Zoinosoinpoieio
Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Με «Ανοιχτές Πόρτες» γιορτάζουν τα οινοποιεία

Τον νέο κύκλο ζωής της αμπέλου γιορτάζουν και φέτος οι οινοποιοί Βορείου Ελλάδος, με «Ανοιχτές Πόρτες» στα οινοποιεία, που βρίσκονται στους Δρόμους του Κρασιού.

Οι «Ανοιχτές Πόρτες» πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά τον Μάιο του 2004 στα οινοποιεία του οινοτουριστικού δικτύου «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», γεγονός που το κοινό αγκάλιασε με ενθουσιασμό, ώστε να εξελιχθεί σε μία πανελλαδική οινική γιορτή με τη συμμετοχή όλων των ενώσεων οινοποιών της χώρας.
Το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Μαΐου τα επισκέψιμα οινοποιεία στο οινοτουριστικό δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» είναι ανοιχτά και δέχονται τους φίλους και τις φίλες του επώνυμου και ποιοτικού ελληνικού οίνου, για ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές, παράλληλο πρόγραμμα με διάφορες προτάσεις και εκδηλώσεις, διαγωνισμό φωτογραφίας, κλήρωση κρασιών-δώρων και πολλά ακόμη.
Η εκδήλωση κάθε χρόνο αποτελεί μια ευκαιρία να γνωρίσει κανείς την ντόπια παραγωγή, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι τοπικές οινοποιητικές επιχειρήσεις για την περαιτέρω ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών, όπως η μοναδική Ντεμπίνα, αλλά και η ανάπτυξη του οινοτουρισμού.

Διήμερη γιορτή στο οινοποιείο της Zoinos Winery

Πρωτοπόρος, η συνεταιριστική Zoinos συμμετέχει στη φετινή γιορτή και τις δύο ημέρες, έχοντας μετατρέψει τους αμπελώνες της σε βιολογικούς, πρωτίστως για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και δευτερευόντως για την προστιθέμενη αξία που δίνει αυτό στα προϊόντα της, όπως ανέφερε ο πρόεδρος Βαγγέλης Αργύρης, προσθέτοντας πως η επισκεψιμότητα στις εγκαταστάσεις στη Ζίτσα, όπου βρίσκονται ακόμη ο πειραματικός αμπελώνας και το αποστακτήριο, έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
«Είναι ένας θεσμός πλέον οι Ανοιχτές Πόρτες, που ξεκινάνε από τη Βόρεια Ελλάδα και καταλήγουν στην Ήπειρο. Είναι ένας θεσμός που φέρνει σε επαφή όλους με την παραγωγική διαδικασία», σημείωσε ο κ. Αργύρης, προσθέτοντας πως δίπλα στην παράδοση και τα αυθεντικά προϊόντα βρίσκονται και οι νέες προτάσεις, όπως τα κοκτέιλ, με βάση τα προϊόντα της επιχείρησης.
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν κάθε μισή ώρα στους χώρους του οινοποιείου, το επισκέψιμο αποστακτήριο και τον ζιτσιώτικο αμπελώνα, ανακαλύπτοντας την πορεία από το αμπέλι έως τη φιάλη. Παράλληλα, θα απολαύσουν γευστικές δοκιμές κρασιών και αποσταγμάτων, συνοδευόμενες από τοπικά εδέσματα, ενώ θα έχουν πρόσβαση σε ειδικές τιμές αγοράς προϊόντων. Την Κυριακή, από τις 2 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, η εκδήλωση “Bubbles & Spirits” φέρνει δύο διακεκριμένους bartenders στο οινοποιείο, οι οποίοι θα δημιουργήσουν μοναδικά cocktails, βασισμένα στα αφρώδη κρασιά και τα αποστάγματα της ZOINOS, σε ένα απογευματινό πάρτι γεύσεων και αρωμάτων. Κατά τη διάρκεια των «Ανοιχτών Πορτών», επίσης, το κοινό μπορεί να συμμετάσχει σε φωτογραφικό διαγωνισμό με θέμα «Η τέχνη της οινοποίησης», αλλά και σε κλήρωση για 32 φιάλες κρασί.
Στους σχεδιασμούς της επιχείρησης και στο πλαίσιο της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σχεδιάζεται η κατασκευή βιολογικού καθαρισμού, η εκροή του οποίου να αξιοποιείται για την άρδευση του αμπελώνα, ενώ παράλληλα αναμένονται και τα αποτελέσματα του πειραματικού αμπελώνα, που στοχεύει στη διάδοση των τοπικών ποικιλιών. «Άρα, λοιπόν, είναι μια ολιστική διαδικασία που εκφράζεται μέσα σε αυτό το οικοσύστημα που δημιουργούμε εκεί πέρα και νομίζω ότι αξίζει τον κόπο για οποιαδήποτε επίσκεψη, σε οποιαδήποτε χρόνο», σημείωσε, ενώ πρόσκληση σε όλους απεύθυνε και ο διευθυντής Θανάσης Κατσανάκης, τονίζοντας πως οι εκδηλώσεις γευσιγνωσίας κρασιών και εδεσμάτων είναι δωρεάν.Argyrhs Katsanakhs
«Είναι χαρά για εμάς να έρθουν νέοι επισκέπτες, όπως ήρθαν και πέρυσι, να μας γνωρίσουν καλύτερα, να δουν πραγματικά αυτό που γίνεται στην ορεινή αμπελουργική ζώνη. Μπορεί να είμαστε η μικρότερη ζώνη στην Ελλάδα, αλλά έχουμε δημιουργήσει αξίες πολύ μεγαλύτερες από πολλές άλλες περιοχές στην Ελλάδα», ανέφερε.
Ερωτηθείς σχετικά με τη διείσδυση των ελληνικών και δη των ντόπιων κρασιών στην αγορά, ο κ. Αργύρης σημείωσε πως δε θεωρεί ότι υπάρχει μια οργανωμένη παρέμβαση των τοπικών φορέων στο σύνολό τους για την προώθηση των τοπικών προϊόντων.
Αυτό αφορά και τους επαγγελματίες, οι οποίοι δεν έχουν ως πρώτη προτεραιότητα να μυήσουν τους επισκέπτες στα τοπικά προϊόντα, κάτι που γίνεται σε άλλες περιοχές πολύ πιο έντονα. «Αν δεν προωθήσεις την πώληση προϊόντων, που παράγονται στην περιοχή σου, δεν παραμένουν τα χρήματα στην περιοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

domaine glinavos photoΚαι στο «Κτήμα Γκλίναβος»

Ανάμεσα στα 32 από τα οινοποιεία της Ελλάδας, που περιμένουν τους φίλους τους κρασιού για μία μοναδική οινοτουριστική εμπειρία, βρίσκεται και το οινοποιείο «Κτήμα Γκλίναβος», που συμμετέχει και φέτος στη μεγάλη γιορτή του ελληνικού αμπελώνα.
Το οινοποιείο θα είναι ανοικτό το Σαββατοκύριακο, από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, με ξεναγήσεις στους χώρους του, καθοδηγούμενες γευστικές δοκιμές των ετικετών τους. Επίσης, σε συνεργασία με το «Μοναστήρι Καφέ Εστιατόριο» στη Ζίτσα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αγοράζουν τα κρασιά από το οινοποιείο και να τα απολαύσουν στο εστιατόριο.
Επίσης, την Κυριακή, στις 3 το μεσημέρι, περιμένει τους επισκέπτες μια γιορτινή ατμόσφαιρα σε ένα Cocktail session με βάση τα αφρώδη κρασιά, σε συνεργασία με το «Apla Cafe» και υπό τους ήχους των μουσικών επιλογών από DJ.

Σχετικά άρθρα

50 χρόνια Zoinos Winery: «Μεθυστικό» το μείγμα της πρώτης εκδήλωσης

Το… γιορτάζει η Zoinos Winery

Zoinos Winery – Ημερίδα για την παρουσίαση του έργου «Πύρρου Άμπελος»