ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αλληλοκατηγορίες για νοθεία με θύμα τη φέτα

Όποιος δε θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες… ή χρόνια στην περίπτωσή μας κοσκινίζει και αυτό αποδεικνύει περίτρανα η υπόθεση της Διεπαγγελματικής της Φέτας, με το εθνικό προϊόννα παραμένει απροστάτευτο εντός και εκτός συνόρων.

Οι τελευταίες εξελίξεις μπορεί να αποτελούν ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ για τις θέσεις και την εκπροσώπηση στην Διεπαγγελματική Οργάνωση, για την οποία, εδώ και τρία χρόνια τουλάχιστον, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αδυνατούν να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση.

Αυτό,όμως, που περίτρανα αποδεικνύεται μέσα από τη σύγκρουση για την εκπροσώπηση και θα έπρεπε να προβληματίσει αρχές, φορείς και καταναλωτές, είναι ότι το ζήτημα της νοθείας της φέτας.Όσο και αν το θέμα αυτό από μόνο του δείχνει ότι επί της ουσίας το εθνικό προϊόν είναι απροστάτευτο, οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αλληλοκατηγορούνται για νοθεία απροκάλυπτα, γεγονός που σημαίνει ότι όλοι γνωρίζουν, πλην των καταναλωτών ίσως, αφού για μια ακόμη φορά η πολιτεία παίζει τον ρόλο του… παρατηρητή.

Και προφανώς πίσω από το θέμα υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα, πολιτικά και οικονομικά, όταν μιλάμε για εξαγωγές δισεκατομμυρίων, αλλά μιλάμε ταυτόχρονα για ένα προϊόν που στηρίζει την κτηνοτροφία της χώρας εδώ και δεκαετίες, καθώς, με μοναδικό πλεονέκτημα την ποιότητα, δημιουργεί προστιθέμενη αξία που φτάνει ως τον παραγωγό.

Επομένως, τουλάχιστον η πολιτεία θα έπρεπε να φροντίσει την τήρηση των κανόνων που προσδίδουν στη φέτα αυτά τα χαρακτηριστικά, ώστε το επόμενο βήμα, δηλαδή η Διεπαγγελματική Οργάνωση, που ως κύριο στόχο έχει την προστασία και προβολή του προϊόντος στο εξωτερικό, να είναι μια πολύ εύκολη υπόθεση, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες με προϊόντα ΠΟΠ.

Στη χώρα μας, όμως, αυτό που συμβαίνει και σε αυτή την περίπτωση είναι ακριβώς το αντίθετο. Το θέμα της νοθείας της φέτας άρχισε να βγαίνει στην επιφάνεια όταν άρχισαν οι αντιπαλότητες για την ίδρυση και λειτουργία της Διεπαγγελματικής, γεγονός που από μόνο του υποσκάπτει την ίδια την υπόσταση της ελληνικής φέτας και δίνει επιχειρήματα σε όσους επιβουλεύονται την προστασία της, εντός και εκτός Ελλάδας.

Προφανώς, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν στη δημοσιότητα επίσημα αποτελέσματα ελέγχων περί νοθείας της φέτας ή ονόματα και αυστηρές ποινές, κανείς δεν μπορεί να κατηγορεί επιχειρήσεις ή παραγωγούς.Όταν όμως οι ίδιοι οι κρίκοι της αλυσίδας το κάνουν, ποιος είναι αρμόδιος να υπερασπιστεί το εθνικό προϊόν;

Οι φάκελοι που πηγαινοέρχονται

Πριν από τρία περίπου χρόνια ξεκίνησε η ιστορία με την κατάθεση φακέλων, δύο αρχικά, από μεταποιητές και παραγωγούς, για να φτάσουμε μετά από πολλές συζητήσεις, νομοθεσίες και αντιπαραθέσεις σε συμφωνία για την κατάθεση κοινού φακέλου, περίπου τον Οκτώβριο.

Στις 30 Δεκεμβρίου, ΣΕΒΓΑΠ, ΠΕΚ και Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας επανακατέθεσαν εντελώς αιφνιδιαστικά στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον φάκελο που είχαν καταθέσει το 2017, θέτοντας εκτός τον ΣΕΚ και τον Πανελλαδικό Κλαδικό Συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτρόφων, προκαλώντας αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων και μια αιχμηρή δήλωση του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, που έχει αναλάβει το θέμα και ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο κ. Καχριμάνης έκανε λόγο όχι μόνο για «πραξικόπημα» αλλά για έγκλημα εις βάρος του εθνικού προϊόντος, σημειώνοντας πως έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό Μάκη Βορίδη και τον πρωθυπουργό ότι δε θα επιτρέψουν να συμβεί.

«Για πάρα πολλά χρόνια, οι κύριοι αυτοί έκαναν τη δουλειά τους, δεν τους ενόχλησε κανένας ποτέ. Έχουν κάνει τα πάντα, είτε φέρνοντας γάλα στην Ελλάδα, είτελειτουργώντας εργοστάσια στο εξωτερικό και βγάζοντας λευκά τυριά. Οι μηχανισμοί δεν υπάρχουν, έχουν καταστραφεί και επιτέλους πρέπει να πούμε ως εδώ και μη παρέκει. Κάποια θέματα είναι εθνικά και το λέω και το τονίζω», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε μια επίσης αιχμηρή απάντηση από την πλευρά των Θεσσαλών, που υποστηρίζουν πως «σκοπός μας είναι επιτέλους να γίνει η διεπαγγελματική και αφού πάρουμε έγκριση στη συνέχεια μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, αφού προσκομίσουν την αντιπροσωπευτικότητα που έχουν, να μπουν στην διεπαγγελματική οργάνωση Φέτας. Είμαστε ανοικτοί σε όλους και δεν αποκλείουμε κανέναν αλλά πρέπει κάποια στιγμή να πάρει επιτέλους σάρκα και οστά η διεπαγγελματική οργάνωση Φέτας γιατί από το 2003 μέχρι σήμερα έχουμε μόνοι λόγια και όχι πράξεις. Είναι απορίας άξιο γιατί ενώ έχουμε από το 2017 συστήσει κατασταστικό μαζί με την ΠΕΚ και τον ΣΕΒΓΑΠ έχουμε πάρει ΑΦΜ και απλά επανακαταθέσαμε τον ίδιο φάκελο, κάποιοι γνωστοί άγνωστοι αντιδρούν. Προφανώς είναι αυτοί που μετά από τόσα πολλά χρόνια φοβούνται ότι επιτέλους θα συσταθεί η πολυπόθητη διεπαγγελματική οργάνωση Φέτας».

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι απαντούν στα περί νοθείας. «Τέλος, τη διεπαγγελματική οργάνωση Φέτας τη θέλουμε ως απαραίτητο εργαλείο για την προστασία του λευκού χρυσού της αιγοπροβατοτροφίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και η μη δημιουργία της προφανώς βοηθάει αυτούς που κάνουν νοθείες και θα μας βρουν απέναντι.Υ.Γ Όσοι θέλουν να μας ταυτίσουν με αυτούς που κάνουν νοθείες στην φέτα θα μας βρουν απέναντι, καθώς είμαστε αυτοί που χρόνια τώρα στηρίζουμε με πράξεις τον κτηνοτροφικό κλάδο και στόχο έχουν να μας βγάλουν από την μέση για να δρουν ανενόχλητοι», τονίζουν.

Με ανάρτηση του ο κ. Καχριμάνης πάντως σημειώνει: «Προσωπικά, μετά πολλά τελικά τηλέφωνα για προσωπικούς λόγους καθ’ όλη την πορεία των τελευταίων χρόνων δεν συμμετέχω σε τίποτα, δε στηρίζω τίποτα και ούτε ήμουν ποτέ γνωστός άγνωστος και περιμένω πιο σοβαρά πράγματα, αδιάβλητα».

Θα είναι αργά…

«Συζητάμε τρία χρόνια, για ένα θέμα που θα έπρεπε να αγκαλιάσουμε όλοι και να δούμε πως θα στηρίξουμε ένα προϊόν που βοηθάει τη χώρα. Δυστυχώς όμως όταν μπαίνουν συμφέροντα, ελληνοποιήσεις και αλχημείες με πωλήσεις φέτας, που δεν είναι φέτα, στο εξωτερικό, τότε καταλαβαίνετε τον λόγο που υπάρχει η καθυστέρηση και οι τρικλοποδιές», σημειώνει ο ταμίας του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Μιχάλης Τζίμας, ερωτηθείς σχετικά για το θέμα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες και αιφνιδίασε όχι μόνο τον ΣΕΚ αλλά και άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

Ο κ. Τζίμας σημείωσε πως και η τροπολογία Βορίδη που αφορά την αναγνώριση περισσότερων Διεπαγγελματικών ανά προϊόν, δε βοηθά στην ουσιαστική υπεράσπιση του προϊόντος, ενώ πρόσθεσε πως η στάση του ΣΕΚ για μία, ενιαία Διεπαγγλεματική παραμένει ίδια.

«Πιστεύω ότι μόνο με μια Διεπαγγελματική ενιαία θα μπορέσει να διασφαλιστεί το προϊόν και η πρωτογενής παραγωγή, γιατί διαφορετικά με το χτύπημα που δέχτηκε τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να δέχεται η κτηνοτροφία, θα βλέπουμε τα πρόβατα από φωτογραφίες και ουαί και αλίμονο μας ως χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αν βέβαια με ρωτήσετε μετά από τόσα χτυπήματα που δέχθηκε αυτή η προσπάθεια, τι μπορεί να αποδώσει, έχω πολλά ερωτηματικά. Να πω μόνο ότι είναι κρίμα, να δέχεται τόσα χτυπήματα μόνο και μόνο στο όνομα της εξυπηρέτησης και των συμφερόντων πολύ λίγων ανθρώπων».

Σχετικά άρθρα

Διεπαγγελματική Φέτας εναντίον Υπουργείου για το ζήτημα των ελέγχων

Προϊόν ντελικατέσεν θα γίνει η φέτα!

«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω… της φέτας»