ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προτεραιότητα η στήριξη του πρωτογενή τομέα

Την αναγκαιότητα χάραξης ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα τόνισε από τα Γιάννενα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας, μετά τις επαφές του με φορείς της αυτοδιοίκησης αλλά και επισκέψεις του σε καθετοποιημένες επιχειρήσεις της περιοχής.

Με αφορμή τη συμμετοχή του στην εκδήλωση «Αγρότης της Χρονιάς» της αγροτικής εφημερίδας Agrenda, ο κ. Σκρέκας βρέθηκε στα Γιάννενα από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιώργο Στρατάκο και τη βουλευτή Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα.

Σε συνέντευξη τύπου, σημείωσε ότι ο αγροτικός τομέας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. «Από τα Γιάννενα περνάει το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, ότι πρέπει επιτέλους όλοι να συμφωνήσουμε και να ενσκήψουμε σε αυτό, ώστε να χαράξουμε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Σήμερα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν θέσει ως βασική προτεραιότητα τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, την προσέλκυση νέων αγροτών και την προστασία του περιβάλλοντος. Από το Νταβός, πριν δύο ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι στηρίζουμε τον Έλληνα γεωργό, διασφαλίζοντας τη συνοχή στην ύπαιθρο και ταυτόχρονα στηρίζουμε και την προστασία του περιβάλλοντος», σημείωσε.

Κατά την έναρξη της 11ης απονομή βραβείων «Αγρότης της Χρονιάς» 2020, στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι αρχών και φορέων, αλλά και πλήθος εκπροσώπων επιχειρήσεων και φορέων του πρωτογενούς τομέα, ο κ. Σκρέκας τόνισε πως ο αγροτικός τομέας σημαίνει οικονομική ανάπτυξη για τη χώρα, παρά την αντίθετη πεποίθηση, καθώς συμμετέχει στο ΑΕΠ της χώρας με 4%, ενώ πάνω από το 11% του ενεργού πληθυσμού ζει από αυτόν. Τόνισε δε ότι το 30% του συνόλου των εξαγωγών αποτελούν οι εξαγωγές προϊόντων αγροδιατροφής, ενώ έθεσε και το θέμα της επισιτιστικής ασφάλειας και διατροφικής αυτάρκειας.

«Το θέμα της επάρκειας προϊόντων είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας. Δεν μπορεί η Ελλάδα να αισθάνεται κυρίαρχη αν δε διασφαλίζει ένα επίπεδο επάρκειας, δεν μπορεί να εισάγει το 80-90% ζωικών προϊόντων. Στη φυτική παραγωγή και τα μεταποιημένα τρόφιμα είναι περίπου ισοσκελισμένο», σημείωσε.

Αναφερόμενος σε στατιστικά στοιχεία και συγκρίνοντας τη χώρα μας με άλλες χώρες με αναπτυγμένο αγροτικό τομέα, τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία των προϊόντων. «Υπάρχει η δυνατότητα και είναι πρόκληση να το πετύχουμε», σημείωσε και πρόσθεσε: «Τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ έχουν προστιθέμενη αξία. Έχουμε όμως το φαινόμενο να χρησιμοποιούν κάποιοι εισαγόμενο γάλα, αλλά και άλλους να πωλούν μη ΠΟΠ με ταμπελάκι ΠΟΠ. Εκτιμάται ότι 30.000 τόνοι λευκού τυριού πωλούνται ως φέτα. Μόνο αυτό αν δεν υπήρχε, φανταστείτε πόσο γάλα θα θέλαμε και πόσο θα βοηθούσε την κτηνοτροφική παραγωγή».

Για την πάταξη των φαινομένων αυτών ανέφερε ότι η κυβέρνηση προωθεί την ταυτοποίηση και ιχνηλασιμότητα, ενώ σημείωσε και τις παρεμβάσεις της για τη μείωση του κόστους παραγωγής. «Υπήρξε τα χρόνια της κρίσης αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων. Αυτό έχουμε αποφασίσει να το αλλάξουμε. Ήδη έχει ξεκινήσει η αποκλιμάκωση, θέλουμε ακόμη δουλειά. Για το αγροτικό πετρέλαιο εξετάζουμε να επαναφέρουμε κάποια στήριξη, μόλις μπορέσουμε. Σε ό,τι αφορά το κόστος της ενέργειας, νομοθετήσαμε πριν 1,5 μήνα τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών για αγρότες με τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος, με ευνοϊκούς όρους, και αποπληρωμή από την πώληση του παραγόμενου ρεύματος. Αυτό θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στης Ευρώπη», σημείωσε, ενώ έκλεισε τονίζοντας την ανάγκη της δημιουργίας συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών.

«Δεν μπορεί να επιβιώσει ο Έλληνας αγρότης απέναντι στον ανταγωνισμό αν δε συνεργαστεί, αν δε γίνουν συνεταιρισμοί. Πρέπει βέβαια να υπάρχει ένα καθαρό νομοθετικό πλαίσιο, να αισθάνεται ασφαλής, να μην αισθάνεται ότι κάποιος τον κλέβει», τόνισε.

Νωρίτερα την εκδήλωση «άνοιξε» ο εκδότης της Agrenda Γιάννης Πανάγος, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιλογή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου για την εκδήλωση αυτή, ενώ ακολούθησε ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης που αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων που αφορούν τον αγροτικό τομέα. «Αν σε μια οικονομία δεν κάνεις αυτό που έχεις πλεονέκτημα, αυτοκτονείς. Αυτός ο ευλογημένος τόπος έχει πλεονέκτημα στο περιβάλλον, τον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση. Αν αρχίσουμε πάλι, με συνθήματα του παρελθόντος, «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» δε βγαίνει τίποτα. Η Ελλάδα έχει ποιότητα. Όμως όταν δεν τιμάμε διαχρονικά τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, θα μπαίνουμε στα μνημόνια. Εγώ το είπα και στον πρωθυπουργό. Ότι έγινε έγινε, από εδώ και πέρα όλοι στη γραμμή να στηρίζουμε τον Έλληνα παραγωγό», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων την πολλαπλασιαστική αξία του αγροτικού τομέα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το παρών έδωσαν και οι πρώην υπουργοί Θ. Τσαυτάρης, Θ. Κασσίμης, Β. Αργύρης. Επίσης, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Ιωαννίνων Μ. Κεφάλα, Μ. Τζούφη και Στ. Καλογιάννης.

Σχετικά άρθρα

Άκουσε παράπονα, αλλά τα βρήκε υπερβολικά

Γεωργία Χαλάτση

Πλεονέκτημα στην έρευνα θα αποκτήσει η Ήπειρος

Γεωργία Χαλάτση

Εγγυάται το plan b για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας