ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Λούρος μέσω… προστίμων στο περιφερειακό συμβούλιο

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά πέντε επερωτήσεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης απαντήθηκαν από την περιφερειακή αρχή κατά την έναρξη της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, ενώ είχαν προγραμματιστεί ακόμη τρεις, που τελικά θα απαντηθούν εγγράφως.

Διά της πλαγίας τη συνεδρίαση απασχόλησε και το θέμα του ποταμού Λούρου, παρά τη μη αποδοχή του αιτήματος , που κατέθεσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης -πλην την παράταξης «Ήπειρος Όλον»-  για συζήτηση της περιβαλλοντικής καταστροφής, και παρά το ότι η πρόεδρος του οργάνου Σταυρούλα Μπραΐμη αιτιολόγησε την απόφαση, λέγοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διοικητική πράξη, αλλά και νομική διαδικασία.

Το θέμα τέθηκε, μάλιστα, από την πλευρά της περιφερειακής αρχής, κατά την απάντηση στην επερώτηση του Γιώργου Ζάψα, που αφορούσε το πρόστιμο 181.000 ευρώ για τον Λούρο. Η περιφερειακή αρχή εμμένει στις θέσεις της για τα αίτια, που προκάλεσαν το φαινόμενο, με τον κ. Καχριμάνη να σημειώνει πως η Περιφέρεια κινήθηκε με βάση την υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση για τη συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων ούτε για την απομάκρυνση μπαζών ή βλάστησης από την κοίτη υδατορεμάτων. Μάλιστα, εξέφρασε την απορία του πως οι ίδιοι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος εξέδωσαν διαφορετικές εκθέσεις για τις περιπτώσεις των ποταμών Λούρο και Τύρια, όπου ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία.

Όσον αφορά το πρόστιμο πάντως, ανέφερε ότι αυτό ακόμη δεν έχει υποβληθεί, καθώς απαιτείται εξειδίκευση με Υπουργική Απόφαση, η οποία ελέγχεται για τη νομιμότητά της από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

«Κανένα ποσό από αυτά δεν είναι απαιτητό», τόνισε ο κ. Καχριμάνης, αναφερόμενος και στα άλλα σκέλη της επερώτησης της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», που αφορούσαν τη δημοσιονομική διόρθωση ύψους 1.278.338 της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου, την επιδίκαση 3,3 εκ. ευρώ σχετικά με την υπόθεση του εργοστασίου απορριμμάτων και οικονομικές εκκρεμότητες που αφορούν στο Βιοτεχνικό Πάρκο Θεσπρωτίας.

Στον ΦΟΔΣΑ το πρόστιμο

Εκτενέστατη ήταν η αναφορά του κ. Καχριμάνη στην απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου που επιδικάζει το ποσό των 3,3 εκ. ευρώ υπέρ των αναδόχων του εργοστασίου απορριμμάτων, εκκρεμότητα που «κληρονόμησε» ο ΦΟΔΣΑ Ηπείρου, αναλαμβάνοντας τη συνολική διαχείριση των απορριμμάτων.

«Όταν υπεισήλθε ο ΦοΔΣΑ στη σύμβαση, με έγγραφό του προς την Περιφέρεια, που κοινοποίησε και προς τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ και τον Γενικό Γραμματέα Αποβλήτων, ζήτησε να χειριστεί την υπόθεση η νομική σύμβουλος της Περιφέρειας, πλην αυτή αρνήθηκε να την χειριστεί για τον ΦοΔΣΑ για τους λόγους που αναφέρει σε έγγραφό της. Έκτοτε ουδεμία ενημέρωση έχει η Περιφέρεια για την έκβαση της δίκης. Ό,τι ξέρετε εσείς, ξέρω κι εγώ. Από τον τύπο ενημερωθήκαμε ότι έχει εκδοθεί απόφαση από το καλοκαίρι σε βάρος του ΦοΔΣΑ», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης, μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ωστόσο πως «οφείλει ο ΦοΔΣΑ να προσφύγει στον Άρειο Πάγο για να προασπίσει τα συμφέροντα των Ηπειρωτών».

Χωρίς απώλειες από ΒΙΟΠΑΘΕ και ΕΔΕΛ

Σε ό,τι αφορά το ΒΙΟΠΑΘΕ, σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, υπάρχει εισήγηση για επιστροφή προκαταβολής ποσού 330.436,54 ευρώ, που είναι υπόλοιπο δεύτερης δόσης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2002. Η εκκρεμότητα της εισήγησης αυτής προκάλεσε το κώλυμα για την εκταμίευση των δόσεων για το 2007 και 2008, που οδήγησε στην τραπεζική δανειοδότηση. Το δάνειο αναμένεται να εξυπηρετηθεί με την εκταμίευση των δόσεων, ενώ η επιστροφή της προκαταβολής από τη δεύτερη δόση του ΠΔΕ έτους 2002 έχει ήδη υποπέσει στην προβλεπόμενη από τον Κώδικα Δημοσίου Λογιστικού παραγραφή.

Τέλος, αναφορικά με τη δημοσιονομική διόρθωση, αυτή επιβλήθηκε χωρίς ανάκτηση οποιουδήποτε ποσού, δηλαδή δε ζητά καμιά επιστροφή ούτε έχει επιβληθεί περικοπή, όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, σημειώνοντας πως η Περιφέρεια έχει ήδη καταθέσει εμπρόθεσμα έφεση ενώπιον του αρμοδίου σχηματισμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την πλήρη εξαφάνιση της απόφασης.

Απαντήσεις στη “Λαϊκή Συσπείρωση”

Τέσσερις από τις επερωτήσεις προήλθαν από την «Λαϊκή Συσπείρωση» και αφορούν τη λίμνη Παμβώτιδα, την απόληψη υλικού από τον ποταμό Αρέθωνα στην Πρέβεζα, την αλλαγή του ανώτατου επιτρεπόμενους βάρους στη γέφυρα Αρίστης αλλά και την έκδοση άδειας λειτουργίας στο ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας στην Ηγουμενίτσα.

Εκ μέρους της παράταξης, η Τίνα Ζέκα αναφέρθηκε στο θέμα της Παμβώτιδας, ζητώντας επίσημα επιστημονικά δεδομένα για την ποιότητα των υδάτων και την κατάσταση του πυθμενικού ιζήματος, αμφισβητώντας δηλώσεις του περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη ότι η λίμνη βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

Αναφερόμενη μάλιστα στις επιβαρύνσεις που διαπιστώθηκαν στο οικοσύστημα της Παμβώτιδας κατά την μελέτη του Σχεδίου Διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών του υδατικού διαμερίσματος Ηπείρου η κ. Ζέκα τόνισε πως «η απόσταση ανάμεσα σε μια λίμνη που δε βρωμάει και μια καθαρή λίμνη, είναι πολύ μεγάλη».

Από την πλευρά του, ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε τη βελτίωση που υπάρχει ως προς τον ευτροφισμό και την εμφάνιση του φυτοπλαγκτόν, που προκαλούσε έντονη δυσοσμία όταν αποσυντίθετο, στην αποκατάσταση της αμφίδρομης κυκλοφορίας των νερών στις καταβόθρες του Μιτσικελίου, στη λειτουργία των νέων αρδευτικών δικτύων, στην διαχείριση των πτηνο/κτηνοτροφικών αποβλήτων, στη λειτουργία του αποχετευτικού στο Νησί και σε άλλα έργα, σημειώνοντας ωστόσο πως ακόμη υπάρχουν κτίρια που δεν έχουν συνδεθεί με το αποχετευτικό δίκτυο, και τονίζοντας ότι θα έπρεπε να έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

Ακόμη, σημείωσε πως η Περιφέρεια Ηπείρου μέχρι πρόσφατα είχε στη διάθεσή της μετρήσεις, που πραγματοποιούσε σε συνεργασία με το Χημείο του Κράτους, οι οποίες επιβεβαίωναν τη συνεχή βελτίωση της κατάστασης των νερών της, ενώ πλέον η αρμοδιότητα ασκείται αποκλειστικά από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, τονίζοντας πως παραμένει στη διάθεσή του.

Υψηλοί τόνοι για τον Αρέθωνα

Την έντονη αντίδραση του εισηγητή από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κώστα Κωτσαντή προκάλεσε η απάντηση του περιφερειάρχη σχετικά με την απόληψη υλικού από τον ποταμού Αρέθωνα. Εκεί, η τεχνική εταιρία, που έχει αναλάβει το έργο της παράκαμψης της Νικόπολης, ανέλαβε επίσης τον καθαρισμό του ποταμού από φερτά υλικά, με τον κ. Κωτσαντή να κάνει λόγο για απόληψη ανεξέλεγκτων ποσοτήτων υλικού, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για το έργο, γεγονός που ωφελεί διπλά την εταιρία.

Απαντώντας ο κ. Καχριμάνης, σημείωσε πως, όπως προβλέπει η νομοθεσία, η εταιρεία αποζημιώθηκε μόνο για τον καθαρισμό και το υλικό, που κρίθηκε κατάλληλο, χρησιμοποιείται άνευ ανταλλάγματος στο έργο της παράκαμψης, ενώ η σύμβαση, που είχε υπογραφεί, προβλέπει ως ανώτατη ποσότητα απόληψης τα 4.000 κυβικά μέτρα. Αυτή η αναφορά προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Κωτσαντή, που κατηγόρησε τον περιφερειάρχη για ψεύδη.

Ενισχύθηκε τεχνικά η γέφυρα

Για «ταξικές αντιδράσεις» έκανε λόγο ο περιφερειάρχης, απαντώντας στην επερώτηση σχετικά με τη γέφυρα Αρίστης, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο της οποίας άλλαξε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επιτρέποντας τη διέλευση σε βαρέα οχήματα και εξυπηρετώντας, κατά τη «Λαϊκή Συσπείρωση», την κατασκευή εφοπλιστικής κατοικίας στο Πάπιγκο.

«Πρόκειται για ιδεολογική αντιμετώπιση ενός πολίτη, που κατασκεύασε σπίτι στο Πάπιγκο. Είναι εφοπλιστής, άρα είναι εχθρός μας», σημείωσε αρχικά ο κ. Καχριμάνης, για να προσθέσει πως οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, μετά και από την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, ανέθεσαν μελέτη για τον έλεγχο της στατικότατα της γέφυρας, η οποία παραδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2021. Στο πλαίσιο αυτό, δύο μήνες μετά έγινε η ενίσχυση της γέφυρας με καινούργια μεταλλικά στοιχεία και τέθηκε σε εφαρμογή και το δεύτερο σκέλος της μελέτης για το επιτρεπόμενο βάρος, που μπορούν να έχουν τα οχήματα, σε συνδυασμό με την ταχύτητα κίνησης. «Απλά, εκείνο που δεν άλλαξε έγκαιρα, ήταν η σήμανση, που έγινε το καλοκαίρι», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης.

Πρακτορείο ΚΤΕΛ, όχι σταθμός

Η τελευταία επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αφορούσε την υπογραφή από τον κ. Καχριμάνη άδειας λειτουργίας του ΚΤΕΛ Ηγουμενίτσας, ενώ καμιά υπηρεσία δεν έχει εκδώσει βεβαιώσεις χρήσης γης, ούτε έχουν γίνει περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές μελέτες για την ανέγερση νέου ΚΤΕΛ στην 1η Πολεοδομική Ενότητα Λαδοχωρίου Δήμου Ηγουμενίτσας.

Σύμφωνα με την παράταξη, η απόφαση αυτή ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια επιβατών, εργαζόμενων και περιοίκων, καθώς και των 400 μαθητών του 2ου Λυκείου, που βρίσκεται κοντά στο ΚΤΕΛ. Το πιστοποιητικό πυροπροστασίας γραφείων, που κατατέθηκε από την εταιρία, δεν έχει ισχύ, η εγκατάσταση έχει γίνει πολύ κοντά σε ρέμα που υπερχειλίζει με κίνδυνο πλημμυρικών ατυχημάτων και έχει καταστεί επικίνδυνη η πρόσβαση στο 2ο Λύκειο και το κλειστό γυμναστήριο.

Ο περιφερειάρχης, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η Περιφέρεια έδωσε άδεια Πρακτορείου – Εκδοτηρίου, βάσει των διατάξεων που ισχύουν, όπως ισχύει και στην περίπτωση του Υπεραστικού ΚΤΕΛ στα Γιάννενα. «Υπήρξε διαφορετική άποψη από τις υπηρεσίες της Π.Ε. Θεσπρωτίας, αλλά η προϊστάμενη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας είχε διαφορετική προσέγγιση και εισήγηση, την οποία και αποδεχθήκαμε», σημείωσε, κρίνοντας πως η κατάσταση σήμερα είναι καλύτερα απ’ ότι στο πρόσφατο παρελθόν. Ωστόσο, από κατοίκους της περιοχής υπάρχει προσφυγή κατά της απόφασης, η οποία θα κριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Σχετικά άρθρα

Στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας το ενδιαφέρον

Με καλύτερους οιωνούς και σταθερές προτεραιότητες

Αντιδράσεις για την συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης