ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σχέδιο συρρίκνωσης των ημερήσιων ΕΠΑΛ βλέπει η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων

Πισωγύρισμα στα έτη 2013-2014 χαρακτηρίζει η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που τέθηκε σε διαβούλευση, ως προς την επαγγελματική εκπαίδευση.

Όπως αναφέρει σε καταγγελία του, επιχειρείται να γίνουν παρεμβάσεις στις δυνατότητες εγγραφής μαθητών στα ΕΠΑ.Λ., με απώτερο στόχο τη συρρίκνωσή τους, καθώς ορίζεται ως μέγιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα ημερήσια επαγγελματικά λύκεια τα 17 έτη, «με σκοπό την αποτελεσματικότερη πρόληψη φαινόμενων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, τα οποία παρατηρούνται ιδίως μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων μαθητών», καθώς και τη «σταδιακή αποσυμφόρηση, από σκοπιάς μαθητικού δυναμικού, των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ., με γνώμονα τη συνολική βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας διά του εξορθολογισμού της αριθμητικής σχέσης εκπαιδευτικού και μαθητή».
Με βάση τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, η ΕΛΜΕ καταγγέλλει ότι στερούνται βασικά μορφωτικά δικαιώματα από τους μαθητές, αφαιρώντας τη δυνατότητα να εγγράφονται στα ημερήσια ΕΠΑΛ απόφοιτοι των ΓΕΛ στη Β΄ τάξη για απόκτηση πτυχίου ΕΠΑΛ και απόφοιτοι των ΕΠΑΛ για απόκτηση πτυχίου σε άλλον τομέα από αυτόν που αποφοίτησαν.
«Αυτό συνεπάγεται αυτόματα πτώση του μαθητικού δυναμικού των ημερήσιων ΕΠΑΛ, περίπου 12%. Επίσης, επιχειρείται και η ταυτόχρονη συρρίκνωση των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ., κάτι που δημιουργεί έντονους προβληματισμούς στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑ.Λ. για το μέλλον των σχολείων τους αλλά και για τα εργασιακά τους», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΕΛΜΕ και καλεί το υπουργείο να αποσύρει όλα τα επίμαχα άρθρα, που «στόχο έχουν την αποσταθεροποίηση του εκπαιδευτικού έργου».

Ελεύθερες μεταγραφές ζητούν οι πολύτεκνοι

Την έντονη διαμαρτυρία της για τη μη επαναφορά των ελεύθερων μεταγραφών των πολύτεκνων και των τέκνων τους στα πανεπιστήμια, εκφράζει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ), κάνοντας λόγο για συνέχιση μιας αντιπολυτεκνικής και αντιδημογραφικής πολιτικής.
Η ΑΣΠΕ θέτει μια σειρά από ερωτήματα, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κόστος και δε δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία των πανεπιστημίων, ενώ διαμαρτύρεται και για τη διπλάσια αύξηση μορίων των τριτέκνων έναντι των πολυτέκνων σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο.

Σχετικά άρθρα

Ο Ευ. Παπαϊωάννου νέος πρόεδρος στην ΕΛΜΕ Ιωαννίνων

Πρώτη και με διαφορά η ΔΑΚΕ στην ΕΛΜΕ Ιωαννίνων

Διαβεβαιώσεις για παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια