ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κομμάτι- κομμάτι το Πάρκο Πολιτισμού

Τέσσερα χρόνια προεργασίας χρειάστηκαν για να φτάσει η ώρα να υποβληθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος» η πρόταση για ένα μέρος του σχεδιασμού μιας συνολικής παρέμβασης στο Κάστρο των Ιωαννίνων, εστιασμένη σε μία περιοχή που περιλαμβάνει ορισμένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης.

Ήταν Νοέμβριος του 2015 όταν πρωτακούστηκε η πρόταση της προηγούμενης δημοτικής αρχής να δημιουργηθεί ένα Πάρκο Πολιτισμού εντός του Κάστρου, όπως αποτυπωνόταν στο Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του δήμου, οι άξονες του οποίου είχαν παρουσιαστεί έναν μήνα νωρίτερα από τον τότε αντιδήμαρχο Ιωαννίνων Θανάση Μανταλόβα στο Νησί.
Ακολούθησαν συσκέψεις με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, υπογραφή πλαισίου συνεργασίας, ακόμη και ενημέρωση –το 2018- της τότε υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά για το business plan για την ανάπτυξη και λειτουργία του «Πάρκου Πολιτισμού».
Βέβαια, στην παρούσα φάση, η πρόταση που ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο προς υποβολή στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος», δεν αφορά το σύνολο της σχεδιαζόμενης παρέμβασης, αλλά κυρίως έργα υποδομής. Συνεπώς, ο δήμος Ιωαννιτών θα πρέπει σε επόμενη φάση να υποβάλει νέα πρόταση χρηματοδότησης για να προχωρήσει και στις παρεμβάσεις ανάδειξης των μνημείων, όπως η Οθωμανική Βιβλιοθήκη και τα Οθωμανικά Λουτρά.
Το έργο που υποβάλλει ο δήμος Ιωαννιτών, ο οποίος είναι και ο μοναδικός δικαιούχος της σχετικής πρόσκλησης, καθώς αναφέρεται αποκλειστικά σε παρεμβάσεις που υπάγονται στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, έχει τίτλο «Διασύνδεση, ανάπλαση, αναβάθμιση και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων, υφιστάμενου δικτύου πεζόδρομων, κοινόχρηστων οδών και πλατειών στο Κάστρο Ιωαννίνων» και προϋπολογισμό 2,5 εκατομμυρίων.
Η πρόταση αποτελείται από δύο υποέργα: Το πρώτο αφορά τη διαμόρφωση της πλατείας Γλυκήδων και των οδών Ιστορικού Προκοπίου, Γλυκήδων και Σουγδούρη, δηλαδή τον χώρο μπροστά από το Σουφαρί Σαράι και την Οθωμανική Βιβλιοθήκη, και το δεύτερο περιλαμβάνει την υπογειοποίηση δικτύων στην ίδια περιοχή.
Η περιοχή όπου θα υλοποιηθεί η παρέμβαση, αποτελεί τμήμα του «Πάρκου Πολιτισμού». Για την υλοποίηση του συνόλου των παρεμβάσεων έχει συνταχθεί Σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, του δήμου Ιωαννιτών και της περιφέρειας Ηπείρου, η οποία βρίσκεται στο στάδιο εγκρίσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Με την πρόταση επιχειρείται η ανάδειξη της Βορειοδυτικής Ακρόπολης του Κάστρου με την αναβάθμιση της περιοχής της πλατείας Γλυκήδων, που παρά τη σημαντικότητά της, παρουσιάζει εδώ και δεκαετίες εικόνα εγκατάλειψης. Επίσης, στοχεύει στη λειτουργική ολοκλήρωση της σύνδεσης του χώρου παρέμβασης, με τη δημιουργία μιας πολιτιστικής-ιστορικής διαδρομής, τόσο με το Ιτς Καλέ και άλλα ιστορικά σημεία του Κάστρου, όσο και την παραλίμνια περιοχή.
Αναλυτικά, οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνει το πρώτο υποέργο, είναι διαμορφώσεις στην είσοδο της οδού Γλυκήδων, στις οδούς Γλυκήδων και Ιστορικού Προκοπίου, στην οδό Σουγδούρη και είσοδο Ιτς Καλέ, καθώς και στην πλατεία Γλυκήδων. Επίσης, εργασίες υποδομής φωτισμού και οπτικών ινών στις οδούς του κάστρου, στην πλατεία Γλυκήδων, , στο Σουφαρί Σαράι και υποδομές για τα υπόλοιπα κτίρια-μνημεία, καθώς και φωτισμό σήμανσης. Το δεύτερο υποέργο περιλαμβάνει την υπογειοποίηση δικτύων στην πλατεία Γλυκήδων και στις οδούς Ιστορικού Προκοπίου, Γλυκήδων και Σουγδούρη και θα εκτελεστεί από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Ο αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος υπογράμμισε ότι η μελέτη για το συγκεκριμένο έργο είναι πλήρης και άρτια, σημειώνοντας πως εκπονήθηκε από τις υπηρεσίες του δήμου, οι οποίες έκαναν έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουν τις προθεσμίες.
Με την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης από το υπουργείο Πολιτισμού, θα προχωρήσει η προετοιμασία και για τα υπόλοιπα έργα που περιλαμβάνονται στο Πολιτιστικό Πάρκο του Κάστρου.

Σχετικά άρθρα

«Παράθυρο» χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για Μεντρεσέ και Βιβλιοθήκη

Οι προβολείς στη Βορειοανατολική Ακρόπολη

Γεωργία Χαλάτση

Ολική μεταμόρφωση της πλατείας Γλυκήδων

Γεωργία Χαλάτση