Φωτογραφία αρχείου
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εκλογές ΤΕΕ/ΤΗ- Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα οι παρατάξεις

Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα των εκλογών του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου, μπήκαν στην τελική ευθεία οι τρεις από τις έξι τουλάχιστον παρατάξεις, που διεκδικούν θέση στη νέα διοίκηση, καθώς οι άλλες τρεις, που πρόσκεινται στο ΚΚΕ και την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, συνήθως απέχουν από τις μετεκλογικές διεργασίες.

Η «Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών- Συνεργαζόμενοι Μηχανικοί» (Νέα Δημοκρατία), η Δημοκρατική Ενωτική Συνεργασία Μηχανικών Ηπείρου & Λευκάδας- ΔΕΣΜΗ (Κίνημα Αλλαγής) και η Ενωτική Πρωτοβουλία Μηχανικών Ηπείρου– Λευκάδας (ΣΥΡΙΖΑ) έχουν ως ξεκάθαρο στόχο ένα μεγάλο ποσοστό, που θα τις φέρει σε θέση ισχύος για τον σχηματισμό διοίκησης, καθώς είναι ξεκάθαρο πως καμία δε θα μπορέσει να σχηματίσει διοίκηση από μόνη της, λόγω απλής αναλογικής.
Ως φαβορί προβάλλει η ΔΚΜ, μετά και την απορρόφηση της Διάδρασης, που ήταν το δεύτερο ψηφοδέλτιο από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας στις προηγούμενες εκλογές. Ένας επιπλέον λόγος είναι και η γενικότερα ευνοϊκή πολιτική συγκυρία για τον χώρο, σε σχέση με τις εκλογές του 2016. Επικεφαλής είναι ο Γιάννης Τσίγκρος. Στις εκλογές του 2016, η ΔΚΜ ήταν πρώτη δύναμη με ποσοστό 28,37%, ενώ η Διάδραση πήρε το 8,69% των ψήφων. Στόχος είναι όχι απλώς να συγκεντρωθεί το άθροισμα, αλλά να φτάσει ακόμη και το 40%.
Παραδοσιακά ισχυρή εμφανίζεται η ΔΕΣΜΗ, με επικεφαλής τον Γιάννη Λυκοτραφίτη, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος στο πρώτο μισό της απερχόμενης διοίκησης, μετά τη συνεργασία της παράταξής του με την Ενωτική Πρωτοβουλία και τη Διάδραση. Στις προηγούμενες εκλογές ήταν δεύτερη με ποσοστό 27,85%. Θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως θα βρίσκεται και στην επόμενη διοίκηση, με ένα ανάλογο ποσοστό των εκλογών του 2016 να αποτελεί πρόκριμα ακόμη και για τη θέση του προέδρου για ένα χρονικό διάστημα.
Η Ενωτική Πρωτοβουλία, με επικεφαλής τον νυν πρόεδρο Γιώργο Παππά από την Άρτα, θα προσπαθήσει τουλάχιστον να διατηρήσει τα ποσοστά του 2016 (19,59%), αν και κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο, καθώς έχει παρέλθει η εποχή της παντοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρούσες και σε αυτές τις εκλογές θα είναι οι παρατάξεις που πρόσκεινται στην στο ΚΚΕ και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά: η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών (ΚΚΕ), η Αριστερή Κίνηση Μηχανικών Ηπείρου- Α.Κ.Μ.Η. (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και η Αριστερή Συνεργασία Μηχανικών Ηπείρου –Λευκάδας (ΛΑΕ)., που το 2016 είχαν πάρει το 3,92%, το 7,92% και το 3,66% αντίστοιχα.
Οι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και κάλπες θα στηθούν στις έδρες όλων των παραρτημάτων του ΤΕΕ Ηπείρου.

ΔΚΜ- Θέλει το ΤΕΕ σε ρόλο πρωταγωνιστή

Με στόχο ένα υψηλό ποσοστό που θα τις δώσει τη δυνατότητα να διοικήσει, το οποίο απέφυγε ωστόσο να οριοθετήσει ο επικεφαλής της Γιάννης Τσίγκρος , κατέρχεται στις εκλογές του τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ η παράταξη «Συνεργαζόμενοι Μηχανικοί – Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών», θέτοντας στο επίκεντρο την ενίσχυση της λειτουργίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας αλλά και των ίδιων των μελών του.
Ενόψει των εκλογών, οι υποψήφιοι της παράταξης επέλεξαν τα Λιθαρίτσια, προκειμένου να αναδείξουν το όραμά τους για τον ρόλο που θα πρέπει να επιτελέσει το Τεχνικό Επιμελητήριο το επόμενο διάστημα. Ο κ. Τσίγκρος σημείωσε πως ο ρόλος του ΤΕΕ/ΤΗ είναι σημαντικός για την τοπική κοινωνία και μάλιστα το Τεχνικό Επιμελητήριο θα πρέπει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή και όχι να έπεται των εξελίξεων.
«Στόχος είναι να δούμε ένα Τεχνικό Επιμελητήριο ανανεωμένο, εξωστρεφές, να πάρει τον πραγματικό του ρόλο ως σύμβουλος του κράτους, τον οποίο έχει απολέσει τα τελευταία χρόνια λόγω αδιαφορίας και απουσίας του από όλες τις εκδηλώσεις. Ένας ακόμη ρόλος είναι να οργανώσει τον χώρο των μηχανικών, ώστε να ενδυναμωθεί ο κλάδος, με καλύτερες δυνατότητες, την επόμενη ημέρα της ανάπτυξης που έρχεται, στην οποία πρέπει να συμμετέχει το Τεχνικό Επιμελητήριο», σημείωσε.
Ειδικά για την περιοχή, σημείωσε πως η επιλογή του χώρου, με ιστορικά κτίρια αλλά και θέα στη λίμνη, δεν ήταν τυχαία, αλλά σηματοδοτεί την πρόθεση της παράταξης να αναδείξει ότι το ΤΕΕ πρέπει έχει ενεργό ρόλο και στην προστασία και την ανάδειξή της.
«Για όλα αυτά πρέπει να δώσουμε σκληρό αγώνα, ώστε σε όλη την Ήπειρο να είναι ένα Τεχνικό Επιμελητήριο που δε θα ακολουθεί, αλλά θα είναι μπροστά στους χωροταξικούς και ενεργειακούς σχεδιασμούς και τα περιβαλλοντικά θέματα», πρόσθεσε.
Το ψηφοδέλτιο της ΔΚΜ είναι το πιο άρτιο, σύμφωνα με τον κ. Τσίγκρο, όχι μόνο αριθμητικά, καθώς έχει τον μέγιστο αριθμό υποψηφίων σε κάθε νομό, αλλά και σε επίπεδο ειδικοτήτων, που μπορούν να ανταποκριθούν σε όλες τις προκλήσεις της περιοχής.
Κάλεσμα στους συναδέλφους τους να συμμετέχουν στις εκλογές απεύθυναν οι υποψήφιοι και μέλη της απερχόμενης Διοικούσας Επιτροπής Αλέξανδρος Λάμπρου και Θανάσης Μωρόγιαννης, τονίζοντας την ανάγκη αφενός για ένα εξωστρεφές Επιμελητήριο και αφετέρου για στήριξη των νέων ειδικά μηχανικών.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Λάμπρου σημείωσε πως οι εκλογές στο ΤΕΕ ανέκαθεν ήταν πολιτικές, αλλά όχι κομματικές. «Το πολιτικό πρόσημο υπάρχει με την έννοια στο που θέλουμε να πάει η χώρα, ποιο είναι το μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θέλουμε ως μηχανικοί να υλοποιήσουμε», ανέφερε.

ΔΕΣΜΗ- Λέει ναι σε συνεργασίες χωρίς αποκλεισμούς

Ως εγγυητή και δημιουργική δύναμη για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ χαρακτήρισε τη «Δημοκρατική Ενωτική Συνεργασία Μηχανικών Ηπείρου- Λευκάδας» ο επικεφαλής της Γιάννης Λυκοτραφίτης, προσθέτοντας πως το ψηφοδέλτιό της είναι το αρτιότερο και πληρέστερο από όσα συμμετέχουν στις εκλογές.
«Έχοντας αναλογιστεί τις νέες προκλήσεις που μας περιμένουν, συγκροτήσαμε ένα ψηφοδέλτιο νίκης, προοπτικής και ελπίδας, το οποίο, με τη δυναμική που εμφανίζει και αναπτύσσει, μέρα με τη μέρα, σηματοδοτεί τον ουσιαστικό, συνθετικό και δημιουργικό ρόλο της παράταξής μας στην επόμενη περίοδο δράσης και λειτουργίας του ΤΕΕ Ηπείρου.
Δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε αποφασιστικά και με συνέπεια, χωρίς εξαρτήσεις και αποκλεισμούς, μαζί με τους μηχανικούς της περιοχής μας για ένα πιο ισχυρό ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου», τόνισε στο πιο χαρακτηριστικό σημείο της εισαγωγικής του τοποθέτησης, ενώ υπογράμμισε ότι για τη δημιουργία ενός νέου κύκλου ανάπτυξης, της οποίας ο κλάδος των μηχανικών αποτελεί τον κινητήριο μοχλό, «με σεβασμό στο περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά θα σταθούμε για ακόμα μια φορά στο ύψος των περιστάσεων, στηρίζοντας με τεχνικές προτάσεις την πολιτεία, αλλά και δίνοντας τη μάχη για την προάσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων συνολικά και κυρίως του δικαιώματος στην εργασία των νεώτερων συναδέλφων μας».
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την επόμενη μέρα των εκλογών και τον σχηματισμό διοίκησης, ο κ. Λυκοτραφίτης θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι το προηγούμενο της συνεργασίας με την Ενωτική Πρωτοβουλία Μηχανικών δε σημαίνει πως πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επανάληψη της συνεργασίας. Πάντως, ο επικεφαλής της ΔΕΣΜΗ έδειξε προς μια συνεργασία των τριών παρατάξεων με εκπροσώπησή τους στο προεδρείο. «Με βάση την εμπειρία της προηγούμενης περιόδου -και με τα θετικά και με τα αρνητικά της- δεν είμαστε τόσο ευεπίφοροι στο να συνεχίσουμε a priori μια συνεργασία με μια παράταξη που ενδεχόμενα θα θέτει όρους αποκλεισμού για τη ΔΚΜ αλλά το ίδιο ισχύει και για τη ΔΚΜ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λυκοτραφίτης.
Ανοιχτό άφησε να διεκδικήσει και πάλι τη θέση του προέδρου, όταν ρωτήθηκε από τον Η.Α. αν η εκλογική δύναμη των παρατάξεων πρέπει να καθορίζει και τα αξιώματα, λέγοντας πως «δεν υπάρχει τέτοιο πρωτόκολλο» και υπενθυμίζοντας πως στο παρελθόν ο πρόεδρος προήλθε ακόμη και από την τέταρτη παράταξη των εκλογών, όπως το 2013 με την ανάληψη της προεδρίας από τον Χρήστο Παπαβρανούση. «Η ζωή θα το δείξει», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Ψήφο συνέχειας ζητούν ΔΚΜ και Ι. Τσίγκρος

Με νέο επικεφαλής στις εκλογές του ΤΕΕ/ΤΗ η Δ.Ε.Σ.ΜΗ.

Εκλογές στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ιωαννίνων