ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Φέρνει επισκέπτες η πιστοποίηση των μονοπατιών

Χρήσιμα συμπεράσματα για την περαιτέρω ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού, μιας ραγδαία αναπτυσσόμενης στη χώρα μας εναλλακτικής μορφής τουρισμού, εξήχθησαν κατά την 3η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών, οι επίσημες εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν την Κυριακή στο Μέτσοβο.

Ζητήματα που αφορούν την εθνική και ευρωπαϊκή πιστοποίηση των μονοπατιών, ασφάλειας αλλά και ανάπτυξης του δικτύου μονοπατιών σε ολόκληρη τη χώρα, τέθηκαν επί τάπητος μέσα από εξειδικευμένες εισηγήσεις και ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών, ενώ οι συμμετέχοντες γνώρισαν από κοντά τις διαδρομές μονοπατιών στην Ήπειρο.
Στη Συνάντηση, που διοργάνωσε η περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τις οργανωτικές ομάδες των UrsaTrail, που είναι η πρώτη πιστοποιημένη διαδρομή, και του EpirusTrail, παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πεζοπόρων Boris Micic, ο οποίος σημείωσε τις εντυπώσεις του από την περιοχή, αλλά και τα οφέλη της πιστοποίησης, τόσο για τους διοργανωτές, όσο κυρίως για την ασφάλεια και εξυπηρέτηση των πεζοπόρων.
Στη Πανελλήνια Συνάντηση συμμετείχαν περισσότεροι από 150 άτομα, εκπροσωπώντας πάνω από 60 φορείς και οργανώσεις από την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, και έγιναν 32 συνολικά εισηγήσεις και παρουσιάσεις πιστοποιημένων και υπό πιστοποίηση μονοπατιών, με την περιφέρεια Ηπείρου να προβάλει το δικό της πρόγραμμα για τον πεζοπορικό τουρισμό, που εντάσσεται στον σχεδιασμό της για τον τουρισμό των τεσσάρων εποχών, και ο οποίος ήδη συναντά μεγάλη ανταπόκριση στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού.
Ο περιφερειακός σύμβουλος και υπεύθυνος εκ μέρους της Διεύθυνσης Τουρισμού της περιφέρειας Ηπείρου για το Epirus Trail Ηλίας Γκαρτζονίκας τόνισε ότι χρόνο με τον χρόνο γίνονται βήματα μπροστά σε σχέση με τα μονοπάτια τόσο με τη διάνοιξη νέων, όσο και σε επίπεδο νομοθεσίας.
Την ανάγκη εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου τόνισε η συντονίστρια του Andros Routes Όλγα Καραγιάννη, που ήταν οικοδεσπότης της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Μονοπατιών.
Σε ό,τι αφορά στο θεσμικό πλαίσιο, ειδική αναφορά στην υπουργική απόφαση που αφορά την εθνική πιστοποίηση μονοπατιών, αλλά και τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Μονοπατιών, αναφέρθηκε η αρχιτέκτων-πολεοδόμος, συνεργάτης του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος Πόπη Παπαδάκη. Όπως σημείωσε, η εθνική πιστοποίηση είναι ανεξάρτητη από την ευρωπαϊκή πιστοποίηση, ενώ το Εθνικό Μητρώο έχει στόχο την συγκέντρωση όλων των δεδομένων και εύκολη ενημέρωσή τους για την κατάσταση των διαδρομών και τις υποδομές, καθώς και τον έλεγχο.
Τα οφέλη σε επίπεδο τουρισμού από την ύπαρξη του Ursa trail έχουν ήδη γίνει αντιληπτά στον δήμο Μετσόβου, καθώς η περιοχή συγκεντρώνει επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ανέφερε ο δήμαρχος Κώστας Τζαφέας, σημειώνοντας τις προσπάθειες που απαιτούνται αλλά και τις προοπτικές που έχει αυτό το είδος τουρισμού για ολόκληρη την Ήπειρο.

Στη Συνάντηση παρουσιάστηκαν και τα μονοπάτια πεζοπορίας Κερασιάς Τύμφης (Λάπατος) και Τραπεζίτσας– Παλαιομονάστηρου από τον αντιπρόεδρο του Ορειβατικού Συλλόγου Κόνιτσας Γιάννη Σταθόπουλο, με τη συνδρομή στην προετοιμασία της παρουσίασης του προέδρου του ΕΟΣ Κόνιτσας Κωνσταντίνου Νικολόπουλου και του μέλους Αγγελικής Κήτα. Ο δήμος Κόνιτσας εκπροσωπήθηκε από τον αντιδήμαρχο Αριστείδη Λαζογιάννη.

Σχετικά άρθρα

Ελέγχει τα μονοπάτια του ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων

Δήμος Β. Τζουμέρκων – Πρόταση 800.000 ευρώ για μονοπάτια και πεζοπορικές διαδρομές

Τα μονοπάτια της Ελάτης αναβιώνουν