ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Γίνονται… έξυπνοι οι φωτεινοί σηματοδότες

Σε αναβάθμιση των υποδομών φωτεινής σηματοδότησης και ενοποίηση της διαχείρισης της κυκλοφορίας, ειδικά σε υφιστάμενους, αλλά και μελλοντικούς κόμβους, εντός των διοικητικών ορίων της πόλης των Ιωαννίνων, προχωρούν δήμος Ιωαννιτών και περιφέρεια Ηπείρου.

Η μελέτη «Ολοκληρωμένη Παρέμβαση στην υποδομή των φωτεινών σηματοδοτών του δήμου Ιωαννιτών», που ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ιωαννιτών και θα υποβληθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος», συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και έχει προϋπολογισμό 1,025 εκ. ευρώ.
Η σχετική πρόσκληση με τίτλο «Παρεμβάσεις που συμβάλλουν στην ενεργειακή αποδοτικότητα των αστικών μεταφορών και κέντρων» εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο από την περιφέρεια Ηπείρου και αφορά τις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών.
Η ολοκληρωμένη παρέμβαση στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των εγκαταστάσεων φωτεινής σηματοδότησης, στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών αέριων ρύπων των οχημάτων, στη διασφάλιση της κίνησης των ΑμεΑ στους σηματοδοτούμενους κόμβους, στην αξιοποίηση της υφιστάμενης υποδομής και εξοπλισμού και αναβάθμισή του μόνο όπου κρίνεται απαραίτητο, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει σύγχρονες τεχνολογίες.
Επίσης, αναμένεται να επιτευχθεί η ανάπτυξη διαλειτουργικότητας ανάμεσα στα υφιστάμενα συστήματα διαχείρισης της κινητικότητας των πολιτών και στα νέα συστήματα που θα εγκατασταθούν, καθώς και η ενοποίηση της υποδομής της περιφέρειας Ηπείρου και του δήμου Ιωαννιτών και δυνατότητα υλοποίησης ενιαίας στρατηγικής και κοινών τεχνικών διαχείρισης της κυκλοφορίας εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Ιωαννιτών.
Σήμερα λειτουργούν περίπου 30 σηματοδοτούμενοι κόμβοι, ενώ στο Σ.Β.Α.Κ. προτείνεται η διατήρηση των περισσότερων από αυτούς, καθώς και η μετατροπή ενός σημαντικού αριθμού σε κυκλικούς κόμβους. Μεταξύ αυτών, οι κόμβοι στο Δικαστικό Μέγαρο, στη λεωφόρο Γράμμου-Κωνσταντινουπόλεως, στα ΤΕΙ και δύο στην υπό κατασκευή οδό Νιάρχου.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι εγκατεστημένοι ρυθμιστές κυκλοφορίας που ελέγχουν τους φωτεινούς σηματοδότες στους κόμβους ευθύνης της περιφέρειας και του δήμου, διαθέτουν συμβατό ηλεκτρονικό εξοπλισμό, καθώς προέρχονται από τον ίδιο πάροχο, γεγονός που εξασφαλίζει τη δυνατότητα εγκατάστασης ενιαίου συστήματος κεντρικού ελέγχου, χωρίς να απαιτείται η συνολική αντικατάσταση του υφιστάμενου ηλεκτρονικού εξοπλισμού πεδίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα δεν εφαρμόζονται τεχνικές διαχείρισης της κυκλοφορίας, ούτε υφίσταται κεντρικό σύστημα ελέγχου, με αποτέλεσμα την αδυναμία εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης φωτεινής σηματοδότησης για την επίτευξη βιώσιμης κινητικότητας. «Οι φωτεινοί σηματοδότες λειτουργούν με παλιά και ξεπερασμένα προγράμματα σηματοδότησης, χωρίς συντονισμό (λειτουργία “πράσινου κύματος”), με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται στις σημερινές κυκλοφοριακές συνθήκες, αλλά ούτε να έχουν δυνατότητα δυναμικής προσαρμογής στην κυκλοφοριακή ζήτηση, αφού οι σηματοδοτούμενοι κόμβοι δεν είναι εξοπλισμένοι με σύστημα ανίχνευσης οχημάτων», αναφέρει η μελέτη.

Λαμπτήρες led και ηχητική σήμανση

Η προμήθεια που προτείνεται, περιλαμβάνει την εγκατάσταση αφενός ενός συστήματος κεντρικής λειτουργίας των συστημάτων ελέγχου κυκλοφορίας, που θα επιτρέπει την εφαρμογή ολοκληρωμένης στρατηγικής διαχείρισης της κυκλοφορίας, αφετέρου ενός συστήματος πληροφόρησης των μετακινούμενων μέσω καινοτόμων υπηρεσιών Συνεργατικών Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών.
Μέσα από το έργο, θα αντικατασταθούν οι λαμπτήρες των φαναριών με νέους τεχνολογίας LED χαμηλής κατανάλωσης και αναβαθμισμένων φωτοτεχνικών χαρακτηριστικών, ενώ σε επιλεγμένες διαβάσεις πεζών θα εγκατασταθούν καταμετρητές αντίστροφης μέτρησης (countdown) για την πληροφόρηση των πεζών.
Επίσης, προβλέπεται η εγκατάσταση συσκευών ηχητικής σήμανσης σε λειτουργία φωτεινών σηματοδοτών με σταθερές ή επενεργούμενες φάσεις πεζών και με εξωτερικά συνδεδεμένο ηχείο, για την υποβοήθηση της κινητικότητας ατόμων με πρόβλημα όρασης.
Η πρόταση περιλαμβάνει την εγκατάσταση Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας και Ελέγχου Φωτεινής Σηματοδότησης για την online επιτήρηση της λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών και της εξέλιξης του προγράμματος σηματοδότησης, τη διάγνωση των βλαβών, τη συλλογή δεδομένων λειτουργίας και μετρήσεων κυκλοφορίας, την εκ του μακρόθεν παραμετροποίηση και προγραμματισμό των ρυθμιστών και την εφαρμογή προσαρμοστικών στην κυκλοφορία μεθόδων ελέγχου της λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών.
Επίσης, την ανάπτυξη κυκλοφοριακού μοντέλου, με δυνατότητα προσομοίωσης περιβαλλοντικών δεδομένων, όπως εκπομπών CO2 των οχημάτων, και εκπόνηση ολοκληρωμένων στρατηγικών διαχείρισης της κυκλοφορίας, την εγκατάσταση Συστήματος Διαχείρισης Στρατηγικών και Παρακολούθησης της Κυκλοφορίας με στόχο την αύξηση της κυκλοφοριακής ικανότητας, τη βελτίωση των χρόνων διαδρομών σε επιλεγμένες διαδρομές και την ενημέρωση των μετακινούμενων και την επέκταση των δυνατοτήτων των υφιστάμενων συστημάτων πληροφόρησης των μετακινούμενων μέσω καινοτόμων υπηρεσιών Συνεργατικών Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών C_ITS.
Μέσα στις «έξυπνες» υπηρεσίες περιλαμβάνονται για παράδειγμα η ενημέρωση για την προβλεπόμενη διάρκεια της πράσινης και κόκκινης ένδειξης των φαναριών, καθώς και την προτεινόμενη ταχύτητα πορείας, ώστε το όχημα να κινηθεί βέλτιστα από άποψη ασφάλειας, μείωσης του χρόνου αναμονής στον κόμβο και μείωσης εκπομπής ρύπων.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εγκατάσταση ασύρματου συστήματος καταμέτρησης της κυκλοφορίας για την ελαχιστοποίηση της παρέμβασης/όχλησης στο αστικό περιβάλλον.

Σχετικά άρθρα

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο