ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κύμα διαμαρτυρίας για το Ζάππειο

Πληθαίνουν μέρα με την ημέρα οι εκφράσεις διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια για εκποίηση του Ζαππείου Μεγάρου, ενώ όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που δηλώνουν τη συμμετοχή τους στη σύσκεψη, που έχει συγκαλέσει η Πανηπειρωτική Συνοσμοσπονδία Ελλάδας για την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου.

Την αντίθεσή του στην πρόθεση ιδιωτικοποίησης του Ζάππειου Μεγάρου εκφράζει με ομόφωνο ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο Πωγωνίου, σημειώνοντας πως το Ζάππειο Μέγαρο, όπως όλα τα εθνικά κληροδοτήματα, κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ελλήνων και αποτελεί μνημείο αλτρουισμού. «Είναι στοιχείο της κληρονομιάς μας και ανήκει σε όλους τους Έλληνες. Οποιαδήποτε πράξη ιδιωτικοποίησής του αλλάζει τον εθνικό του χαρακτήρα και ενέχει τον κίνδυνο αλλοίωσης του σκοπού του. Οι απανταχού Ηπειρώτες αισθανόμαστε ιδιαίτερη υπερηφάνεια για το μεγαλείο ψυχής των εθνικών μας ευεργετών, που η μοναδική τους προσφορά παρέμεινε αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου. Οι νόμοι και οι διατάξεις των μνημονιακών χρόνων δεν έχουν θέση στον εθνικό μας πλούτο και στους θησαυρούς, που άφησαν κληρονομιά και παρακαταθήκη οι Ηπειρώτες ευεργέτες. Το Ζάππειο Μέγαρο ανήκει στον ελληνικό λαό, που τιμά τους ευεργέτες του», αναφέρεται στο ψήφισμα και δηλώνεται η συμμετοχή με αντιπροσωπεία στο Γενικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας.
Τη διαμαρτυρία της εκφράζει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, ζητώντας να μην επέλθει καμία αλλαγή ούτε στη χρήση ούτε στο ιδιοκτησιακό του Ζαππείου Μεγάρου.
«Οι Βλάχοι, οι οποίοι ταξίδευαν σε όλη την Ευρώπη προεπαναστατικά, μπολιάστηκαν πολύ γρήγορα από τις ιδέες του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, συμμετείχαν στη Φιλική Εταιρεία και στον απελευθερωτικό αγώνα και η αγάπη για την Ελλάδα τους έκανε να δώσουν τις περιουσίες τους για την ανάπτυξή της.
Έτσι έγιναν εθνικοί ευεργέτες με τομείς προτεραιότητας την παιδεία, το εμπόριο και το μεγάλωμα της Ελλάδας με την απελευθέρωση και των υπόδουλων ακόμη εδαφών.
Εκείνο, όμως, που φρόντισαν περισσότερο, ήταν ο εξωραϊσμός της καινούργιας πρωτεύουσας, που ήταν η Αθήνα, ένα χωριό μέχρι τότε που επιλέχθηκε για να είναι η πρωτεύουσα του νεοϊδρυόμενου κράτους κι αυτό χάριν της φήμης της αρχαίας Αθήνας.
Ο Αβέρωφ, ο Σίνας, ο Ζάππας, ο Αρσάκης, ο Σταύρου κ.ά. ζούσαν εκτός Ελλάδος, στις πρωτεύουσες της Ευρώπης, και έδωσαν τις περιουσίες τους για τον εξωραϊσμό της Αθήνας με μεγαλοπρεπή κτίρια, με ευαγή Ιδρύματα και είναι γνωστό ότι, αν δεν ήταν οι Ζάππας και Αβέρωφ-Τοσίτσας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δε θα είχαν αναβιώσει στην κοιτίδα τους.
Ό,τι όμορφο νεοκλασικό κτίριο υπάρχει ακόμα στην Αθήνα και δεν το έχουν καταστρέψει οι αγνώμονες νεοέλληνες, έχει την σφραγίδα της ευεργεσίας των Βλάχων Ηπειρωτών. Ήθελαν την πρωτεύουσά τους λαμπρή όπως άξιζε στην αρχαία κληρονομιά μας.
Ζητούμε λοιπόν από όλους εκείνους που προσπαθούν να σφετεριστούν τη διαθήκη του βλαχόφωνου Ηπειρώτη Ευαγγέλη Ζάππα κυρίως και να αλλάξουν τη χρήση και τη μορφή του Ζαππείου και του Καλλιμάρμαρου επίσης, να σεβαστούν τη μνήμη και την προσφορά των άδολων πατριωτών, όπως ήταν ο Ζάππας, ο Αβέρωφ κ.ά.», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Κίνητρα για τις παραμεθόριες περιοχές το αίτημα στον Στ. Κασσελάκη

Νέες φωλιές για πελαργούς στον Δήμο Πωγωνίου

Αντίστροφη μέτρηση για την επανάχρηση