ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ένα πρόβλημα, δύο οπτικές

Την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ στην πολιτική για το προσφυγικό που ακολουθεί η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, χαρακτηρίζοντας «φυλακές» τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα που προανήγγειλε η κυβέρνηση.

Μάλιστα, ο κ. Κουτσούμπας, μία ημέρα μετά την παρουσίαση του σχεδίου της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση των νησιών και τη δημιουργία κλειστών δομών, επίσης σε νησιά, έκανε λόγο για μια «εγκληματική» πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, την οποία συνεχίζει και η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη όσον αφορά το προσφυγικό.

«Το πρώτο μεγάλο λάθος είναι η συνέχιση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκία, όπως και η εφαρμογή της συμφωνίας του Δουβλίνου, που εγκλωβίζει και μάλιστα σε διπλό εγκλωβισμό τους πρόσφυγες, του ξεριζωμένους. Είναι μεγάλη ευθύνη ότι συμμετέχουμε στη συνέχιση των πολέμων και επεμβάσεων, που δημιουργούν το προσφυγικό πρόβλημα και στέλνουν γυναικόπαιδα στη χώρα μας, και βεβαίως η θέση μας είναι ότι πρέπει να κλείσουν όλα τα hotspot στα νησιά, να μην υπάρχουν κλειστά κέντρα, ουσιαστικά φρούρια, στρατόπεδα, φυλακές, για αυτούς τους ξεριζωμένους. Να επανενωθούν οικογένειες, να επιλυθούν τα προβλήματα των παιδιών και με πολύ γρήγορες διαδικασίεςαπό την ηπειρωτική Ελλάδα να παίρνουν άσυλο όσοι το δικαιούνται και οι υπόλοιποι, τον δρόμο για τις χώρες προορισμού τους», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Στην αντίπερα όχθη, για μέτρα που στηρίζονται στις στατιστικές αναλύσεις, οι οποίες δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που φθάνουν στη χώρα μας είναι μετανάστες και όχι πρόσφυγες, έκανε λόγο ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αμυράς. «Μιλάμε πλέον για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι πλέον προσφυγικό. Οι στατιστικές αναλύσεις δείχνουν ότι το 80% εκείνων που περνούν τα σύνορα της χώρας είναι μετανάστες και όχι πρόσφυγες. Άρα η ελληνική κυβέρνηση κάνει αυτό που όλοι νομίζω περιμένουμε. Γρήγορα να γίνεται το ξεσκαρτάρισμα ποιος είναι πρόσφυγας και δικαιούται προστασίας για να μείνει εδώ ή όπου αλλού στην Ευρώπη και ποιός είναι μετανάστης, ο οποίος δε θα έχει το δικαίωμα να παραμείνει και θα πρέπει να επιστρέψει», σημείωσε, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο και πολύπλοκο ζήτημα. «Βρισκόμαστε σε κρίση γιατί κάθε μέρα περνάνε τα σύνορα 400-500 άτομα, αλλά από εδώ και πέρα νομίζω τα πράγματα αλλάζουν. Φύλαξη των συνόρων και διεθνείς πίεση ώστε επιτέλους και η Ευρώπη να βρέξει τα πόδια της στο Αιγαίο», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Αμυράς σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται τις αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, αποδίδοντας το ζήτημα στην έλλειψη ενημέρωσης τα προηγούμενα χρόνια, από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Καταλαβαίνω τις τοπικές κοινωνίες γιατί τα τελευταία 4-5 χρόνια, χωρίς ενημέρωση, βρεθήκαν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, ωστόσο δεν πρέπει να αφήσουμε τα νησιά μας έρμαια του κάθε Ερντογάν. Τα νησιά θέλουν υποστήριξη και από κει και πέρα όλοι θα σηκώσουμε στο μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί», ανέφερε.

 

Σχετικά άρθρα

Συντονιστής για την ανάπλαση των καμένων περιοχών ο Γ. Αμυράς

Νικητής από την καραμπόλα εδρών ο Ν. Έξαρχος – Εκτός Βουλής ο Γ. Αμυράς

Περιβαλλοντικοί «διαξιφισμοί» σε προεκλογικό φόντο