρειας Ηπείρου, με σκοπό να επιφέρει εξοικονόμηση πόρων άνω των 700.000 ευρώ τον χρόνο και να μειώσει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς ρύπους. Η απόσβεση, δηλαδή, της επένδυσης θα γίνει σε μισό χρόνο από την εγκατάστασή της.
Ωστόσο, στη νομοθεσία υπάρχει ένα νομικό κενό, καθώς η Πυροσβεστική υπηρεσία δίνει άδεια εγκατάστασης δεξαμενών για 100 κυβικά μέτρα, την ώρα που η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου αφορά σε 200 κυβικά μέτρα, ποσότητα που είναι και η ελάχιστη που απαιτείται για να μπορεί να λειτουργήσει το νοσοκομείο.
Υπάρχουν δύο Ευρωπαϊκές οδηγίες, που είτε αυτές είτε η ενσωμάτωσή τους στην ελληνική νομοθεσία, δημιουργούν αυτό το πρόβλημα, καθώς μεγάλες μονάδες, όπως τα νοσοκομεία ή μεγάλα ξενοδοχεία, δεν κατατάσσονται ούτε στους οικιακούς χρήστες ούτε στους βιομηχανικούς χρήστες. «Το αποτέλεσμα είναι να μην αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη να δώσει άδεια για αυτού του μεγέθους τις δεξαμενές», τόνισε ο διοικητής του ΠΓΝΙ Βασίλης Τσίκαρης, σημειώνοντας πως απαιτείται είτε μια υπουργική απόφαση είτε μια εγκύκλιος ώστε να λυθεί το πρόβλημα.
Το αίτημα έχει υποβληθεί στους αρμόδιους υπουργούς, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή της περιφέρειας Ηπείρου και του περιφερειάρχη, προκειμένου να υπάρχει μια θεσμική επίλυση του ζητήματος. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Τσίκαρη έκανε παράλληλα έκκληση σε όλους τους πολιτικούς παράγοντες και φορείς της περιοχής.
Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση, έχει αναδειχθεί ανάδοχος για τα εννέα υποέργα και υπολείπονται άλλα τέσσερα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση υποβολής στη Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου των σχεδίων των συμβάσεων, προκειμένου να γίνει ο υπηρεσιακός έλεγχος και να δοθεί η έγκριση για την υλοποίηση του έργου. Ωστόσο, υπήρξε μια καθυστέρηση στην υποβολή των συμβάσεων στην ειδική πλατφόρμα, η οποία, σύμφωνα με την επικοινωνία με τη διαχειριστική αρχή, οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα.
Το ΠΓΝΙ είναι το μόνο από τα 18 νοσοκομεία που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης μέσω του ΕΣΠΑ και το μόνο που έχει φτάσει σε αυτό το στάδιο υλοποίησης του έργου, με τα υπόλοιπα νοσοκομεία να έχουν εμπλακεί σε μια διαδικασία τροποποίησης των τεχνικών δελτίων, που καθιστά αμφίβολο αν θα καταφέρουν να υλοποιήσουν τα έργα.
«Αυτό μας οδηγεί στο να ανοίγουμε τον δρόμο και να επιλύουμε διάφορα προβλήματα. Θέλω να πιστεύω ότι δε θα εμποδιστεί κάπου αυτή η διαδικασία και το έργο θα υλοποιηθεί, γιατί θα αποτελεί μια τεράστια αναβάθμιση για το νοσοκομείο, θα βελτιώσει σοβαρά τις συνθήκες νοσηλείας. Άρα ζητάμε και εδώ τη βοήθεια όλων στον βαθμό που κάτι δεν προχωρήσει», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Ημερίδα για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις

ΠΓΝΙ- Ενίσχυση του Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου με δωρεά από τη Βουλή

Δύο νοσοκομεία στην ίδια… μασχάλη για τον Σπ. Δερδεμέζη