ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρωτοβουλίες ενημέρωσης για την υποψηφιότητα από τον δήμο Ζαγορίου

Πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των φορέων και κατοίκων του Ζαγορίου, προκειμένου να τους καταστήσει κοινωνούς στην προσπάθεια ένταξης του Ζαγορίου στον Kατάλογο Πολιτιστικών τοπίων της UNESCO, αναλαμβάνει ο δήμος Ζαγορίου.

Σε συνέχεια της σύσκεψης στην περιφέρεια Ηπείρου, παρουσία της της υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, του γενικού Πολιτισμού γραμματέα Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου και του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, ο δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος έκανε γνωστό πως πρόθεσή του είναι η διοργάνωση δύο θεματικών εκδηλώσεων στην Αθήνα και τα Ζαγοροχώρια, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο αντίστοιχα, με ομιλητές εκπροσώπους του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να ενημερωθούν το δημοτικό συμβούλιο, οι φορείς και οι κάτοικοι του Ζαγορίου για όλα όσα απαιτούνται να γίνουν στην κατεύθυνση προετοιμασίας του φακέλου υποψηφιότητας. Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Σουκουβέλος, «η σύνταξη του φακέλου χρειάζεται σωστή προετοιμασία και απαιτεί τη συναίνεση και τη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας, όλων των φορέων του Ζαγορίου, του δημοτικού συμβουλίου και των πολιτιστικών συλλόγων».
Πέρα από τη γενικότερη ικανοποίηση για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου, από την πλευρά του δήμου Ζαγορίου φαίνεται να έχει γίνει αντιληπτή η δυσκολία του όλου εγχειρήματος, καθώς τα στάδια δημιουργίας και σύνταξης του φακέλου είναι χρονοβόρα και η προετοιμασία του φακέλου υποβολής πρότασης σύνθετη, με δεδομένο το ότι πρόκειται για την πρώτη ελληνική υποψηφιότητα στον τομέα του πολιτιστικού τοπίου. «Χρειάζεται να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι και κάθε βήμα να γίνεται με προσοχή κι ευθύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σουκουβέλος.
Μία μέρα πριν από την επίσκεψη της κ. Μενδωνη στην Ήπειρο, υπήρξε μία πρώτη συνάντηση γνωριμίας του δημάρχου Ζαγορίου με τη διευθύντρια διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού Ευγενία Γερούση και τη διευθύντρια Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Σταυρούλα Φωτοπούλου, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας του Ζαγορίου για τον Kατάλογο Πολιτιστικών τοπίων της UNESCO. Παρόντες στην συνάντηση, η οποία έγινε στην έδρα του δήμου Ζαγορίου, τους Ασπράγγελους, ήταν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Γιάννης Τσαπάρης και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γεώργιος Τσουμάνης.

Σχετικά άρθρα

Μια βράβευση που καθυστέρησε πέντε μήνες

Τον Μάιο η UNESCO στο Ζαγόρι

Γεωργία Χαλάτση

Πασχάλειος Σχολή – Έχει καταθέσει πρόταση και αναμένει ο Δήμος Ζαγορίου