ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Φοιτητική στέγη- Άμεσες οι ανάγκες, αργούν οι λύσεις

Ζητήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης ταλανίζουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, με τις ανακατατάξεις στον «χάρτη» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να μη φαίνονται ικανές να αντιμετωπίσουν ελλείψεις, κυρίως στη φοιτητική μέριμνα, που έρχονται από το παρελθόν και εντάθηκαν τη δεκαετή περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Η στέγαση των φοιτητών αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των φοιτητών κάθε χρόνο εξασφαλίζει δωμάτιο στις εστίες που λειτουργούν είτε από τα ίδια τα πανεπιστήμια, είτε από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης, που υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας.
Το πρόβλημα της ανεπάρκειας εστιών για την κάλυψη των φοιτητών απασχολεί κάθε χρόνο σχεδόν την πόλη των Ιωαννίνων, και μάλιστα, με ιδιαίτερη έμφαση τα τελευταία χρόνια, λόγω και της αντικειμενικής δυσκολία που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες να καλύψουν τα έξοδα στέγασης.
Κάθε χρόνο το πανεπιστήμιο, με τη συνδρομή της περιφέρειας και του δήμου, αναζητά λύσεις για την εξεύρεση δωματίων σε ξενοδοχεία ή τη μίσθωση διαμερισμάτων. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί λύση και σίγουρα δεν απαντά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί περισσότεροι φοιτητές, σε σχέση με αυτούς που πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Το ίδιο ωστόσο ζήτημα απασχολεί και τις υπόλοιπες «φοιτητουπόλεις» της χώρας, αφού πουθενά δεν υπάρχει ικανός αριθμός εστιών, όχι βέβαια για το σύνολο, αλλά έστω για ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών.
Η στέγαση για μια ακόμη φορά μπήκε στο «τραπέζι» των συζητήσεων και των αιτημάτων της τελευταίας Συνόδου των πρυτάνεων στην Κέρκυρα, στην οποία παραβρέθηκε και ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.
Η Σύνοδος ζητά τη διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων ανέγερσης κατοικιών, με στόχο την αύξηση του ποσοστού των φοιτητών στους οποίους παρέχεται στέγαση.
Μια ακόμη παράμετρο έθεσε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, σημειώνοντας τις διαφορετικές «ταχύτητες» λειτουργίας των εστιών που λειτουργούν από τα ΑΕΙ και από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
«Κάποια στιγμή, το θέμα της στέγασης θα πρέπει να τεθεί σε ενιαία βάση, ώστε οι υποδομές και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ να εκσυγχρονιστούν, να επεκταθούν και να αποφασιστεί κεντρικά αν την ευθύνη τους θα την έχουν τα πανεπιστήμια ή το υπουργείο, στο οποίο υπάγεται το Ινστιτούτο. Το σύστημα όπου άλλες εστίες υπάγονται στο πανεπιστήμιο και άλλες στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, δημιουργεί σύγχυση και διαφορετικό τρόπο λειτουργίας, που δε βοηθά τους φοιτητές», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.
Κατά την παρουσία του στα Γιάννενα, την Τρίτη, ο υπουργός Κ. Γαβρόγλου ερωτήθηκε για τα ζητήματα φοιτητικής μέριμνας και αναφέρθηκε σε ένα πενταετές πρόγραμμα που ξεκίνησε το υπουργείο, αναμένοντας προτάσεις και τεχνικά δελτία από τα πανεπιστήμια. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ανέγερση εστιών με τη μέθοδο των Συμπράξεων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Μάλιστα, κατά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ, τον Μάιο, εγκρίθηκε το έργο με τίτλο «Υλοποίηση εγκαταστάσεων φοιτητικών εστιών Πανεπιστημίου Κρήτης μέσω ΣΔΙΤ» προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ, που αφορά τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση φοιτητικών εστιών στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Εγκρίθηκαν 28 θέσεις ΔΕΠ

Η αύξηση της χρηματοδότησης αποτελεί πάγιο σχεδόν αίτημα της πανεπιστημιακής κοινότητας τα τελευταία χρόνια, λόγω των τεράστιων περικοπών, 60%, σε σχέση με την προ κρίσης εποχή.
Όπως ανέφερε ο κ. Αλμπάνης, για να μπορεί να λειτουργεί πλήρως και ομαλά το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, απαιτείται γενναία επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού, που σημαίνει διπλασιασμός του. Ωστόσο, όπως δεσμεύτηκε και κατά τη διάρκεια της Συνόδου ο κ. Γαβρόγλου, η φετινή αύξηση της κρατικής επιχορήγησης θα φτάσει το 45%, όσο και πέρυσι.
Τα θετικά νέα έρχονται σε επίπεδο θέσεων ΔΕΠ, με την κατανομή 500 νέων θέσεων στα ΑΕΙ της χώρας. Με βάση τον αλγόριθμο που χρησιμοποιείται, το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δικαιούται 26 θέσεις, αλλά το υπουργείο αποφάσισε την κατανομή 28 θέσεων καθηγητών, με έμφαση στα μη αυτοδύναμα τμήματα, που παρουσιάζουν τη χαμηλότερη αναλογία καθηγητών-φοιτητών.
Σημαντικός είναι, επίσης, ο τριπλασιασμός, για το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, των διδασκόντων με σύμβαση, που από πέντε που υπήρχαν πέρυσι, θα γίνουν 15 και το υπουργείο θα καλύψει την μισθοδοσία τους.
Αν και ο πρύτανης σημείωσε πως αίτημα παραμένει να καλυφθούν οι κενές θέσεις με μόνιμο προσωπικό, ώστε και τα τμήματα να λειτουργήσουν καλύτερα αλλά και οι νέοι επιστήμονες να δουλεύουν κάτω από καλύτερες συνθήκες, η αύξηση των θέσεων αποτελεί μια «ανάσα» για το πανεπιστήμιο.

«Θολό» τοπίο για τα διετή

Παράλληλα, ο κ. Αλμπάνης σημείωσε ότι η ενσωμάτωση των τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου στο πανεπιστήμιο εξελίσσεται καλά και σύντομα ολοκληρώνονται και τα νέα προγράμματα σπουδών. «Η ενσωμάτωση προχωρά ομαλά και έχει οργανωθεί σωστά η λειτουργία των τμημάτων. Βέβαια, πρέπει να πω ότι στη διαδικασία της ενσωμάτωσης του ΤΕΙ ουσιαστικά κρατήσαμε τον μικρότερο δυνατό αριθμό τμημάτων με γνώμονα να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Έχουμε, λοιπόν, ένα λειτουργικό σχήμα και δεν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα άλλων πανεπιστημίων, που ακολούθησαν», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.
Ωστόσο, ερωτηματικά για την ετοιμότητα λειτουργίας των διετών προγραμμάτων σπουδών από τον Σεπτέμβριο προκαλεί η τοποθέτηση του κ. Αλμπάνη ότι η χρηματοδότηση των 50.000 ευρώ δεν περιλαμβάνει το κόστος που θα απαιτηθεί για κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές. «Αυτό το ποσό που εγκρίθηκε αρκεί για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών και τη διοικητική υποστήριξη. Ακόμη όμως δεν έχουμε εκτιμήσει το πραγματικό κόστος των κτιριακών και εργαστηριακών υποδομών», σημείωσε.
Τα τρία διετή προγράμματα σπουδών που έχουν εγκριθεί από τη Σύγκλητο, αφορούν το αντικείμενο της ιχθυοκομίας και θα γίνει στην Ηγουμενίτσα, της λογιστικής μικρών επιχειρήσεων και θα γίνει στην Πρέβεζα και της γαλακτοκομίας, που θα γίνει στα Γιάννενα. Το πρόγραμμα της αργυροχρυσοχοϊας που έχει προταθεί, δεν έχει προς το παρόν εγκριθεί από τη Σύγκλητο, καθώς χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία.

Σχετικά άρθρα

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ζητούμενο η ενίσχυση των συνεργειών με ιδρύματα της Γαλλίας

Στόχος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να γίνει η πρώτη επιλογή